EGE MECLİSİ - Türkiye’nin batı kıyılarını etkisi altına alma ihtimali bulunan tropikal fırtına öncesi İzmir ile birlikte diğer Ege illeri(Manisa, Denizli, Aydın, Muğla) de teyakkuza geçti.

 

Türkiye’nin batı kıyılarını etkisi altına alma ihtimali bulunan tropikal fırtına öncesi GDZ Elektrik Dağıtım’dan da bir açıklama yapıldı. 

Meteoroloji’den alınan bilgiler doğrultusunda pazar günü kıyı Ege’de etkili olacak ve yer yer tüm İzmir’i etkisi altına alacak muhtemel fırtınayla ilgili şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, can ve mal güvenliği açısından tüm tüketicilerin dikkatli ve tedbirli olması konusunda uyarılarda bulunuldu. Etkili olması beklenen fırtına öncesi saha ekiplerinin sayıları arttırılarak tüm önlemlerin alındığı belirtildi. 

Elektrik kesintisi veya elektrik dağıtım hatlarında öngörülemeyen durumlar oluşması halinde GDZ Elektrik Dağıtım’a ait mobil uygulamayı kullanarak tüketicilerin taleplerini hızlı bir şekilde bildirebileceği iletildi. Bir diğer önemli iletişim kanalının şirkete ait sosyal medya hesapları olduğu vurgulanırken; 0 850 800 0 186 numaralı çağrı merkezinin de 7/24 hizmet vermeye devam edeceği belirtildi. 

 

Denizli de teyakkuza geçti

DENİZLİ'de, itfaiye ve AFAD başta olmak üzere birçok kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün fırtına uyarısı üzerine teyakkuza geçti. İtfaiye ve AFAD'daki tüm izinler iptal edildi. Saatteki hızı 120 kilometreye kadar ulaşması beklenen fırtınadan etkilenme ihtimali bulunan Kale, Tavas, Beyağaç, Sarayköy ve Acıpayam ilçelerinde kırmızı alarm verildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, Orta Akdeniz üzerinde oluşan fırtınanın, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece saat 01.00 sıralarında Türkiye'nin batı kıyılarına ulaşacağı uyarısı üzerine bölgede kırmızı alarm verildi. Fırtınanın en çok İzmir'de ve Muğla'nın Marmaris, Bodrum, Datça  ile Milas ilçelerinde etkili olacağı, rüzgarın hızının saatte 120 kilometreye kadar çıkabileceği, yağışın da metrekarede 100 kilogramın üzerine çıkabileceği duyuruldu. Fırtınanın İç Ege'deki Denizli'nin bazı ilçelerine kadar ulaşabilme ihtimali üzerine resmi kurumlara da acil kodlu uyarılar gönderildi.  

Başta Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) gerekli önlemleri aldı. İki kurumda izinler iptal edilirken, hazırlıklı olunması talimatı verildi. İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, acil kodlu uyarılar üzerine itfaiye olarak teyakkuza geçtiklerini belirterek, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün acil kodlu uyarıları üzerine Denizli itfaiyesi olarak bizde hazırlıklarımızı yaptık. Kurum olarak bütün izinleri kaldırdık. Arama kurtarmada görevli bütün personelin hazır bulanmasını istedik. Yedek ekipmanlarımızı da acil durumlar için hazırladık. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı en hızlı şekilde müdahale edeceğiz. Bizim bölgemizde özellikle Sarayköy, Tavas, Kale, Acıpayam, Çameli gibi ilçelerimiz öncelikli ilçeler durumunda. Diğer kamu kurumlarıyla da sürekli temas halindeyiz. Bölgemizde önceliğimiz, can kaybı olmaması için kurtarma görevlerini yerine getirmek ve su baskınlarına karşı gerekli tedbirleri almaktır. Şu an itibariyle 94 müdahale aracı ve 340 personeli hazır bir şekilde tutuyoruz" dedi. 

 

Aydın Valiliği, fırtınaya karşı tedbirlerin alındığını açıkladı

AYDIN Valiliği, Yunanistan üzerinden yurda giriş yapması beklenen fırtınaya karşı kriz merkezi oluşturdu. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) personelinin izinlerinin iptal edildiği, izindeki personelin de göreve çağrıldığı duyuruldu.

Aydın Valiliği, yarın etkili olması beklenen tropik fırtına nedeniyle yazılı açıklama yaparak, tüm tedbirlerin alındığını duyurdu. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin kopması, çatıların uçması ve ağaçların devrilmesine karşı vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Kriz Merkezi Başkanı, Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, "Orta Akdeniz'de oluşup, Ege Bölgesi'ne doğru ilerleyen ve saatteki hızı 100-120 kilometreye ulaşması beklenen tropik fırtınada yaşanabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesi ve olası olumsuzluklara anında müdahale edilebilmesi için Aydın Valiliği olarak kriz merkezi oluşturduk. Hafta sonu merkezimizde 16 birimde amir ve personellerimiz, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazır bulunacak. Vatandaşlarımız çatıların uçması, çanak antenlerin uçması, elektrik tellerinin kopması, ağaçların devrilmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı yağış, güneş enerji panelleri, su depoları ve inşaat iskelelerinin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olsun. Bu gibi olayların yaşanabileceği yerlerden uzak dursun. Umarız hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamaz" dedi.

 

Ayrıca Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce (AFAD) gerekli tedbirlerin alındığı da hatırlatıldı, şu ifadelere yer verildi:

"Aydın AFAD, 7 gün 24 saat göreve hazır bulunmaktadır. Aydın Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye sokularak sel, fırtına, kasırga ve benzeri afetlerin meydana getireceği zararı önlemek için ilgili hizmet grup başkanları Afet Acil Durum Yönetim Merkezi'nde hafta sonu ve afetin bitimine kadar toplantıya çağrılarak, koordine edilmiş ve tüm hazırlıklar yapılmıştır." (DHA/İHA)