İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
 
Almanya'ya kritik bir dönemde son derece verimli, son derece başarılı bir ziyaret yaptık. Son dönemdeki bazı fikir ayrılıklarını bir yana koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamız gerektiğini vurguladım. İki gün boyunca yaptığımız temasların köklü Türk-Alman dostluğunu daha da perçinlediğini düşünüyorum.
 
'DEAŞ FALAN FİLAN BUNUN İSLAM İLE ALAKASI YOKTUR'
Yeni dönem siz kardeşlerimiz için çok daha iyi günlere vesile olacak. Şuanda tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Öncelikle bu muhteşem eserin Almanya'ya kazandıran herkese şükranlarımı sunuyorum. Protestolara rağmen pek çok Alman siyasetçi bu projeye destek verdi.
 
İşte burada ve buradan feyzini nasibini alan teröre karışmaz. İslam, barış dinidir. DEAŞ falan filan bunun İslam ile alakası yoktur. Müslümanlar bunun bilincinde olmalı. Bu bilinçle hareket etmeli.

'GAYRİMÜSLİM DOSTLARIMIZIN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BURALARA GELMESİNİ TEMİN ETMELİYİZ'
Camimiz aynı zamanda Almanya genelinde yaşayan milyonlarca müslümanın da gurur abidesidir. Bu eserle Türk toplumu bu toprakların ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermiştir. Bu mukaddes mekanlar bizi iri kılar, diri kılar ve kardeş kılar.
 
Çocuklarımızı camilere daha çok getirmeliyiz. Hanımların ayağını camilerden kesiyorlar. Neden gitmesin? Gayrimüslüm dostlarımızın gönül rahatlığıyla buralara gelmesini temin etmeliyiz.
 
57 yıl önce Almanya'ya belki şöyle birkaç yıl burada çalışayım dönerim diye gelmiş olabilirsiniz. Belki geldiğinizden birkaç yıl sonra tekrar yanı düşünceyle hareket etmiş olabilirsiniz. Artık şimdi birçoğunuz çifte vatandaş oldunuz. Bu işin önünü yeniden açmalısınız dedik. Burada bunca yıldır duran 3 buçuk milyon soydaşlarımız var. Önlerini açsalar onlar da çifte vatandaş olarak Almanya'da bulunsalar ne olur sanki! Temenni ederim ki gün olur harman ola bunun da önü açılır.
 
'MESUT TÜRKİYE'YE GOL ATTI, BEN DE ALKIŞLADIM'
Biz bir terör örgütü ile mücadele ederken diğerini palazlandırmadık. Türk yargısı bunlarla ilgili karar verdi Sizin kararlarınız geçerli bizimki geçerli değil mi? Hangi delili arıyorsun? Bölgemizi ve ülkemizi kana bulayan katillerin burada ellerini kollarını sallayarak gezmelerine müsaade edilmemeli.
 
Almanya'da doğup büyümüş bir Mesut Özil'imiz bir İlkay'ımız İngiltere bir fotoğraf çektirdik diye kendilerini dışladılar. Bu iki gencimiz dışlanmasını ben Cumhurbaşkanı olarak doğrusu hazmedemedim. Mesut Türkiye'ye gol attı, ben de alkışladım. (POSTA)