Beko yaptığı konuşmada Türkiye’deki işsiz gençler gerçeğini gözler önüne serdi; “İki buçuk milyon genç asgari ücret yetmediği için sigortasını maaşına ekleterek kaçak çalışıyor. Bu gençlerimiz kayıp!” dedi.

 

Milletvekili seçildiğinden bu yana her cumartesi bir mahallede kahvaltılı toplantı ile vatandaşla buluşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bu kez 40 yıldır oturduğu mahalledeki komşularıyla bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta Çeşme’de Çeşme Belediye işçileriyle bir araya gelen Beko, önümüzdeki Cumartesi ise Kemalpaşa’da ilçe sakinleri ile buluşacak. Muammer Akar Mahallesi’ndeki Nisa Serezli Parkında Karabağlar Belediyesi’nin organize ettiği kahvaltılı dayanışma toplantısına çok sayıda mahalle sakini ve Beko’nun yanı sıra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu,  CHP İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ve Bedri Serter katıldı.

 

İKİ BUÇUK MİLYON GENÇ NEREDE?

Yaptığı konuşmada ülkedeki işsiz genç gerçeğini gözler önüne seren İzmir Milletvekili Beko, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beko, “Ülkede ekonomik kriz devam ederken, ülke açlık, işsizlik, sefaletin pençesindeyken, işverenler vergi, sigorta, kıdem tazminatı vermemek için fabrikalarını yakarken gençlerimizin durumu ve işsizliğin boyutu korkunç! DİSK Genel Başkanı iken Türkiye’de 2 buçuk milyon gencin nerede olduğunu 1 yıl boyunca araştırdık. Üniversiteleri bitiren, askerliğini yapan bu gençlerimiz işverenlerle asgari ücretin sigortasını ve vergisini de bana ver diye pazarlık yapıyor. 2 buçuk milyonunun üzerinde genç tehlikeli ve riskli işlerde çalışıyor. Bu gençler kayıp! Ben bunu bakana defalarca söyledim, bunlar bizim çocuklarımız, geleceğimiz arkadaşlar. Bir başka şey; evet ekonomik kriz var. Ekonomik kriz varsa parti ayrımı yapmaksızın mecliste 5 partinin ekonomistleri bir araya gelir bir çıkış yolu bulur. İkincisi Ekonomik Sosyal Konsey var, toplarsınız konseyi ve ‘ülke neden bu hale geldi, çıkış yolu nedir’ diye tartışır, konuşursunuz. Biz bunları defalarca söyledik ama Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığına bak! 16 bakanlığı Amerikalı bir şirkete bağladı, tasarruf yaptırarak ekonomiyi toparlayacak ve biz bu krizden kurtulacağız. Kafa yapısı bu!” dedi.

 

SİZ ATATÜRK İLKELERİNDEN ŞAŞTINIZ VE…

Cumhuriyet ilkelerinden şaşmanın faturasının ülkeyi bu hale getirmek olduğunu savunan CHP’li Beko, sağ partileri sert bir dille eleştirdi. Beko, “Ben 65 yaşındayım sağ partilerden başka iktidar yüzü görmedik. Türkiye’nin yakasından bu sağcılar düşmedikçe Türkiye’de eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış ve kardeşlik olmaz! Eğer siz bir gün Türkiye’nin yakasından düşerseniz Türkiye’de işsiz olan arkadaşlarımızın işi olur, Türkiye demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olur. Sizin olduğunuz yerde karanlık bir Türkiye olur. Türkiye’de yaşayan 82 milyon insan bunu hak etmiyor. Siz Cumhuriyet Halk Partisinin kurmuş olduğu cumhuriyet ilkelerinden şaştınız. Mustafa Kemal’in ilkelerinden şaştınız ve memleketi bu hale getirdiniz!” ifadelerini kullandı.

 

SAĞI-SOLU BIRAKALIM, ÜLKE GERÇEKLERİ ORTADA!

Bir yanda sarayların sayıca artmasını bir yanda ise işsizliğin artmasını eleştiren ve rakamlarla örnekler veren CHP’li Beko, “Muammer Akar Mahallesindeki komşularım” diye seslendiği kalabalığa şunları iletti: “Bırakalım sağı- solu, Ankara’da 1100 odalı bir saray var, 3000’e yakın işçisi, 1 dakikada 1603 lira gideri olan bir saray. Marmaris’e ben gittim gördüm, 100 sanıyordum ama 300 odalı bir saraycık var, orada bu inşaat için binlerce çam ağacı kesildi. Geçen hafta Urla Zeytineli’ne kurtuluş etkinlikleri davetine gittim, bir de aşağıları dolaştığımda Erdoğan’ın orada da saraycıkları var. İstanbul’un bir tarafını Abdullah Gül, bir tarafını Recep Tayyip Erdoğan sarayları paylaşmışlar. Bu da yetmedi arkadaşlar 450 milyar dolarlık bir de uçak sarayı var. Bugün emeklilerimiz açlık sınırı altında yaşıyor, 7 milyon işsiz var, 300 bine yakın ataması yapılmayan öğretmen var, ataması yapılmadığı için intihar ediyorlar. 7 milyon işsizin 3 milyona yakını üniversite mezunu. Hatırlarsınız Erdoğan uluslararası sermayeyi bir araya getirdiğinde OHAL’i sizin için ilan ettik dedi. OHAL’i ilan ettiği günden bu yana 15 bine yakın işletme maalesef kepenklerini indirdi. Dolayısıyla bugün OHAL işverenlere de yaramadı! Eğer siz Mustafa Kemal’in ‘Yurtta sulh dünyada sulh’ sözünü benimsemezseniz ve Türkiye’de Ortadoğu’da, Avrupa’daki bu ilişkilerle devam ederseniz bu ülkeyi felaketin eşiğine sürüklersiniz. Bugün 52 ülkeyle ekonomik ve siyasi anlamda ilişkilerimiz bozuk. Fabrikalarda üretiyoruz ama ihraç edemiyoruz, cari açık 100 milyar doların üzerinde. Cari açık açlık, sefalet, işsizlik demek. Bu nedenle de yerli ve yabancı sermayenin yatırım yapmasını istiyorsanız anti demokratik Anayasa yerine Eşitlikçi Demokratik Laik Sosyal bir Anayasa’yı mutlaka yapmalıyız çünkü kurum ve kuruluşlar saraya değil Anayasaya güvenmek ister!”