İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
 
ERKEN EMEKLİLİK TARTIŞMASI
Bizim kitabımızda yorgunluğun, yılgınlığın, tembelliğin yeri yoktur. Bu büyük mücadeleyi sürdürmek için kendinde derman gören varsa yanlış yerde bulunduğunu bilmelidir. Erken emeklilik tartışmalarıyla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigortalılık, yaş ve prim ödemeye bakılıyor. Emeklilik için 1999 yılına kadar sadece hizmet süresi ve prim ödeme yeterliydi. Bu tarihte yapılan düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyada bu vardır. Sosyal güvenlik sistemimizde bunu tasvip etmiyoruz. Bir de dernek kurulmuş. Bu derneğin başındaki hanımefendi 19912 yılında SSK'ya dahil olmuş şayet eski sistem devam etseydi 2012 yılında emekli olacaktı. Ama şimdi bu hanımefendi şimdi 2022 de emekli olacak. Bu kişi emeklilik hakkını kazanmış sadece maaş alması için yaşını beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.
 
"EYT TEKLİFİNİN ÜLKEMİZE MALİYETİ 750 MİLYAR TL"
SGK'nın hesaplamalarına göre EYT denen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunların 1 milyon kadarı devlet memuru iken diğerleri kendi hesabında çalışanlar. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda. Bu teklifi ülkemize maliyeti yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı dikkate alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin ve ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye ben bunu milletime soruyorum. Öyle şeyler oluştu ki ekonomik kurtuluş savaşını verdiğimiz günlerde fırsatçılar türedi bir diğer taraftan da karşımıza bunlar türedi. Ne yapacak, erken emekli olacak? Gidecek sonra başka bir işte çalışmaya devam edecek yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası bir defa yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65'in altına eyvallah etmiyor. Ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. 
 
"HEM EMEKLİ OLUP HEM DE ÇALIŞACAKLAR"
Biz bu ülkenin başına geldiğimizde emekli maaşı 68 liraydı. Bugün neredeyse asgari ücretin altında emekli maaşı kalmadı. Ayrıca bayramlarda biner lira da ikramiye veriyoruz. Emeklilerin durumunu iyileştirmeye devam edeceğiz. Kaldı ki bu kampanya bir siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Bu olursa bunun bedeli ülkemize çok ağır olur. Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenler resmi ya da gayri resmi olarak çalışmayı sürdürecektir. Hakikat bu iken göz göre göre sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağa niye sürükleyelim? Partilerin yeniden bir durum değerlendirmesi yapmalı.