Fotoğraf sanatçısı Ara Güler için ilk olarak Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene çok sayıda seveni katıldı, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadın gözyaşlarına boğuldu. Bu arada Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan toprak ve karayemiş gönderildi. Şebinkarahisar'ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı, toprağı Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

 

Tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi'nde 90 yaşında hayata gözlerini yuman usta foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi. Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen tören öncesinde Beyoğlu Belediyesi'nce bir platform kuruldu. Ara Güler'in fotoğrafları ile Güler'in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi. Meydana "Güle güle büyük usta, seni asla unutmayacağız!" ve Güler'in "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın." şeklindeki sözlerinin yer aldığı büyükçe bir poster asıldı. 

Ara Güler'in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma getirildi. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve foto muhabirleri naaşın başında bir süre nöbet tuttu. Bir yakını tarafından getirilen Ara Güler'in fotoğraf makinesi çantası da tabutun başına konuldu. Ara Güler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, "Dle yaman", "Sarı Gelin" ve "Grunk" türkülerini seslendirdi.  

 

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Öte yandan, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadının gözyaşlarına boğulduğu görüldü.

Asistanı Fatih Aslan ile yakınları, taziyeleri Ara Cafe'de kabul etti.

Galatasaray Meydanı'ndaki törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi geldi.

 

MEMLEKETİNDEN TOPRAK GETİRİLDİ

Bu arada, Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı da törene katıldı. 

Yılancı, Güler'in ölümünden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Güler'i 2010 yılında Şebinkarahisar'da ağırladıklarını ve Şebinkarahisar'ın en işlek caddesine ismini verdiklerini hatırlatan Yılancı, Şebinkarahisar'dan getirdikleri toprağı da Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

 

DURSUN ÖZBEK: 'TÜRKİYE İÇİN BİR HAZİNEYDİ'

Eski Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "Ara Güler’i kaybettik, dünyanın başı sağ olsun. Dünyaya mal olmuş bir sanatçıydı ve çok sevdiğim bir isimdi. Aynı zamanda hemşehrimdi. Bundan yaklaşık 10-12 sene öncesinde tanıştık ve son derece yakın bir ilişkimiz oldu. Hemşehrilik bağı üstün geldi. Doğduğu topraklara götürdük kendisini orada babasının köyünü, babasının evini bulduk. Çok sevindi. Önemli birisiydi. İstanbul için Türkiye için bir hazineydi" dedi.


AK PARTİLİ HASAN TURAN: 'TÜRKİYE'NİN GÖZÜ OLAN BÜYÜK BİR DEĞERDİR''

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ise "Türkiye’nin büyük bir değerini kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Büyük ustayı hüzünle uğurluyoruz. Kendi ifadesiyle fotoğraf çekmenin sadece deklanşöre basmak olmadığını ifade ettiği gitti doğadaki, yaşamdaki, tabiattaki anlamları en güzel şekilde Türkiye’nin seyrine sunan, Türkiye’nin gözü olan büyük bir değerdir. Yaptığı işin hakkını verirdi. Yaptığı işin hakkını vermeyene de fotoğrafı ve sanatı rahat bırakın diye ifade derdi. Sanatçılığının dışında kişiliğiyle, karakteriyle, duruşuyla yerli bir duruşa sahipti bu toprağın bütün renklerini taşıyordu. Kendisiyle ve etrafıyla barışıktı. Ülkemizin değerlerine bağlıydı ve yeri geldiğinde bunları cesurca savunmaktan hiçbir zaman heri durmazdı. Örnek bir sanatçıydı" şeklinde konuştu.

Ara Güler'in naaşı, buradaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü. Güler'in cenazesi, kilisedeki tören sonrasında Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verilecek.