Andımızın okullarda yeniden okutulmasına yönelik Danıştay’ın aldığı karara rağmen, Milli Eğitim’e bağlı kurumlarda resmi ya da gayri resmi olarak andımızın okutulmasına izin verilmiyor. Bunun son örneği İzmir’in en eski okullarından biri olan, çok sayıda ünlü isimlerin eğitimine katkı sağlayan Eşrefpaşa Anadolu Lisesi’nde yaşandı.

Okulun eski mezunları, yeni öğrenciler ve öğretmenler, okul bahçesinde düzenlenen geleneksel boyoz-gevrek gününde bir araya geldi. Eski mezunlar, okul müdürünün engellemelerine rağmen andımızı okudu ve “Andımızı unutmayacağız, unutturmayacağız.”diyerek, okullarda adımızın okutulmamasını protesto etti.

Andımızın okullarda yeniden okutulması için başlattıkları imza kampanyasına, kapı kapı dolaşarak destek toplayan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney,  Eşrefpaşa Anadolu Lisesi bahçesinde yapılan konuşmalardan sonra mezunlar adına Atatürk rozetini Okul Müdürü Selman Er’in yakasına taktı ve andımızı okumak istediklerini söyledi. Ancak, konuya sıcak bakmayan Selman Er, andımızın siyasi malzeme haline getirildiğini savundu ve kesinlikle okunmasına izin vermeyeceğini belirtti.

“Çok duygulandık”

Ancak, andımızın okullarda yeniden okutulmasını isteyen eski mezunlar, okul müdürünün engellemesine rağmen hep birlikte andımızı okudu. 

Konuyla ilgili olarak düşüncelerini eski mezunlar ve öğretmeler adına açıklayan Mesude Öney, “Büyük bir coşkuyla andımızı okuduk. Anılarımızı canlandırdık. Öğrencilik günlerimize döndük. Bu güzel coşkuyu yaşamak istedik. Çevreden de katılımlar da bizi gururlandırdı, tüylerimiz diken diken oldu, çok duygulandık ve gözyaşlarımızı tutamadık. Hepimiz çok heyecanlandık. Bu yılki buluşmamızı andımızı okuyarak daha da anlamlı hale getirdik. Bu arada Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak Andımızın okullarda yeniden okutulmasına yönelik başlattığımız imza kampanyası büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar, imza masalarımızın önünde uzun kuyruklar oluşturuyor, bu ilgi de bizi umutlandırıyor” dedi.

Eski mezunlar, daha sonra okulun tüm birimlerini gezerek nostalji yaşadı. Boyoz-gevrekle yapılan kahvaltının ardından günün anısına toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Buluşmada, okulun eski ve yeni mezunlarının yanı sıra, eski öğretmenler de hazır bulundu.