Karabağlar Belediyesi tarafından , “ Karabağ Hocalı Katliamı” anısına yaptırılan Azerbaycan Karabağ Hocalı Anıtı  ve Parkı geçtiğimiz yıl açılmış Azerbaycan protokolü programa yoğun ilgi göstermişti. Karabağlar Belediyesi’nin bu anlamlı programının ardından bu kez Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi, Karabağlar Belediyesi’ni Azerbaycan’a davet etti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve belediye meclis üyeleri de bu davet üzerine Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 3 günlük ziyaretlerde bulundu. 

Karabağlar heyeti ilk olarak Bakü’deki Haydar Aliyev Merkezi’ni ziyaret etti. Burada mihmandar tarafından Azerbaycan tarihi hakkında heyete bilgiler verildi. Ardından  Haydar Aliyev’in anıt mezarı ziyaret edildi ve mezara çelenk konularak saygı duruşu gerçekleştirildi. Karabağlar heyeti, daha sonra Azerbaycan Şehitliği ile Bakü’deki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.  Ziyarette heyet; şehitler için dua okudu. 

İki ülke arasındaki kardeşliğe vurgu yapıldı

Yoğun programa Azerbaycan Cumhuriyeti  Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov’un ziyaretiyle devam edildi. Burada gerçekleşen  toplantıda iki devlet arasında “Tek millet, iki devlet” özdeyişi ile başlayan ve gelişen kardeşliğe vurgu yapıldı ve iki ülke arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönünde değerlendirmelerde bulunuldu.

Bu katliamlar bir daha yaşanmasın

 Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu  ziyarette yaptığı açıklamada, 26 Şubat 1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan ve 613 Azerbaycan vatandaşının hayatını kaybettiği “Karabağ Hocalı Katliamı”nı hatırlattı ve iki yıl önce Karabağlar Salih Omurtak Mahallesi’nde yeniden düzenlenen parka “Azerbaycan Karabağ Hocalı Parkı” adı verildiğini dile getirdi. Başkan Selvitopu ayrıca, katliamların bir daha yaşanmaması, insanların bulundukları yerde özgürce yaşamlarını sürdürmeleri, o gün yaşananların unutulmaması ve gelecek kuşakların olanları doğru değerlendirmesi adına  şehitlerin anısına geçtiğimiz yıl da “Azerbaycan Karabağ Hocalı Anıtı” nı açtıklarını dile getirdi. Ziyaretin sonunda Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Azerbaycan Cumhuriyeti  Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov’a Atatürk rölyefinin yer aldığı hediyeyi takdim etti.  

Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu

Ziyaretin ardından Karabağlar heyeti, Bakü’deki Nesimi ilçesindeki Atatürk Anıtı’nı ziyaret etti ; anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki programın ardından da Azerbaycan’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ziyareti gerçekleştirildi. Heyeti burada Büyükelçilik 1.Müsteşarı Volkan Özkiper tarafından karşılandı. Özkiper’e Başkan Selvitopu, Atatürk resminin yer aldığı özel işlemeli tabak hediye etti.

Belediyeler arası deneyimler paylaşılmalı

Bakü’deki programın  son gününde ise Azerbaycan Ulusal Belediyeler Birliği (AŞBMA) Başkanı Temraz Tağıyev ziyaret edildi. Buradaki değerlendirmede de ülkeler arası ortak kültür ve medeniyetler mirasını dikkate alarak dayanışma ve yardımlaşma yaklaşımı ile bilgi ve karşılıklı deneyimlerden yararlanmak ve belediyeler arasında turizm, çevre, altyapı, kültürel ve tarihsel doku ile yerel yönetimler olarak bilgi ve deneyimlerin arttırılmasını sağlamak amacıyla çalışmaların yürütülmesine dikkat çekildi. 

Azerbaycan medyasından yoğun ilgi

Karabağlar Belediyesi’nin Bakü’deki ziyareti Azerbaycan medyasında geniş yer buldu. Azeri basın yayın organları,  heyetin ziyaretini yaptıkları haberlerle kamuoyuna duyurdu.