Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, kahvaltılı teşekkür toplantılarına Bayındır, Buca ve Balçova’da işçilerle, partililerle ve halkla buluşarak devam etti. İşçilere seslenen Beko, “Lütfen rica ediyorum sizin yanınızda olmayan, size destek vermeyen siyasi partilere oy vermeyin, vermeyin, vermeyin!” dedi.

 

Bayındır Belediyesi’nde çalışan işçilerle Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ve ilçe örgütünün de katıldığı kahvaltıda bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Balçova'da ise sanayi sitesi işçileriyle Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da eşlik ettiği kahvaltıda buluştu. Buca Rumeli Balkan Göçmenleri Derneği 'nin düzenlemiş olduğu etkinlikte kalabalık dernek üyeleri ile Atatürk değerleri ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz konuşuldu. Balçova’da işçilerle yapılan toplantıda konuşan Beko, işçi sorunlarını Meclis’e taşıyacağını dile getirerek “Ben lastikçi Kani Beko’yum. Atölyelerde 20 yıl çalıştım. Bugüne kadar nasıl omuz omuza verdiysek bundan sonra da sizin sorunlarınızı Meclis’e taşımak istiyorum” dedi.

 

İlk durağı Bayındır’da yaptığı konuşmasına Belediye Başkanı Ufuk Sesli’ye işçi haklarını koruduğu için teşekkür ederek başlayan Beko, “Başkanımız bugüne kadar sendika ve toplu iş sözleşmesi yapılmamış işçi arkadaşlarımız için bir ilki yapıyor.  ‘Tüm işçi arkadaşlarımın sendikalı olmasını istiyorum ve toplu iş sözleşmesi yapmak istiyorum’ dedi.  Kendisine çok teşekkür ediyorum. Sendikalaşma bir çağdaşlık göstergesidir.Sendikalaşma oranı İsveç’te yüzde 95, Türkiye’de ise sadece yüzde 5. Sendikalaşma yüzde 12 deniyor ama sendikalı olmuşlar işten atılmışlar ya da parasını alamıyorlar. Tıpkı 3. havalimanındaki işçilerimiz gibi. Toplu iş sözleşmesinden faydalananlar, gerçek sendikalı oranıdır yüzde 5. Bu yüzden lütfen, rica ediyorum sizin yanınızda olmayan, destek vermeyen siyasi partilere oy vermeyin, vermeyin, vermeyin!” açıklamasını yaptı.

 

İŞSİZLİK FONUNU İŞÇİ DIŞINDA HER ŞEYE HARCIYORLAR

İşsizlik Fonu’ndan yapılan harcamalara değinen ve rakamlarla işçinin maaşından kesilen paraların nerelere harcandığını anlatan CHP’li Beko, “İşsizlik fonunda 125 milyar birikmişti. Her ay sizin maaşınızdan kesiliyor biliyorsunuz bu paralar. Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı iken 25 milyarını Karayollarına ve GAP’a aktardı. 25 milyarını da aldılar işverene verdiler. Bu da yetmedi,  Türkiye’deki bankaların yüzde 80’i uluslar arası sermayenin eline geçti ve devlet bankalarının içi boşaltıldı ve giderek bu devlet bankaları güvensiz hale geldiğinden 11 milyarı da aldılar devlet bankasına aktardılar. Geride kalan sadece 61 milyar. Ya kardeşim bu para bizim anamızın ak sütü gibi helalimiz. Her işçi kardeşim işsiz kaldığında asgari ihtiyaçlarını karşılamak zorundasın, sen niye bankalara veriyorsun, işverenlere veriyorsun, karayollarına, GAP’a devlet bütçesi varken veriyorsun” diye konuştu.

 

HAKKIMIZ KADROYDU, AKP VERMEDİ!

Her ocak ayında 10 milyona yakın asgari ücretlinin maaşına bir zam haberi beklediğini ancak AKP hükümetinin bu masum bekleyişi bile yok ettiğini kaydeden İzmir Milletvekili Beko, şunları söyledi: “Geçmişte biz sizlerle yürüyüşler yapıyorduk. Siz asgari ücretin artması için buralarda yürürken biz de Çalışma Bakanlığının önüne yürüyorduk maaşları 3 lira 5 lira artırmak için. En son ne oldu biliyor musunuz? KHK ile Asgari Ücret Tespit Komisyonunu Cumhurbaşkanlığına bağladılar. Artık Cumhurbaşkanı asgari ücreti tespit komisyonu dışında ücreti belirleyecek. Öte yandan 696 sayılı yasayla taşeron işçisini bağlayan kanun çıkardılar. Cumhurbaşkanı 1 milyon taşerona kadro vereceğiz dedi şahsen ben çok sevindim. Hemen bakanlıktan o 1 milyon kişiyi kapsayan listeyi istedim. Baktım ki sarayda çalışanlara vermişler, MİT’de çalışanlara vermişler, mecliste çalışanlara vermişler ama ne kamuda ne belediyede çalışana kadro yok. Kamuda çalışanı KİT’lere, sizleri yani belediyede çalışanları BİT’lere (Belediye İktisadi Teşekkülü) bağladılar. Hakkımız olan kadroydu. 696 sayılı kanun ile 2020 yılına kadar toplu iş sözleşmesinden faydalanamazsınız dediler. Kadrolu işçiler 4 ikramiye alıyor; taşeron işçi alamaz dediler. Kadrolu işçiler sosyal hak, mesai alıyorlar; hayır taşeron işçi alamaz dediler. Yani 2020 yılına kadar taşeron işçiye zam yok! Ocak ayından ocak ayına yüzde 4 sabit artış var. İyi de TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 25. Pazarda enflasyon yüzde 50. Bu rakamı açıkladığı için biliyorsunuz TÜİK’in başkanı görevden alındı.”

 

EŞEL MOBİL SİSTEMİYLE İŞÇİNİN MAAŞI ZAMLANSIN

Beko, ekonomik krizin faturasının işçiye, emekçiye yansıtıldığını belirterek, Avrupa ülkelerinin kriz zamanında uyguladığı ve işçiyi, emekçiyi koruyan Eşel Mobil Sistemi hakkında bir Kanun Teklifi verdiğini açıkladı. Beko, “Ekmek yüzde 100 zam, tavuk göğsü yüzde 100 zam gördü. Sebze fiyatları yüzde 268 zamlandı.. Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan Eşel Mobil Sisteminin uygulansın diye bir kanun teklifi verdim. Türkiye’de bir enflasyon varsa, ekonomik kriz varsa bunu biz yaratmadık ki, kim yarattıysa bedelini onlar ödesin. Ekonomik kriz ve enflasyondan dolayı ne kadar kaybımız varsa Eşel Mobil Sistemiyle bunların telefi edilmesi gerekir. Zam ekmeğe geldiyse, zam temel gıda maddelerine, elektriğe, suya, kiraya, eğitime geldiyse o zaman Eşel Mobil Sistemiyle bizim maaşımıza da zam yapacaksın. Bizim günahımız ne? Dilerim diğer partiler de kanun teklifine destek verir. Ocak ayında eğer Eşel Mobil sistemi uygulanırsa işte o zaman sizler, işçi kardeşlerim müjdeli haber almış olacak” açıklamalarını yaptı.