Rahime DEMİRBİLEK / EGE MECLİSİ - 19.06.2013 –  İzmir’in ve Balçova’nın güzide yerlerinden olan, 4 yıldır kullanıma kapalı Teleferik’ten bahseden Başkan Çalkaya kapalı olması hakkında açıklamalarda bulundu: “Ben başkan olduğum dönemde Ahmet Piriştina bana bu Teleferik’i devretmek istedi. Burayı ben alırsam bütçem yetmez dedim ve Büyükşehir’e bıraktım ve Büyükşehir’in bünyesinde kaldı. Birkaç sene önce yapılan araştırmalar sonucu artık burada 30 yıllık metal yorgunlaşmış durumdaydı. Bunların yenilenmesi gerekiyor. İhale yöntemleriyle de Büyükşehir çalışmalara başladı, 3 ihale yapıldı ve hepsi iptal edildi. 4. ihalede bu ihaleyi kazanan şirket KİK’i mahkemeye verdi. İş Balçova ya da Büyükşehir’in sorunu değildi. Üst mahkeme 1. ihaleyi doğru buldu. 4 yıl sonra ilk ihalenin doğru yapıldığı ortaya çıktı ama halk bizi suçlu buldu. KİK iptal etti ihaleleri ama şuan ihaleyi kazanan firmayla birlikte 2 ay önce temel atıldı. 2014’te firma bize teslim edecek. Teleferik’in bu zamana kadar açılmaması bizim değil KİK’in hatalarıdır.”

EXPO ALINIRSA İZMİR VE BALÇOVA BUNUN ALTINDAN KALKAR

EXPO sürecinden bahseden ve kendisinin EXPO komitesine alınmadığından yakınan Çalkaya, “3 ülke EXPO’da etkili olacaktır. EXPO bulunduğu kent üzerinden devlet politikasıdır. Devlet isterse alır. Geçen dönem oylamayı kıl payı kaybettik. 2020 yılında TC olimpiyatlara da talip. Bu 2 organizasyonun bize verilmeyeceğini söylediler. Eğer devlet 2014 olimpiyatlarına ciddi şekilde asılıyorsa o zaman EXPO zorlaşır. Olimpiyatlara 100 milyar euronun üzerinde bir çalışma yapılacaktır. Ben yapılacak ilçenin belediye başkanıyım. 22 yıllık otelcilik yaptım ama ben o komiteye alınmadım. Bir iki kere bilgilendirme amaçlı çağrıldım ama ben zaten bu işi biliyorum. Buraya davet edileceğine, ben bu komitenin içerisinde olmalıyım. Umarım EXPO gerçekleşir ve İzmir’e kazandırılır. Bu sağlık teması da Balçova’yla özdeşleşiyor. Kaplıca sularımız geçmişimizde de sağlıkta kullanılıyordu. EXPO alınırsa İzmir ve Balçova bunun altından kalkar. Kent ve ülke kazanacaktır. EXPO alanıyla ilgili yapılan planlamalarda doğacak sorunları önceden tespit ettik ve itarazlar yapıldı. Ama bu bizim üstümüze kaldı. Bu ikazlar bugün yapılmazsa sorunlar ilerde çoğalır” dedi.

Çalkaya, “Dokuz Eylül Hastanesi’nin karşısındaki yapılar baraka gibi. Orada önceden tüp dolum tesisi vardı ve patladı. Ben buranın planlanmasını istiyorum. Burada kent estetiği yok. Burası yıkılmalıdır. Planlı bir şekilde yapılmalıdır” dedi.

Küçük arsa sahiplerini korumaya çalışan Çalkaya, “İnciraltı’ndaki halkın arazilerini tarım içim yapıyorsa bunu bize ispatlarsa biz buradan arsa vergisi değil, tarla vergisi alacağız. Küçük arsa sahiplerini korumak için çalışmalar yapıyoruz. Elinde bu zamana kadar tutan kişileri korumaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

DİNLER BAHÇESİ

3 dönümlük bir alana yapılması planlanan 3 dininin buluşturan ‘Dinler Bahçesi’nden söz eden Çalkaya, “Şuan burası plan aşamasında. Balçova’da Alevi inancına sahip çok sayıda halkımız var. Yurt dışından gelen vatandaşların ibadetlerini gidermeleri için bu çalışmayı yapmak istedik. Bölgemize gelen insanların tek kapıdan girerek kendi ibadetlerini gerçekleştirmek için bu çalışmayı yapmak istedik. Bu çalışmayı yaparken tüm inançtan insanlarla konuştum ve onay aldım. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ‘Balçova bu çalışmayı kaldırır mı?’ dedi ve biz de kaldırabileceğini söyledik” dedi.

Kültür merkezinden bahseden Çalkaya, “1800 kapasiteli bir tiyatro salonu, kütüphane, toplantı salonu, kafesi olan 8 bin metrekarelik bir alan. Öncelikli işim merkezi yapmak için satın aldığın yerlerin borçlarını ödemek. Buranında yılbaşına kadar temelini atacağım” şeklinde konuştu.

Alt yapıyla ilgili çalışmalardan bahseden Çalkaya, “Çoğu yerimizde termal kullanılmaya başlandı. İnternet sorunu çözüldü. Yağmur kanallarını kurduk. Ciddi anlamda asfalt yapılanmasını bitirdik. Şuanda kentin pis su atık kanallarını yeniliyorum. Alt yapılarımızı yeniledik, şimdide parklarımızı yeniliyoruz. Kentlerdeki en büyük eksiklik yeşil alandır. Bizde bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

KÜÇÜK ESNAFIN YAŞAMASINDAN YANAYIM

Türkiye’de en büyük AVM’lerin Balçova’da olduğunu belirten Çalkaya, “Küçük esnaf ciddi anlamda mağdur. Kentte en düşük vergiyi ben alıyorum. Katı atıkta dahi esnafımdan en az vergiyi alıyorum ve esnafıma 1 kuruş ceza yazmadım. Küçük esnafın yaşamasından yanayım. AVM planları eskiden yapılmış buna karşı çıkamıyoruz ve benim görevimde küçük esnafa yardımcı olmaktır. Hipermarket yasası çıkmadan bugünkü yasalarla esnafı korumak imkansız” diye konuştu.

KENTİ PAZARLAMADA SPORU BİR ARAÇ GÖRÜYORUM

Gençlerle ilgili projelerinden bahseden Çalkaya, “Benim bünyemde 7 bin çocuk spor yapıyor. Bu çocukları bir şeye yönlendirirsek suç oranları da azalıyor. Gençlerin zaman yanındayım. Balçova Belediyesi Termal Sporu kitle sporu olarak görüyoruz. Şuanda spor takımımız 1 senede, 3 şampiyonluk aldı. 3. Lig’de takımımızı mücadele ettireceğiz. Kenti pazarlamada sporu bir araç görüyorum. Bu nedenle bu alandaki çalışmalara da önem veriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.