SON 6 ayda otomotiv satışlarında ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyen Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa Akkalay ÖTV ve KDV indirimlerinin bir nebze hareketliliğe neden olsa da asıl satışların kredi faizlerinin düşürülmesiyle artabileceğini dile getirdi.

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarının azalmasıyla birlikte sektörün canlanması için 1 Kasım itibariyle ÖTV ve KDV indirimleri devreye girdi. Ağustosta satışlardaki yüzde 68'lik düşüşün ekimde yüzde 74'lere yükseldiğini söyleyen EGOD Başkanı Mustafa Akkalay, yeni indirimlerin açıklanmasıyla birlikte satışlarda hareketliliğin başladığını belirtti. Vatandaşların showroomlara gidip indirimler hakkında bilgi aldığını söyleyen Akkalay, kredi faiz oranlarının çok yüksek olması nedeniyle satışlarda sıkıntı yaşandığını savundu. Akkalay, "Otomotiv firmalarının komisyonlu faiz oranları var ama arabanın fiyatı yükseliyor. Peşin almak isteyenler banka faizleri nedeniyle alımları erteliyor. Yapılan vergi indirimlerine kredi desteği verilmeliydi. Faizler düşerse alımlara etkisi olur" dedi. ÖTV ve KDV indirimlerinin açıklandığı günden beri sektörde yurt genelinde bir  hareketliliğin başladığını anlatan Mustafa Akkalay, şöyle konuştu:

"İndirim oranları arabanın fiyatına bağlı olarak değişiyor. Kimi arabada bu indirim 20 bin liraya kimi arabada 10 bin liraya tekabül ediyor. Ancak sektöre rahatlık getirecek en  büyük etken banka faizlerinin düşmesi olur. Çünkü şuanda satışların yüzde 80'i kredili satışlar. Peşin satışlar yüzde 20'yi teşkil ediyor. Oranların yüksek olması satışları etkiliyor. Faiz indirimi desteği de bekliyoruz. Bugün araba almaya cesaret edenlerin sayısı bizim için yetersiz." (Nevra UÇKAÇ/DHA)