EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yenilenebilir Enerji Komisyonu, kent ve çevresinde yenilenebilir enerji kooperatiflerinin kurulabilmesi için öncülük ediyor. Bu amaçla düzenlenen bilgilendirme toplantılarına bir yenisi eklendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Turna Turna, konuyla ilgilenen İZSİAD üyelerine hitap etti. Kooperatiflerin; arazide 1 MW’ye, çatı uygulamalarında ise 5 MW’ye kadar lisanssız elektrik üretim izni alabildiğini vurgulayan Turna, özetle şu bilgileri verdi: 

Kooperatif kurmak çok kolay

“Şirket kurma şartı da yok. Bu, her gerçek veya tüzel kişinin ihtiyacı olan enerjiyi üretebilmesi amacıyla oluşturulmuş bir üretim modeli. Ticari işletmeler de birleşip kurabiliyor, konut aboneleri de… Kooperatif kurmak için en az yedi gerçek ya da tüzel kişinin bir araya gelmesi gerekiyor. İzin verilecek kapasite, ortakların elektrik faturalarında yer alan ‘bağlantı gücü’ toplamı kadar oluyor. İzin kolayca alınıyor. Arazi tipi GES’lerde kooperatif ortaklarıihtiyaçları kadar elektriği kullanıyor, fazlasının kilovatını da 13.3 dolardan satıyor. Devletimiz, üretilen fazla enerjiyi 10 yıla kadar alım garantisi veriyor.”

Mucuk: Bu treni kaçırmayalım

Turna’ya teşekkür eden İZSİAD Enerji Komisyonu Başkanı Özkan Mucuk, önemli bir konuya dikkat çekti. Yaşanan suiistimaller nedeniyle lisanslı üretim izinlerinin dondurulduğu bilgisini veren Mucuk, “İzmir, ne yazık ki bu treni kaçırdı. Şimdi, sermayenin tabana yayılmasını sağlamayı hedefleyen ‘enerji kooperatifçiliği treni’ var. Bunu da kaçırmayalım. Kayseri’de, Çorum’da bunun çok güzel örnekleri hayata geçirildi. Avrupa, bu alanda hızla koşuyor. İzmir olarak biz niye yapmayalım? Sonsuz enerji kaynağı güneşten payımızı alalım. Güneş enerjisine dayalı kooperatifler çok ortaklı yapısından kaynaklanan maliyet paylaşımı sayesinde kolayca kurulabilir. Hem biz hem kentimiz ve ülkemiz hem de doğa kazanır” dedi. 

Enerji bağımlılığı bizi fakirleştiriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 28 Mart 2018 tarihli Temel Ekonomik Gelişmeler Raporu’na göre;

Ülkemiz, 2017 yıl sonu cari işlemler dengesinde 47.1 milyar dolar açık verdi. 

Bunun 32.9 milyar dolarlık kısmı enerji ithalinden kaynaklanıyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, enerjide dışa bağımlılık devam ederse Türkiye’nin 2023 yılında enerji ithalatıyaklaşık 106 milyar dolar seviyesinde olacak.