EGE MECLİSİ - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir'de düzenlenen Enerji Forumu’nda, kentte yüksek yapıların arttığı, yeni kent merkezi Bayraklı'da trafoların yetmediği, çözüm bulunmazsa kaos yaşanabileceği uyarılarında bulundu.

EMO İzmir Şubesi 50'nci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında İzmir Bölgesi Enerji Forumu düzenledi. Beşincisi düzenlenen forumda, uzman ve konuklar çarpıcı açıklamalarda bulundu. EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu ağır finansal yüklerin etkisiyle şirketlerin, hem enerji hem de dağıtım bedellerinin yükünü yurttaşlara yansıttıklarını belirterek, "Ülkemizde yurttaşlar kabaran elektrik faturalarının yanında, iğneden ipliğe her mal ve hizmetin pahalılaşmasıyla karşı karşıya. Sanayiciye uygulanan son kaynak tarifesinin, ulusal tarifeden daha yüksek bir maliyet oluşturması sınırlı olan dünyayla rekabet şansını düşürürken, bir yandan da bu kuruluşlarda çalışan emekçiler için işsizlik tehlikesi doğurmakta" diye konuştu.

İzmir Elektrik Enerjisi Görünümü başlıklı bir konuşma yapan Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi Sadettin Güldar, Gökdelenler bölgesi' olarak anılan yeni gelişen Bayraklı ilçesinin elektrik şebekelerinde doyum noktasına ulaştığını söyledi. Güldar, "Master plan çok önceden olmalıydı. İvedilikle şehrin enerji geleceği planlanmalı. Trafo Merkezi (TM) yerleri, güçleri planlanmalı. TM’ler için yer bulunamaması ciddi sıkıntı kaynağı ve özellikle İzmir’in enerji temini güvenliğinde sıkıntı ortaya çıkar" dedi. Bayraklı'da çok sayıda gökdelen projesi olduğuna dikkat çeken Sadettin Güldar, "Ancak bu gökdelenlerin enerji beslenmesi mevcut Piyale GİS TM’den tamamen karşılanması mümkün değil. Fakat master plan olmadığı için burada da yer sorunu var" diye konuştu. Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Enerji Yönetmeni Ülfet Türkmen ise şirket olarak alan bazlı master plan hazırlanması projesini sürdürdüklerini ancak takviyeler için TEİAŞ’a ek trafo önerilerinde bulunduklarını belirtti. Türkmen, "Metropolde yeni yükleri karşılamakta çok zorluk çekiyoruz. Trafo yeri bulunamıyor. Gökdelenler bölgesi, OSB, AVM’ler için özel yapılaşmaya dayalı noktalarda talep artışını göz önüne alıyoruz yüzde 90-100 kapasiteye ulaşmış bu bölgeler için yeni çalışmalar gerekiyor" dedi. (DHA)