CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Urla ilçesindeki Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün rektörlüğüne, kanser genetiği alanında önemli çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Yusuf Baran'ı atadı.
 
Cummhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 üniversiteye yaptığı rektör atamalarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Güden'in yerine Prof. Dr. Yusuf Baran getirildi. Genetik bilimci olan Baran, 2015 yılında Abdullah Gül Üniversitesi'nde Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi dekanlığı görevini yürüttüğü sırada, Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi'ne seçildi. Yusuf Baran, bilimsel çalışmalarını kanser moleküler biyolojisi, moleküler hematoloji, çoklu ilaç dirençliliği mekanizmaları, direncin geri çevrilmesi, apoptoz mekanizmaları, biyoaktif sfingolipidlerin apoptoz ve ilaç dirençliliği üzerine etkileri, kombine terapiler ve sinyal yolakları üzerine devam ettiriyor. Prof. Dr. Yusuf Baran halen TÜBİTAK Yürütme Kurulu üyeliği, Türkiye Bilimler Akademisi, Kanser Çalışma Grubu üyeliği, Küresel Genç Akademi, Yönetim Kurulu üyeliği, Dünya Ekonomik Forumu, Yılın Genç Bilim İnsanı programı üyeliği, Bakü Hümanitar Forum üyeliği görevlerini yürütmekte.

'ALLAH UTANDIRMASIN'
Prof. Dr. Baran, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü'ne atanmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ve onayı ve YÖK Başkanımız ve YÖK Genel Kurul üyelerimizin teveccühü ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektörlüğüne atanmış bulunuyorum. Allah utandırmasın" notunu paylaştı.
Hüseyin Baran kimdir?
Prof. Dr. Yusuf Baran 11 Aralık 1977 yılında Batman’da doğdu. Çok iyi derecede İngilizce bilen Yusuf Baran 'ın akademik kariyeri şu şekilde;
 
EĞİTİM BİLGİLERİ
Doktora, ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, Fen-Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2002-2006
Yüksek Lisans, ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, Fen-Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2000-2002
Lisans, DİCLE ÜNİVERSİTESİ, Eğitim-Biyoloji Öğretmenliği, , 1994-1998
TEZLERİ
 
Doktora, "İMATİNİB’E DİRENÇLİ İNSAN KRONİK MYELOİD LÖSEMİ HÜCRELERİNDE ÇOKLU İLAÇ DİRENÇLİLİK MEKANİZMALARI ", ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimi Haziran, 2006.
Yüksek Lisans, "Vinkristine Dirençli HL60 Hücrelerinde MDR1 genin ekspresyon düzeyleri", ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ağustos, 2002.
 
ARAŞTIRMA ALANLARI
Kanser Moleküler Biyolojisi
Genetik Mühendisliği
Tıbbi Biyoloji
Kanser Biyolojisi
 
ÜNİVERSİTELER ARASI KURUL BİLİM ALANI BİLGİLERİ
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Biyoloji
Moleküler Genetik
Moleküler Hücre Biyolojisi
Genetik
Biyokimya
Biyo-teknoloji
 
DAHA ÖNCEKİ GÖREVLERİ
Prof.Dr., ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 2015 - Devam Ediyor
Prof.Dr., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 2014 - Devam Ediyor
Doç.Dr., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 2009 - 2014
Yrd.Doç.Dr., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 2008 - 2009
Arş.Gör.Dr., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 2006 - 2008
Arş.Gör., University of South Carolina, Holling Cancer Center, 2005 - 2006
Arş.Gör., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 2000 - 2006
Arş.Gör., İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Fen Fakültesi, 1999 - 2000