01 Aralık 2018 tarihinde İzmir Ukrayna Dayanışma Derneği, Balçova Spor Kompleksi Engelli Merkezindeki Konferans Salonunda Holodomor (Açlıkla Ölüm) kurbanları anmak için etkinlik düzenledi.

Ukrayna’da, her sene, Kasımın son cumartesi günü, 1932-1933 yıllar arasında gerçekleşen Holodomor kurbanları anılmaktadır.

Bu tarihte Ukrayna ile birlikte tüm dünya, yas etkinliklerin düzenlendiği yerler ya da kendi evlerinde, kurbanlara saygı göstermek amacıyla mum yakmaktadır.

Holodomor (Ukraynaca ‘Golod’ – açlık ve ‘Mor’ – eziyet anlamına gelir, yani "Holodomor" açlığa uğratmak, açlıkla eziyet etmek anlamını taşır) açlıkla öldürmek anlamına gelen Ukraynaca bir kavramdır.

Bu, 1932-1933 yıllar arasında yaşanan ve milyonlarca insanın hayatını alan ulusal felakete verilen isimdir.

Sovyet Birliğin lideri olan Stalin önderliğinde Ukraynalıları yok etmeyi, Ukraynalıların Sovyet rejimine karşı koymayı  ve Moskova’dan bağımsız olan Ukrayna Cumhuriyeti‘nin kurulmasını tamamen önlemeyi amaçlayan yapay toplu bir açlık yaratılmıştır.

Bu korkunç soykırım, hep özgür olmayı amaçlayan Ukrayna halkının ruhunu yok etmek ve başını eğdirmek için yapılmıştır.

Holodomor nedeniyle ölen kişilerin sayısına dair belirsizlik meselesi günümüzde de güncelliğini korumaktadır.

Ne var ki, bazı kaynaklara göre kurbanların sayısı 3-7 milyon kişi iken, diğer kaynaklara göre bu sayı 7-10 milyon kişi arasındadır.

Etkinliğe Ukraynalı ve Türk halkı dışında Balçova belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve İstanbul Ukrayna Başkonsolosluğunda görevli ve diyaspora, uluslararası ilişkiler ve ekonomik bağlantılardan sorumlu konsolos Yevhen Dibrov katıldılar.

Bay Yevhen Dibrov tarihimizin bu acı olayı hatırlamamız gerektiğine vurgulayıp, "İnsanların temel hakkı olan yaşam hakkı resmen ellerinden alındı. Böyle bir olay geleceğimizde hiç bir ülkede bir daha yaşanmasın! ", dedi.

Mehmet Ali Çalkaya bey de "Dünyada hep emperyalist ülkeler vardı dedi, maalesef bunlar kutsal bir amaç yaratıp hep suçsuz insanların ölümüne sebep oldular. Umarım böyle bir şey bir daha yaşanmaz. Şuan Ukrayna yine Rusya'nın saldırısına uğruyor, biz hep Ukrayna'nın yanındayız" dedi.

Kısa konuşmalardan sonra herkes "Acı Hasat" adlı filmini izledi. Film bir taraftan bir aşk hikayesini anlatırken, diğer taraftan Ukrayna halkının gelenek ve yaşam biçimlerini, acı olayların nasıl geçtiğini gösteriyor.

Filmden sonra sayın konsolos Yevhen Dibrov davete gelen her kese teşekkür etti ve bu günün özel bir güne denk geldiğini belirtti. 

"1 Aralık 1991 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinde referandum düzenlenip referandum sonucunda Ukrayna, Sovyet iktidarından bağımsızlık kazandı.

Biz de çocuklarımızı vatansever olarak büyütelim ki, onlar bizden sonra güzel ve Avrupa değerleri olan Ukrayna kursunlar" sözleriyle konuşmasını tamamladı.