KONAK Belediyesi Meclisi'nin aralık ayı ilk birleşimi yapıldı. Oturumda, Türk kadınına 5 Aralık 1934 tarihinden seçme ve seçilme hakkının verildiğini anımsatan Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet tarihi boyunca yerel seçimlerde 31 bin erkek belediye başkanının görev yapmasına rağmen seçilen kadın belediye başkanı sayısının sadece 119 olduğuna vurgu yaptı. Pekdaş, "İstatistikte bile yüzde 2'lik hata payı var ama kadınlar hata payından bile çıkamamış durumda" dedi.
 
Konak Belediyesi Meclisinin aralık ayı ilk oturumu, yapıldı. Toplantının başında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği  5 Aralık 1934 tarihini hatırlatan Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet'i bir kadın devrimi olarak kurdu. Bugün karşınızda bir kadın belediye başkanı olarak varsam O ve arkadaşlarının ileri görüşlülüğü sayesindedir. Kadınlar varsa demokrasi var" diye konuştu. Cumhuriyet tarihi boyunca yerel seçimlerde 31 bin erkek belediye başkanının görev yaptığını vurgulayan Başkan Pekdaş, seçilen kadın belediye başkanı sayısının ise sadece 119 olduğuna dikkat çekti. Pekdaş, "İstatistikte bile yüzde 2'lik hata payı var. Kadınlar hata payından bile çıkamamış durumda. Bu kötü durumun gelecekte değişeceğini umuyor, kadın mücadelesini yükseltmek gerektiğine inanıyor ve gönlümden diliyorum" dedi.
 
'KADINI GÖRÜNÜR KILMALIYIZ'
Başkan Pekdaş, kadına yönelik şiddete dair de değerlendirmelerde bulundu. Çocukların internetteki savaş oyunları ile bir başkanı öldürmenin normal olduğu bilinci ile yetiştiğini savunan Pekdaş, "Şiddetin sıradanlaştığı bir dünya haline geldik. İnsanlar bir birlerini bir oyunda gibi çok daha rahat öldürmeyi, yüz yüze gelmesi halinde bile onu bir oyun olarak değerlendirmeyi içselleştirdi. Bizim, şiddete karşı en ağır cezaları vermemiz lazım. Ama şiddeti içselleştiren ve meşrulaştıran bu tür oyunları ortadan kaldırmamız lazım. İnsan, değerleri ile birlikte yeniden önemli hale getirilmek zorunda. Ve kadının insan hakları bu anlamda önemli. Kadının insan haklarını sağlamanın en iyi yolu, kadının toplumun her alanında görünür kılmaktan geçiyor. Kadın eğer eve kapatılırsa, kadının kendisine ilişkin kararları özgürce alması engelleniyorsa, kadına yönelik şiddeti engelleyemezsiniz" diye konuştu. AK Parti Grup Sözcüsü Ünal Özsır da kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
 
İKİ BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ
Öte yandan Konak Belediye Başkanı Yardımcılarından Mehmet Yunak ile Zeki Gönen, aday adaylığı için görevlerinden istifa etti.
Konak Belediyesi'nin aralık ve ocak ayı teması 'Kentte Umut Var' olarak belirlendi. Oy birliğiyle kabul edilen önerge kapsamında belediyenin yapacağı her türlü yazışmalarda temaya uygun logo kullanılacağı gibi tema kapsamında çeşitli etkinlikler de düzenlenecek.
(Umut KARAKOYUN/DHA)