Fuar İzmir'de düzenlenen 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Üniversiteler, bakanlık, sektör temsilcileri, odalar ve yerel yönetimlerle birlikte katılımcı bir anlayışla yaklaştığımızda, bu kentte alınamayacak mesafe, aşılamayacak engel yoktur" dedi.
 
Gastronomi sektörünün Türkiye’deki en büyük buluşması 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, bu yıl da eş zamanlı olarak düzenlendiği 12. Travel Turkey İzmir Fuarı’na lezzet kattı. Kongre'nin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ev sahipliğindeki açılış törenine Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Dokuz Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Bucak ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar katıldı.
Birlikte aşılmayacak engel yok
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, “Bugün bir taraftan turizm fuarımızı diğer taraftan da gastronomi kongremizi aynı mekanda ve paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Birbirini desteklediğine ikisinin birbirini geliştireceğine inanıyorum. Üniversitelerimizle, bakanlığımızla, sektör temsilcileri ve onların üst kurullarıyla, odalarla, yerel yönetimlerle birlikte kente ve her konuya katılımcı bir anlayışla yaklaştığımızda, alınamayacak mesafe, aşılamayacak engel yoktur. Biz de Büyükşehir Belediyesi ve üniversitelerimizle yol yürüme pratiği olan ve başarıyı hedefleyen il olmaktan, katılımcı ve yerel demokrasiyi uygulayan öncü kent olmaktan dolayı onur ve gurur duyuyoruz” dedi.
 
Turizmi yaşamak gerek
Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliği üzerinden yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin turizm sektörüne katkılarından da söz eden Başkan Kocaoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kalkınma Stratejik Planı'nı hazırlayarak işe koyulduk. hep sürdürülebilir kalkınmayı ve kentimde yaşayan hemşerilerimin yaşam kalitesini artırmayı hedefledim. Yol haritamızı buna göre belirledik. İçinde bulunduğunuz bina, hizmet sektörü içinde kentin büyümesini sağlayacaktır. Bugün İzmir’in ören yerlerinde ne kadar kazı varsa, hepsini İzmir Büyükşehir Belediyesi destekliyor. Kültür Bakanlığı ve bazı sponsorlardan da bir şeyler geliyor. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni masadan kaldırdığınızda, bugün hiçbir kazı 15 günden fazla çalışmasını sürdüremez. Dünyada emsali olmayan Agoramız kentin tam merkezinde duruyordu ama İkiçeşmelik’ten görünmesi mümkün değildi. Çok büyük bir kamulaştırma yaptık. 2 tane tescilli b inanın restorasyonunu yaptık. Antik Agora görünür hale geldi. Roma Antik Tiyatrosu diye bir hikaye dinlerdik. Bunu ortaya çıkarmak için 163 evi kamulaştırdık. Ondan sonra Roma Antik Tiyatrosu ortaya çıkmaya başladı. 9 tane sinagogu, kiliseyi restore edip kültür hizmetine sunduğunuzda, Emir Sultan gibi yapıları restore ettiğinizde, o zaman tarihi kenti ayağa kaldırıyorsunuz. Kemeraltı’nda 2 bine yakın binanın restore edilmesi, caddelerin düzeltilmesi ve yaşamın 24 saat sürmesi için yaptığımız çalışmalar, yakında hizmete açacağımız eski balık halinin yerine yaptığımız tesis, 200 yıllık iş hanlarının restore edilerek çeşitli kullanım fonksiyonlarının yüklenmesi ve bunlar gibi birçok çalışma, İzmir kentinde turizmin canlandırılmasını sağlayacaktır.”
 
Turizmde topyekun seferberliğin gerekliliğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Merkezi yönetimden, yerel yönetimlerden, odalardan, insanlarımızdan bahsediyorum. İnsanlarımız turizme yatkın değilse, misafirperverliğe yatkın değilse, kadınlarımız, çocuklarımız 24 saat hayatı yaşamıyorsa, turizme katkıda bulunamaz ve katkıyı alamazsınız” dedi.
 
Kocaoğlu, Türkiye'nin mutlaka tarımda, turizmde, hizmet sektöründe, kültür ve sanatta sıçrama yapıp, kaynak yaratıp tasarruf ederek ve o kaynaklarla da sanayiyi destekleyerek kalkınmak durumunda olduğunu da söyledi.
 
Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Bu benim son turizm fuarım. Bundan sonra bir ziyaretçi olarak gelmeyi diliyorum. Kurduğumuz bu Fuar İzmir çatısı altında fuarlarımızın büyümesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunması en büyük dileğim. İyi ki varsınız!”
Yöresel lezzetler bu fuarda
Kongrenin açılışında konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Gastronomi, farklı kültür arayışlarının karşımıza çıkardığı en lezzetli birleşimdir. İzmir sadece ülkemiz için değil dünyada da örnek alınması gereken bir coğrafya. Hem lezzet olarak hem de yaşam biçimi olarak.. Ege’den Doğu Anadolu’ya hiçbir yerde yaşayamayacağınız bir gastronomi zenginliği var ülkemizde. Bizlerin halen daha tatmadığı yöresel lezzetler ise bu fuarda bizleri bekliyor” dedi.
 
Portekiz Mutfak Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Fantao de Carvalho da, Akdeniz mutfağının "en iyilerinden" olan Lizbon’un yerel mutfağını tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Dünya  lezzetleriyle keyifli bir yolculuk
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 4. kez düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirdi.  Akdeniz tadında bir şehir olan Lizbon’un misafir kent olarak katıldığı kongre, bu yıl dünyanın en prestijli yemek yarışması Bocuse d’Or temsilcileri ile katılımcılarını aşçılık ve dünya lezzetleri üzerine keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
8 Aralık akşamına açık olan Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi etkinliklerinde akademik oturumlar, sektörden önemli isimlerin konuşmacı olarak katılacağı panel oturumları, yerli yabancı şeflerin yemek workshopları, profesyonel uzmanlar ile tadım atölyeleri, gün boyu stantlarında tadım yapan gıda firmaları ve restoranların katılımıyla Türkiye’nin gastronomi zenginliği gözler önüne serilecek.
 
Uluslararası Tadım Etkinliği: Tasting Story
Geçtiğimiz yıl başarılı ile gerçekleştirilen ve “5 hikaye, 5 duyu ve 5 yaratıcı” teması ile büyük beğeni toplayan “tasting story” etkinliği bu yıl da lezzet düşkünleri ile uzmanları bir araya getiriyor. 5 duyudan yola çıkarak organize edilen Uluslararası Tadım Etkinliği, konusunda deneyimli şef ve profesyonel tadım uzmanlarının ilham veren girişimcilik hikayelerini paylaşmak, katılımcıları tat eşleşmeleri ve lezzet bileşenleri üzerine düşündürmek için keyifli bir tadım yolculuğu öneriyor.
 
Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’ne girişler 50 lira olarak belirlenirken, Uluslararası Tadım Etkinlikleri’ne katılım biletleri ise biletix’ten temin edilebilir.

Dünyaca ünlü mutfakların buluşma noktası: Cooking Story
Geçtiğimiz yıl katılımcılarına lezzet dolu anlar yaşatan Cooking Story, bu yıl dünyaca ünlü şeflerin yemek şovlarıyla zenginleşiyor. Zeytinyağı ile hazırlanan yemeklerde dünyaca ünlü Japon Şef Kogure Tsuyoshi Uzak Doğu’nun lezzetlerini katılımcılara sunarken, Lizbon mutfağını temsil eden İspanyol Şef João Sá Akdeniz lezzetlerini katılımcılarla buluşturuyor. Türkiye’den dünyaya açılan, aynı zamanda Master Chef Türkiye’nin jüri üyesi Şef Hazer Amani ise yaratıcı mutfağının kapılarını açıyor. Tüm bunların yanı sıra farklı tatlar ile eşleşme yapma olanağı elde eden katılımcılar, dünyanın en prestijli yemek yarışması Bocuse d’Or Türkiye Akademi Başkanı Mehmet Gök ile aşçılık ve dünya lezzetlerini konuşmak üzere Fuarİzmir’de buluşuyor.
 
Baklava, boyoz, kebap ve daha fazlası
4. Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde, yöresel lezzetler katılımcılarla buluşturuyor. Kongrede ziyaretçiler İzmir'in boyozunu, Gaziantep’in lahmacun, baklava ve kebap çeşitlerini, Hatay’ın künefesini, Edirne’nin ciğerini, Kastamonu’nun çekme helvası ve oğmaç çorbası gibi kendine has lezzetlerini tatma imkanı buluyor.