EGE MECLİSİ - İZBAN işçileriyle 5 aydır süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması nedeniyle Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi’nin 10 Aralık’ta başlatma kararı aldığı grev, TBMM gündemine taşındı.

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve bağlı ortaklıklarının faaliyet raporlarıyla hesaplarının incelendiği komisyon toplantısında söz alarak, TCDDyönetimine İZBAN’daki sorumluluğunu hatırlattı ve çözüm için gerekli çabanın gösterilmesini talep etti.

İZBAN’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokolle 2006’da kurulduğunu belirten Kılıç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBAN’ı tamamen kendi kaynaklarıyla 1 kilometrelik demiryolu baz alındığında Ankara’nın üçte bir, İstanbul’un ise yarı fiyatına mal etmiştir. İZBAN’ın yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesine diğer yüzde 50’si ise Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne aittir. Ayrıca bu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerini Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü yürütmektedir.” dedi.

Kılıç, kimsenin mağdur edilmeden sorunun bir an önce uzlaşmayla çözümü için çaba sarf ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“İzmir’de banliyö taşımacılığını işleten İZBAN’da çalışan işçilerle yürütülen Toplu İş Sözleşmesinden uzlaşma çıkmaması, hem sendika ve işçiler, hem de İzmirliler adına üzüntü verici bir durumdur. Alınan grev kararını demokratik bir hak olarak saygıyla karşılamakla beraber, grevin İzmirlilere yaşatacağı mağduriyeti de düşünerek görüşmelerin bir an önce uzlaşmayla sonuçlanması herkesin ortak temennisidir.Bu çerçevede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Ankara’ya gelerek hem bu konuda, hem de tren sefer sıklığı, sinyalizasyonda yaşanan sorunlar ve benzeri konularda TCDD yönetimi ve yetkilileriyle görüş alış verişinde bulundu.Bu görüşmeler sonucu TCDD yetkililerinin, Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz’ü Ankara’ya çağırdığı ve 10 saatlik bir görüşme yapıldığı basında çıkan haberlerde yer aldı.İzmir’i ve İzmirlileri yakından ilgilendiren bu konuya TCDD yönetiminin yaklaşımı nasıldır?Sendika Başkanı Hüseyin Ervüz’le yapılan görüşmede 10 Aralık’ta başlanacağı ilan edilen grevin iptaline yönelik bir ilerleme kaydedilmiş midir? Sorunun, hiç kimsenin mağdur edilmeden çözümü konusunda girişimleriniz olacak mıdır?”

İzmir – Ankara Hızlı Treni 2022’ye sarktı

Komisyon görüşmeleri sırasında yapımı yılan hikâyesine dönen İzmir – Ankara hızlı tren projesine de değinen Kılıç, TCDD Genel Müdürüne çalışmaların hangi aşamada olduğunu ve ilk seferin ne zaman başlayacağını da sordu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, daha önce 2019’da başlanacağı açıklanan İzmir – Ankara hızlı tren seferlerinin 2022 yılına yetiştirilmeye çalışıldığını belirtti.