EGE MECLİSİ - İZBAN’daki toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle çalışanlar yarın (Pazartesi) greve çıkıyor.

Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın yüzde 50’şer ortaklığı olan İZBAN’da sendika ile devam eden toplu iş görüşmesi uzlaşma çıkmaması nedeniyle tıkandı. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, yarın ise saat 05.00’te Alsancak Garı’na grev pankartı asılacağını diğer istasyonların kapalı olması nedeniyle grev pankartı asılmayacağını, saat 10:00’da ise sendika öncülüğünde toplanacak olan işçilerin grev açıklaması yapacağını söyledi.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşların grevden olumsuz etkilenmemesi için de ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ’de sefer sayılarını artırıp yeni hatlar oluşturduklarını, hizmet verecek tüm yeni otobüs hatlarının sabah 06.00’dan itibaren sefere başlayacağını açıkladı. Tramvay Karşıyaka'da 7,5 dakika, Konak'ta 5 dakikalık aralıklarla sefer yapacak. Metro ise 3 dakikalık aralıkla seferlerini düzenleyecek. Aliağa, Foça ve Yeni Foça’ya ulaşım talebinin karşılanması amacıyla 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi arasında 10 adet körüklü araç ve 15 dakika sıklık ile hizmet verecek yeni hat oluşturuldu. Ayrıca 844 No’lu Egekent Aktarma Merkezi ile Bornova Metro Aktarma Merkezi arasında ve 856 No’lu Çiğli Aktarma Merkezi ile Alsancak Gar arasında körüklü araçlarla hizmet verecek otobüs hatları oluşturuldu. 744 No’lu Foça-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular Helvacı kavşağında, 745 No’lu Yeni Foça-Biçerova Aktarma Merkezi  hattını kullanan yolcular, Yeni Foça yol ayrımında, 752 No’lu Buruncuk-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular ise Yıldırım durağından, 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi hattına erişim sağlayabilecekler. Bunlara ilave olarak yolcu yoğunluğuna göre, 121 No’lu Bostanlı İskele-Konak, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı, 543 No’lu Bostanlı İskele-Halkapınar Metro, 800 No’lu Menemen Aktarma Merkezi Bornova Metro, 912 No’lu Egekent Aktarma Merkezi-Alsancak Gar, 921 No’lu Bostanlı İskele-Alsancak Gar ve 802 No’lu Egekent Aktarma-Konak hatlarına ilave otobüs tahsisi yapılacak. Torbalı (Tepeköy Aktarma Merkezi ile Sarnıç Aktarma Merkezi) ve Sarnıç arasında 10 adet körüklü araç ile 15 dakika sıklıkta hizmet verecek yeni otobüs hattı oluşturuldu. Ayrıca Buca Bölgesine toplu ulaşım hizmeti sunan 418 No’lu Şirinyer Aktarma-Halkapınar Metro, 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro ve 470 No’lu Tınaztepe-Lozan Meydanı hatlarına ilave otobüsler tahsisi yapılacak. 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro hattının bazı servisleri ise Şirinyer Aktarma Merkezi’nden başlayacak. Gaziemir Bölgesi’nde toplu ulaşım hizmeti sunan 90 No’lu Gaziemir-Halkapınar Metro, 691 No’lu Gaziemir-Halkapınar Alsancak Gar, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı hatlarına ayrıca kent merkezinde 253 No’lu Halkapınar Metro 2-Konak hatlarına otobüs takviyesi yapılarak ek seferler konulacak. Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinde de İZDENİZ tarafından sefer takviyesi yapılacak. ESHOT ve İZULAŞ, bu bölgelerde oturan vatandaşların iskelelere daha kolay ulaşımı için ek seferler koyacak. 


İZBAN'DAN AÇIKLAMA

İzmir'deki toplu ulaşım ağı İZBAN’daki toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamadığı için çalışanlar yarın greve gidiyor. İZBAN A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, "Yüzde 65 zam isteğiyle masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı ikinci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır" denildi. 

İZBAN A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, "Toplu iş sözleşmesi” görüşmeleri, tarafların el sıkışmak üzere masaya oturduğu, karşılıklı teklifleri değerlendirip anlaşma zemini aradığı ortamlardır. Ancak; iki yıl önceki toplu iş sözleşmesi döneminde kamunun zam oranları ve enflasyonun üzerindeki tekliflerimize rağmen grev yaklaşımıyla İzmir halkını ve çalışanlarımızı mağdur eden Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi, ülkemiz gerçeklerine bugün de sırtını dönmektedir. Yüzde 65 zam isteğiyle masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı ikinci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Ayrıca, hak arayışının yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltarak değil, doğru verilerle yapılması gerektiğine inanıyoruz. Buradan hareketle yüzde 22’lik teklifimiz sonucunda oluşan, asgari geçim indirimi dahil, ele geçecek aylık ortalama net tavan ücretleri, değerli İzmir halkının takdirine bırakıyor ve bu rakamlara kişi başına aylık 559 TL de yemek ve yol ekleneceğinin altını çiziyoruz: 

Makinist: 3.435 TL 

Trafik kontrol merkezi: 3.435 TL 

Tekniker: 3.395 TL 

Teknisyen: 3.220 TL 

İstasyon operatörü: 3.119 TL 

Veznedar-Gişeci: 3.065 TL 

Ofis personeli: 3.014 TL" ifadelerine yer verildi. (DHA)