Makat Çatlağı Tedavisi

Makat çatlağı diğer adıyla akut anal fissürler tıbbi olarak tedavi edilen rahatsızlıklardır. Gerçekleştirilen makat çatlağı tedavisi ile hastaların kabızlık problemi ortadan kaldırılmaktadır. Hastalara ilk olarak aşağıdaki önerilerde bulunulmaktadır:

  • Posa bırakan bir diyet önerilir.
  • Hastaların kepekli, sebze yemekleri, bol meyve tüketmesi rica edilir.
  • Günlük en az 3 litre su içmesi önerilir.
  • Baharat ve acıdan uzak durulması istenir.
  • Sabah ve akşam 10 dakikalık oturma banyoları verilir ve banyoların ardından anestejik madde içeren pomadlar verilir.

Bu önerilere hasta uymasına rağmen bir ayı geçtiği takdirde makat çatlağı düzelmiyorsa ve hastaların yakınmaları devam ediyorsa durumun kronikleştiği kabul edilir. Kronik vakalarda İzmir kliniğimizde uyguladığımız tedavinin özellikleri şu şekildedir:

  • Anal spazmı ortadan kaldırmak için hastaya dolgu enjeksiyonları yapılmaktadır.
  • İnternalsfinkter içerisine 100 ünite dolgu uygulanmaktadır.
  • Operasyonumuzdan %90 – 95 oranında başarılı sonuç alınmaktadır.
  • Eğer hasta 2. dolgu operasyonundan sonra yine tedaviden sonuç alamadıysa LİS ameliyatına başvurulur.

Anal Fissür Tedavisi

Anal fissürler halk arasında makat çatlağı olarak bilinmekte olup kuyruk sokumu kemiği üzerinde dikine oluşan yırtıklardan meydana gelmektedir. Anüsün bu bölgesi genel olarak sinir ve damar yönünden çok zengin olduğu için ağrı ve sızılar çok yoğun olarak hissedilmektedir. Anal bölgede oluşan bir spazm burada dışkılama sonrasında yırtık oluşumuna sebebiyle verebilmektedir.

Anal fissürlerin oluşma nedenleri şu şekildedir:

  • Kabızlık
  • İshal
  • Fazla ve anüsü zedeleyecek kadar ıkınmak

Anal fissür tedavisi öncesinde hastanın ishal ya da kabızlık problemini ortadan kaldıracak beslenme düzeni önerilerinde bulunulur. Bu önerilere rağmen hastanın durumunda iyileşme görülmezse bu durumda önce dolgu tedavisine başvurulur. Makat çatlağı sonucu bölgedeki kan akışında bozulma meydana geldiyse hastalığın iyileşmesi daha zor olacaktır. Bu ve bunun gibi nedenlerle makat çatlağı ilerlemiş durumdaysa dolgu tedavisine hasta yanıt vermeyebilir. 2. dolgu tedavisinin ardından hasta yine sonuç almazsa bu sefer LİS ameliyatına başvurularak anal fissür tedavisi sağlanır.

Makat Çatlağı İçin Bitkisel Tedavi Mümkün mü?

Pek çok kişi operasyon ya da dolgu işlemleri uygulanmadan makat çatlağı için bitkisel tedavi mümkün mü diye merak etmektedir. Makat çatlakları anüs bölgesinde oluşan yırtıklar olduğu için bu sorunun giderilmesi için tıbbi tedavi yöntemlerinin uygulanması şarttır. Bitkisel tedavi yöntemleri hastaya iyi gelmek yerine hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Hastalar genelde ishal yapan bitki çayları tüketerek kabız sonucu ortaya çıkan makat çatlağı durumunu tedavi etmeye çalışmaktadır. Ancak bu durumda da ishal sonucu bölgede yırtıklar oluşmaya devam etmektedir. Eğer anal fissür rahatsızlığınız varsa, bitkisel tedavi yöntemlerine itibar etmeyiniz. Hastalığın tedavisi için sizlerin durumuna göre tedavi yöntemi öneren İzmir kliniğimizle iletişime geçerek hastalığınızın en iyi şekilde genel cerrahi uzmanımız tarafından tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.