EGE MECLİSİ - CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, her yıl 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanılan Yerli Malı Haftası’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Yerli üretim ve tüketim dengelerini bir devlet politikası haline getirmezsek bizi bekleyen tehlikeleri de bertaraf edemeyiz. Yerli malı kullanımı bir Cumhuriyet değeridir. AKP, bilinçli olarak Yerli Malı Haftası’nı unutturmaya çalışıyor” dedi. 

LİMANLARIMIZI ŞEKER FABRİKALARIMIZI SATTILAR

Yerli malı 869 barkotlu ürünleri tercih etmenin önemine dikkat çeken Bayır, ‘’ İşsizliğin çözülmesi buna bağlı. Yerli üretim ve tüketim dengelerini bir devlet politikası hâline getiremezsek bizi bekleyen tehlikeleri de bertaraf edemeyiz. Üretmeden, bir yandan ithal ettikçe farkında olmadan topraklarımızı kaybediyoruz. Hatırlayalım; limanlarımızı, şeker fabrikalarımızı ve daha nicelerini sattılar. 1940’larda İspanya ve Hollanda’ya uçak gövdesi ve uçak imal eden bir ülke konumunda iken bugün dışarıdan samanı bile ithal eden bir ülke konumuna geldik. Böyle olunca da tarımda ürettiğinden geçinemeyen insanımız büyük kentlere göç etti. İşsizliğin bu denli artmasının bir faktörü de bu. Biz istersek her şeyi yaratırız ve üretiriz. Unutulmamalıdır ki, tüketilen her yerli malı, bir işsize iş demektir. Eğer her Türk vatandaşı yurtseverim diyorsa, mutlaka yerli mallarını tercih etmelidir. Durma noktasına gelen üretimi canlandırmanın en iyi yolu yerli malına yönelmektir.’’ Dedi.

ÇÖZÜM KARMA EKONOMİ VE PLANLAMA

‘’Dünyada ulusal sanayi hamlesine bu kadar yabancı kalmış ve ithal mal 

cehenne­mini yaşayarak kalkınabilmiş tek bir ülke var mı?’’ diyerek sözlerine devam eden Bayır, “Artık küreselleşmenin; gözleri, bilinçleri, vicdanları kör eden büyüsünden kurtulmalıyız. Bugün itibariyle milyonlarca işsizimiz var. 

Ana caddeleri, sanayi sitelerini gezdiğimizde kapanan çok sayıda işyerlerini görüyoruz. Çarşıda alışveriş yok. Ve ekonomimiz tam anlamıyla dibe vurmuş bir haldedir. Hatamızın nerede olduğunu görüyor muyuz? Acaba Mustafa Kemal’in o planlı karma ekonomisinde bize tavsi­ye ettiği Cumhuriyet değerlerini terk ettiğimiz için mi uçuruma gidiyoruz? Mustafa Kemal’in karma ekonomik modelin daha sıkı sarılmanın vakti geldi de geçiyor bile.” 

Türkiye’de üretilen bir ürünü tüketilmesinin Türkiye’de yaşayan yurttaşlarımıza iş kapısı açacağını söyleyen Bayır, ihtiyaçların ithalat üzerinde giden temininin malı satın aldığınız ülkedeki insanların işsizlik sorununa çözüm olacağının da altını çizdi. İthalat nedeniyle her geçen gün işsiz yurttaş sayısının artığını söyley­en Bayır, ‘’Yabancı sermayeye karşı değiliz. Yabancı sermaye gelmesin demiyoruz.  Gelsin ancak, yeni bir istihdam alanı yaratsın, diyoruzMaalesef üretmeden tüketen toplumları bekleyen bir diğer kaçınılmaz sonuç da bedel olarak topraklarını ver­meleridir” ifadelerine yer verdi. 

İŞSİZ KALAN BİR GÜN SİZ OLABİLİRSİNİZ

Yerli mallarının kullanımı noktasında yurttaşlarını ve sendikaları duyarlı olmaya davet eden Bayır, “Bütün yurttaşlara özellikle de genç kuşağa seslen­iyorum; Yerli Malı kullanımı ko­nusunda çok uyanık olmamız lazım! Çünkü bizim ürettiğimiz ürünler yerine bunların ithal olanlarına ödediğimiz her lira ileride bir insanımızın daha işsiz kalmasına sebebiyet verecek ve bu kişi; belki teyzeniz, amcanız, kardeşiniz ve sonunda tabiî ki siz olabilirsiniz, lütfen duyarlı olalım. Ayrıca bu konuyu savun­mak biz işadamlarının olduğu kadar işçi sendikalarının da görevi olmalıdır. Onlar da bu konuda yeterli duyarlılığı ve ilgiyi gösterirlerse toplum olarak bilin­çlenmek daha da hızlanacaktır’’ şeklinde konuştu.