Ankara Çankaya Belediyesi, Vedat Dalokay Kokteyl ve Konferans salonunda DİSK’e bağlı Emekli-Sen’in düzenlemiş olduğu dayanışma gecesine katılan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iş cinayetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü sırada olduğunu söyledi.

Yaptığı konuşmada öncelikle yemeğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen olmak üzere tüm kadrolara teşekkürlerini ileten Beko, “Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik, adalet ve sendikal hak mücadelesini birlikte omuz omuza vermeye devam edeceğiz” diyerek, ülke gündemine dair birkaç önemli noktaya değindi. “Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün” diyerek sözlerine başlayan Beko, “Ülkemiz, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kriterlerine uymadığı için ve de işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri almadığından dolayı iş cinayetlerinde ne yazık ki Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü konumdadır. 2018 yılının verilerine baktığımızda ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı 2000’e yakın işçi kardeşimizin çalışırken yaşamını yitirdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İktidar tarafından betona 551 milyar yatırıldığını hatırlatan CHP’li Beko, “İnsanlarımızın ölmesini istemiyorsak ILO kriterlerine uymalıyız, işçi sağlığı iş güvenliği tedbirlerini bir an önce almalıyız. Her 100 öğrenciden 44’ü liseden önce okulu bırakırken, çocuk işçi sayısı 2 milyonu aşmış, sadece 2017 ve 2018’de doğum yapan kız çocuklarının sayısı 21.957’u bulmuştur. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

BİNLERCE VATANDAŞIN KONUT HAKKI İHLAL EDİLİYOR!

Türkiye’de evsiz sayısının 80 bin olduğunun tahmin edildiğini ve kentsel dönüşümle yerlerinden edilen binlerce vatandaşın konut hakkının ihlal edildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, şunları dile getirdi: “İmar Barışı yasası örneğin… Hep bir kereye mahsus olduğu söylendi ama sayısız kere af çıktı. Kaçak yapılar ve şehrin inşaat yoğunluğu arttı. Kuralsızlık egemen oldu. Hukuka saygılı insanlar cezalandırıldı ve eşitlik ilkesi kayboldu. Tüm bu kuralsızlıklar sonucunda da adalete olan güven zedelendi. Nitekim sağlıklı çalışma koşulları ve iş güvenliği talep ederek sendika ve grev hakkını kullanan 3. Havalimanı işçileri 79 gün sadece yasal haklarını kullandıkları için tutuklu kaldılar. Yetmedi sadece OHAL döneminde onlarca kişi haksız yere işlerinden oldu, 200 bini aşkın kişinin pasaportu iptal edildi veya pasaportlarına tahdit kondu. Şimdi bakıyoruz, Saray rejimi onurlu bir hak mücadelesi olan Gezi’den intikam almak istiyor. Onlarca aydın gözaltına alınarak ifadeye çağrılırken, Gezi direnişine destek verenler tutuklama kararlarıyla yıldırılmaya çalışılıyor. Ama başaramayacaklar!”

CHP BAYRAĞINI ANKARA BÜYÜKŞEHİR’İN TEPESİNE DİKECEĞİZ

Yerel seçimlerin önemine değinen Kani Beko, “Önümüzde yerel seçimler var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak hedefimiz parti bayrağımızı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tepesine dikmek. Sizlerin desteği de bu konuda çok önemli. Ne yediğimiz önemli değil kimlerle bir araya geldiğimiz önemli. Önemli olan birlik ve beraberlik içinde bu seçimleri kazanmaktır. Yerel seçimlerde, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz! YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ, YAŞASIN EMEKÇİLERİN BİRLİĞİ!” açıklamalarını yaptı.