EGE MECLİSİ - İzmirli dövmeci Duranay Turan ile İzmir'de en çok tercih edilen dövmeleri ve en çok pişman olunan eski dövmeler hakkında konuştuk. 18 yaşından 70 yaşına kadar dövme yaptırmak isteyen müşterilerinin olduğunu anlatan Turan, en çok sildirilmek ya da üstü kapatılmak istenen dövmelerin, kişinin ayrıldığı eşinin ya da sevgilisinin ismi olduğunu söyledi. 

İLK SIRADA ATATÜRK VE AİLE 

Kendilerine gelen müşteriler arasındaki dövme tercihlerinin en çok Atatürk imzası, aile bireylerinin isimleri ya da Atatürk portresi olduğunu dile getiren Turan, "Türkiye'de dövme kültürü hala diğer ülkelerin arkasından gidiyor ancak zamanla geliştiğini görmek de mümkün. Genellikle uzun süre düşündükten sonra önce acıdan endişe edip ufak dövmelerle başlayıp, ardından devamını getirenlerle karşılaşıyoruz. Gün geçtikçe dövme sanatının ülkemizde de çoğaldığını ve geliştiğini görüyoruz" dedi. 

AĞLAYA AĞLAYA DÖVME KAPATTIRIYORLAR

Kendilerine dövme yaptırmanın yanı sıra 'pişman olunan dövmeleri kapatma' amaçlı da çok sayıda müşteri geldiğini anlatan Turan, "Yaptırdıkları dövmelerden pişman olup sildirmek yerine üstünü daha koyu ve büyük bir dövme ile kapattırmaya gelen çok sayıda kişi var ve bu genellikle ayrıldığı eşinin yada sevgilisinin ismi oluyor. Bir gün bir kadın ağlaya ağlaya dükkana girdi ve kolunu göstererek, 'hemen kurtarın beni bundan' dedi. Kendini aldatan eşinin adından kurtulmak istiyordu. Üzerine başka bir dövme yaparak kapattık ancak dövme yapılırken sürekli ağlayıp, olanları anlattı. Böyle durumlarda bir yandan kişiyi psikolojik olarak rahatlatmak da gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kendisine özellikle sevgili ismi yazdırmak için gelen gençleri tekrar düşünme konusunda uyardığını da ifade eden Turan, "Tabi çoğu dinlemez ama arkasından çoğu 'abi haklıymışsın' diye gelip sildirir ya da kapattırılar" dedi. 

70 YAŞINDA ATATÜRK İMZASI

İzmir'de her yaştan dövme yaptırmak için gelen müşterilerinin olduğunu söyleyen Turan, "Biz prensip olarak 18 yaşının altındaki kişilere dövme yapmıyoruz. Bu sebeple en alt sınırımız 18 ancak üst sınırımız yok. En son 70 yaşında bir teyzemiz geldi ve Atatürk imzası yaptırdı" diye konuştu.