Alacak sigortası hizmeti veren kurumlara bilanço sunamadıkları için bu üründen yararlanamayan küçük ve orta ölçekli şirketlere devlet desteğiyle Halk Sigorta hizmet verecek...
 
Bilanço sunamadıkları için sigorta şirketleri ve Eximbank’tan alacak sigortası alamayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin (KOBİ) imdadına devlet yetişiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Devlet Destekli Alacak Sigortası ile ekonomide yaşanan durgunluk dönemlerinde sıkıntı yaşayan ve ekonominin bel kemiği kabul edilen KOBİ’lerin vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanması yoluyla ticaretin büyümesi sağlanacak.
 
Finansal sistemin kaynaklarından kurumsal yapıya sahip olmadıkları ve bilanço sunamadıkları için yararlanamayan KOBİ’lere ilişkin bu yeni uygulama 2019’un ilk aylarında devreye girecek. Halk Sigorta’nın bünyesinde sunulacak olan KOBİ alacak sigortasında, KOBİ olarak tanımlanan işletmelerden, başvuru tarihinden itibaren en az iki yıl önce kurulan ve Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlayanlar yararlanabilecek.
 
Prim hesaplarında ise alacak sigortası talebinde bulunan KOBİ’nin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği cirosuna bakılacak.
 
ALACAK SİGORTASI NEDİR?
Temel amacı, müşterilerin aldıkları mal ve hizmet bedelini çeşitli nedenlerle ödememeleri sonucunda mal satan firmanın zararının tazmin edilmesi olan ticari alacak sigortası, vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanmasıyla ticaretin büyümesine katkıda bulunan bir ürün.
 
Söz konusu sigortanın, talep ve arz ayağında yaşanan sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde yaygın olmadığı görülürken, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40’ını oluşturan alacakların etkin yönetimi, KOBİ’ler için hayati önem taşıyor. Alacakların tahsilatında yaşanan problemler, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilerken, bazı durumlarda iflaslarına neden oluyor. Şirketlerin iflas nedenlerine bakıldığında, yaklaşık 4’te 1’inin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleşmesi dikkati çekiyor.
 
Faktoring, çek, ipotek gibi alternatif bir ticaret finansman yöntemi olan alacak sigortası, aynı zamanda KOBİ’lerin ticaretini büyütmesi için gerekli finansmana erişimi sağlıyor. Alacak sigortasıyla firmalar, alacaklarının tahsilat riskine karşı teminat sağlıyor ve aynı zamanda da tahsilat ve risk yönetimlerini bu alanda uzman sigorta şirketlerine devretmiş oluyor. (Milliyet)