IMF’nin büyüme tahminini düşürmesi sonrasında risk iştahı düşen yatırımcıların altına yönelmesiyle fiyatlar 1.286 dolara kadar çıktı. Öte yandan küresel büyümede yavaşlamanın etkileri Japonya’da açıklanan zayıf ticaret verileriyle görülmeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise Perşembe günü toplanarak para politikası kararını açıklayacak. Avrupa ekonomisinde görülen yavaşlamayla birlikte merkez bankasının temkinli duruşuna devam etmesi bekleniyor.

 

Altın fiyatları, IMF’nin Pazartesi günü yayınladığı ekonomik görünümle birlikte piyasalarda oluşan kötümser hava sonrasında destek bularak yükseldi. Son zamanlarda yukarı yönlü harekette doların gücü nedeniyle sıkıntı yaşayan altın, küresel büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesiyle birlikte bir miktar yükselerek 1.286 dolara kadar çıktı. Küresel risk iştahındaki düşüşle birlikte ise piyasalarda satışlar görüldü. Amerikan piyasaları Salı günü düşüşle kapatırken Asya ve Avrupa piyasalarının bugün karışık seyrettiği görülüyor.

 

Japonya’da Çarşamba günü açıklanan verilere göre ithalat ve ihracat rakamlarında sert düşüş görüldü. İhracat %3,8 gerileyerek 2016’dan beri en sert düşüşünü yaşarken ithalat %1,9 yükselmesine rağmen %3,7 tahmininin ve Kasım ayındaki %12,5’lik artışın altında kaldı. Amerika’ya olan ihracatın %1,6 arttığı görülürken Japonya’nın en büyük ticari ortağı Çin’e olan ihracatın %7 azaldığı görüldü. Aynı şekilde Asya bölgesine yapılan ihracat %6,9 düşerken dünyanın üçüncü büyük ekonomisini küresel ekonomideki yavaşlamadan ve ABD - Çin arasındaki ticaret savaşından etkilendiği görülüyor. Öte yandan Japon Merkez Bankası (BOJ) faizleri değiştirmeyerek -%0,10’da sabit bıraktı.

 

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık toplantısı ise yarın gerçekleşecek. Aralık’taki toplantıda varlık alımını sonlandırdığını duyuran ECB’nin daha sonra yayınlanan tutanaklarında üyelerin temkinli olunması gerektiğine dair görüş belirttiği görülmüştü. Euro Bölgesi’ndeki yavaşlama açıklanan ekonomik verilerle belirginleşirken ECB’nin temkinli duruşunu devam ettirmesi ve verilere göre hareket etmesi öngörülüyor. Faiz artışının ise Eylül ayından önce yapılması beklenmiyor. ING CEO’su Ralph Hamers CNBC’ye yaptığı açıklamalarda ticaret savaşındaki belirsizlikle birlikte Brexit gibi jeopolitik belirsizlikler gündemdeyken ECB’nin para politikasında değişikliğe gitmeyeceğini belirtti.

 

Öte yandan Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla faiz artışı beklentileri azalırken ikiz açık ve resesyon tehlikesinin altın fiyatlarına destek olacağı belirtiliyor. SkyBridge Kıdemli Portföy Yöneticisi Troy Gayeski 2019 sonunda resesyon riskinin artacağını belirtirken yatırımların azalması ve işsizliğin artması durumunda altın fiyatlarının yükseleceğini söyledi. Scotia Bank ise dolar endeksinin zirveyi gördüğünü ve ABD’deki ikiz açık nedeniyle zayıflayacağını söyledi. Scotia Bank, altının süregelen belirsizlik ve ABD’de ve dünyada artan dış borca karşılık bir korunma sağladığını belirtti.

 

Güncel verilere göre spot altın fiyatı 16:01 itibariyle 1.285, 10 dolardan işlem görürken dolar endeksinin gerilediği görülüyor. Yerel altın fiyatları ise dolar/TL kurunun 5,30’a kadar gerilemesiyle düştü. Çeyrek altın 362 liraya satılırken gram altın 129 liradan alıcı buluyor.