İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi, Konak Belediyesi'nin Gültepe bölgesi için hazırladığı imar planlarını, İZSU'nun önerilerine yer verilmediği gerekçesiyle onaylamadı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, planın gündemde kalmasını istedi. Ancak olumsuz yönde gelen komisyon raporu, oy çokluğu ile kabul edildi ve planlar reddedildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi şubat ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu tamamlandı. Başkan Vekili Sırrı Aydoğan'ın idaresinde yapılan meclis toplantısında, Konak Belediye Meclisi tarafından hazırlanan ve Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve Cengiz Topel olmak üzere toplam 15 mahalleyi kapsayan Gültepe imar planları görüşüldü. Konak Meclisi tarafından hazırlanan 1/1000'lik imar planları ile yine öneri olarak hazırlanan 1/5000'lik imar planları, mecliste reddedildi.
 
Oturumda söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Gültepe planlarının 15 mahalleyi kapsadığını anımsatarak, bu alanın yaklaşık 300 hektar olduğunu ve bölgede 60 binin üzerinde vatandaşın yaşadığını söyledi. Pekdaş, "1955'lerde bu bölge iskan alanı olarak belirlenmiş. İmar ıslah planlarıyla bugünlere gelmiş, plansız bir bölge" dedi.
 
'23 KURUMDAN GÖRÜŞ ALINDI'
Konak Belediyesi olarak Gültepe'nin plan çalışmasını yaparken 23 kurumdan görüş istediklerini açıklayan Başkan Sema Pekdaş, "Büyükşehir Belediyesi ile sürekli toplantılar yapıldı. Büyükşehir adına hazırladığımız 5000'lik plan önerisini bürokrasi kanalıyla gönderdik. Asıl iş Büyükşehir Belediyesi'nin, neden reddedildi" diye sordu. İZSU'nun kendilerine önerdiği kararlar doğrultusunda plan yaptıklarını, ancak İZSU'nun daha sonra farklı kararlar aldığını, Büyükşehir Meclisi'nin de, planın yeni belirlenen kararlara göre revize edilmesini istediğini aktaran Pekdaş, "İZSU, yeni kararlar almış. İZSU'nun yeni kararlarının planda olmamasından dolayı ret kararı veriliyor. Bu durum sonsuza kadar uzayabilir, her seferisinde yeni öneriler eklenebilir. Fen İşleri Daire Başkanlığı'ndan gelen öneriler var. Plan notları imar uygulamasındaki sorunları aşmaya yönelik planlardır. Bu plan notlarının imar yönetmeliğiyle çelişmesi iptal sebebi olamaz" dedi.
 
PEKDAŞ'IN ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ
Planın reddedilmemesini, meclis gündeminde kalmasını isteyen Sema Pakdaş'ın bu önerisi de kabul görmedi. Pekdaş, şunları söyledi:
"Gültepe Planları çok özellikli planlar. Bu eksiklikler Büyükşehir tarafından düzeltilerek 1/5000'lik plan önerisi ile yeniden meclise getirilsin. Bu çalışma Büyükşehir'in asli çalışmasıdır. Yeniden ilçe meclisine göndermek doğru değil, 5000'lik planın iptal edilmesi doğru değil. Bu konuda karar almayarak öneriler doğrultusunda çalışmalar yapılmasını talep ediyorum."
Pekdaş'ın itirazına rağmen Gültepe için hazırlanan imar planları, reddedildi. (Umut KARAKOYUN/DHA)