AYDIN'ın Sultanhisar ilçesindeki çilek yetiştiricilerinden Gürhan Ergül (67), para kazanamayınca arayışa girerek, bölgede daha önce yapılmayan muz üretimini denedi. Çiftçilerin 'Yetişmez' demesine rağmen geri adım atmayan Ergül, şimdi ürettiği muzların kilosunu 4- 5 liradan sattıklarını söyledi.
 
Sultanhisar'ın kırsal Atça Mahallesi'ndeki üreticilerinden Gürhan Ergül, oğulları Gökhan (42) ve Mehmet Ergül (37) ile birlikte 2014'te 3 bin metrekarelik alana muz serası kurdu. 600 muz fidanı dikerek, işe koyulan Ergül ailesi, geçen yılın ortalarında ilk hasadı yapmanın sevincini yaşadı. Çilek üreticileri olarak para kazanamayınca alternatif ürünler aramaya başladıklarını belirten Gürhan Ergül, Alanya ziyaretinde, ziraat mühendisi arkadaşının Sultanhisar'da muz yetiştirebileceklerini söylemesi üzerine işe koyulduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
"Arkadaşım, ziraat mühendisi olan arkadaşlarıyla birlikte Atça'ya gelerek, seralarımızda toprak ve havayla ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Bize, muz yetişebileceğini söyledi. İlk etapta, 3 bin metrekarelik kapalı ve 11 metre yüksekliği olan seramıza 600 muz fidanı diktik. Seramıza kurduğumuz elektronik bir ortamda diktiğimiz muz fidanlarını takip altına aldık. Fidanlarımız beklediğimizden de iyi bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başladı. İşe başladığımızda, diğer çiftçi arkadaşlarımız bize gülmüşlerdi. 'Burada hiç muz yetişir mi?' demişlerdi. Hiç aldırmadan işimize devam ettik. Bu yıl ilk hasadımızda, kurduğumuz muz seramızdan ağaç başına 25 kilo ürün almayı beklerken, ağaç başına 40 kilo ürün aldık. İnşallah önümüzdeki hasat dönemlerinde bu miktar 50- 60 kilo olacak. Ürünü kilosu 4- 5 liradan satıyoruz."
 
Devletten alternatif ürün yetiştiren çiftçilere destek primi vermesini istediğini belirten Gürhan Ergül, muz serası kuracağını söyledi. Ergül, "Eğer devletimiz bize destek primi verirse bizim burada 3- 4 bin metrekare daha tarla ve arazimiz var. Buraları da kapalı seraya dönüştürüp, muz serası yapmayı düşünüyoruz. Atça'da kurduğumuz seramızda artık bu bölgede de muz yetiştirilebileceğini gösterdik. Hasadını yaptığımız muzlarımızı, bölgemizde bulunan sarartma odalarına gönderiyoruz ardından toptancılar vasıtasıyla iç piyasaya veriyoruz. Şimdilik durum iyi. Tüm bölgemiz üretici ve çiftçilerimize de kapalı seralarda muz üretiminde bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Muz üretiminde fazla insan gücüne de gerek olmuyor. Bu da biz üreticilerin maliyetini de düşürüyor" diye konuştu. 
 
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ise "Çilek üretimi ile tanınan bölgemizde muz üretilmesi de çok güzel bir olay. Ben bölge çiftçilerimi de muz üretmeye davet ediyorum. Bölgemizde inşallah muz üretimi de yaygınlaşacaktır" dedi. (DHA)