Son zamanlarda sporun ne kadar mühim olduğunu herkes biliyor. Spor artık yalnızca zayıflamak için yapılan bir aktivite değil. Spor sıhhatli bir insan vücudu için hayatımıza girmiş ve sosyal yaşantımız olmuştur.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Sporun vücuda olan faydası saymakla bitmez. Sporun tek başına tabi ki faydalıdır fakat doğru beslenme ile bunu üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Yaptığınız sporu hayatına, hayat tarzı olarak oturttuğu vakit sıhhatli bir vücuda sahip olur. Ağır aktivitelere katılan sporcuların beslenmesi oldukça önemlidir. İyi bir antrenman ve düzenli yapılan spor ile doğru kombinasyon yakalanabilir. Ancak kişinin kötü bir beslenme düzeni varsa istediği seviyeyi ve hedefi yakalayamayabilir. Sporcuların öncelikle harcadıkları enerjiyi mutlaka adına tekrar koymaları gerekiyor. Yoksa kilo ve adale kaybı başlayabilir. Bu da vakit içerisinde güçten düşüp sporu bırakmak zorunda kalmaya yöneltebilir. Bu oluşacak sorunlarla karşılaşmamak için, sporcu beslenmesi çok önemlidir. Sporcu beslenmesinde başka bir konu ise vücutta sıvı kaybıdır. Kaybedilen su kaybı, bol su içilerek tekrar yerine konmalıdır. Su tüketirken soğuk su yerine, ılık su içmeleri tavsiye edilir. Vücudun sıvısız kalması demek sporcunun güçten düşmesi demektir. Sporcuyu güçten düşüren konuları toparlayacak olursak, sağlıksız ve dengesiz beslenme, su kaybı ve uykusuzluk en büyük düşmanlardır. Sporcu beslenmesi gelişim çağında olanlar içinde çok önemlidir. Sporcu beslenmesi ağırlık olarak karbonhidrat içermelidir ve dengeli olarak beslenmek ehemmiyetlidir.Sporcu Beslenmesi Ankara ve İzmir gibi birçok diyetisyen tarafından yapılabilmektedir.

Enerji Kaynağı Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, sindirimi sonucunda glukoza dönüşmektedirler. Bu durum sonucunda vücudun hızlı bir şekilde kullanabileceği enerjiyi sağlarlar. Dolayısıyla egzersize başlarken enerjinizin tam olması gereklidir. Eğer tam değilse sporunuzdan istediğiniz randımanı alamazsınız. Hatta kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ekmek, pirinç, bulgur, makarna, kabuğuyla beraber patates, fasulye iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Ekmek tüketiminde tam buğday ekmeği, pirinçte de esmer pirinç tüketimi seçenek edilmelidir. Spor öncesinde veya sonrasında alabileceğiniz erk barları da spor için hem pratik hem erk vericidir.

Protein Önemi

Protein alımı fiziksel aktivite açısından oldukça önemlidir.Bu nedenle protein beslenmesi sporcular için oldukça önemlidir. Et, yumurta, balık, süt, peynir ve yoğurt gibi hayvansal besinler; kinoa, soya, tofu gibi bitkisel besinler başlıca protein kaynaklarıdır. Özellikle vücut geliştirme yapanların protein açısından carlıklı beslenmeleri gerekir.

Suyun Önemi

Fiziksel egzersiz vücudun ısınmasına sebep olur ve vücut buna bağlı olarak terleyerek kendini soğutmaya çalışır. Terleme de su ve tuz kaybına sebep olur. Dolayısıyla terleme miktarınız ne kadar çok ise o oranda çok su almanız gerekir.Sporcu Beslenmesi Ankara gibi kalabalık bölgelerde alanında uzman diyetisyenler tarafından uygulanabilmektedir.

Diyetisyen

İnsanların tükettiği bütün yiyeceklere verilen isme diyet denmektedir. Yoğun veya kısıtlı tüketim adı altından uygulanan bu işlem genellikle kilo verme amaçlı uygulanmaktadır. İstediğinize bağlı olarak zayıflama, kilo alma veya durumunuzu korumak amacıyla yapılabilen bu diyetler, alanında uzman kişiler tarafından yazılmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek amacıyla yapılan bu diyetler hakkında alanında uzman Derya Şahin'den bilgi alabilir, www.deryasahin.com adresi üzerinden yardım alabilirsiniz. 4 yıllık beslenme ve diyetetik mezunu kişilere Diyetisyen denmekte, bu kişiler diyet listeleri hazırlamakta ve toplumu bilinçlendirmektedir. Ülkenin temel beslenmesi açısından sağlık sorunlarına da önlem alan bu insanlar, toplumu bu konuda bilinçlendirmekte görevlidir. İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla onlara hizmet eden ve sağlık beslenme açısından bilinçlendiren bu kişiler, sizlere amacınıza uygun olarak diyet listeleri hazırlamaktadır. Besinlerin işlenme, hazırlanma, pişirilme ve depolanma sürecinde değişimleri inceleyen, kişilerin fiziksel durumlarına göre diyet listeleri hazırlayan ve beslenme kaynaklı sorunlara karşı insanları bilinçlendiren Diyetisyenler, gerek yüz yüze gerekse internet ortamından kullanıcılarına hizmet vermektedir. Kişiye özel olarak diyet listeleri hazırlayan bu kişiler ilk olarak kişinin vücut kitle endeksine bakmakta, yağ, kas ve su oranını hesaplamaktadır. Kişinin cinsiyetine, gün içerisindeki hareket durumuna veya hastalık durumuna göre hazırlanan bu diyetler, sizlere sağlıklı bir biçimde kilo vermeniz açısından faydalı olacaktır. Sizlerde gerek şehrinizde bulunan uzmanlarda yardım alabilir, gerekse online hizmet ile yardımcı alabilirsiniz.