CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, projelerinin bir kısmını açıkladı. Toplu ulaşımda indirim sözü veren Soyer, "Sabah saat 06.00 ile 07.00, akşam saat 19.00 ile 20.00 arasında ulaşım yüzde 50 indirimli olacak" dedi.

'İzmir'e Birinci Cemre Düştü' olarak adlandırdığı projelerinden 11'ini açıklayan CHP'nin adayı Tunç Soyer'in projeleri arasında en çok ulaşım projeleri dikkat çekti. 

Ulaşım konusunda kentte trafik sorunu yaşanan bölgelere nefes aldıracaklarını söyleyen Soyer, "Buca metrosu yıllardır onay bekliyor. Yarım milyondan fazla insanın yaşadığı Buca'ya metroyu mutlaka kazandıracağız. Kentin belki de en sıkışmış bölgesinde nefes aldıracak. Her şeyi hazır, sadece bir imza bekleniyor. Halkapınar- Otogar metrosu yine hazır, 11 yıldır Ankara'da bekliyor. 2,3 milyarlık bütçesi olan projeye sadece 30 bin TL'lik ödenek ayrılmış. Ankara ve İstanbul'a ödenek ayırmış hükümetin İzmir'e hiç ayırmaması kuşku uyandırıcı" dedi.

Büyükşehir Belediyesinin kendi öz kaynaklarının, Halkapınar- Otogar metrosunu yapmaya yeteceğini de vurgulayan Soyer, "Biz bunu mutlaka yapacağız ama İzmirli şunu soracak; Topladığınız vergilerin dağıtımını neden eşit yapmıyorsunuz? İzmir'i neden Ankara'dan İstanbul'dan ayrı bir yere koyuyorsunuz?" ifadelerini kullandı. 'Yavaş şehir'den geldiklerini söyleyen Soyer, "Malum 'yavaş şehir'den geliyoruz ama yavaş yavaş hızlanacağız ve bu kentin yağmur suyu sorununu ortadan kaldıracağız. İzmir'in koku sorununu kesinlikle çözeceğiz. Eskiyen altyapıları yenileyeceğiz. Yol ve altyapı çalışmalarını hızlı bir şekilde sağlayacağız" diye konuştu.

ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİMLİ

İzmir'in her noktasına yaygın, ekonomik ve doğa dostu ulaşım olanakları sağlayacaklarını vurgulayan Tunç Soyer, raylı sistem konusunda hayata geçirmeyi planladıkları projeleri açıkladı, toplu ulaşımda belli saatler için indirim sözü verdi. Soyer, şöyle dedi:

"179 kilometre olan raylı sistem ağını kısa vadede 340 kilometreye, orta ve uzun vadede 470 kilometreye çıkaracağız. Buca metro hattının temelini atacak, inşaatına başlayacağız. Buca metroya kavuşacak. Halkapınar- Otogar metrosunu yapacağız. Çiğli'ye tramvayı getireceğiz. Trafiğin kilitlenmesine neden olan 111 noktada kavşak düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Ana Transfer Merkezlerini insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlara dönüştüreceğiz, 3 yeni Ana Transfer Merkezi açacağız. İzmir genelindeki 62 bin 641 araçlık otopark kapasitesini 100 bin araca çıkaracağız. Yeni iskele ve gemilerle deniz ulaşımını 4,5 kat artıracağız. Mevcut 15 adet yolcu gemisi ve 3 adet arabalı yolcu gemisine ek olarak 2 adet yolcu gemisi daha katacağız. İzmir'den Akdeniz kentlerine denizden ulaşımı sağlayacağız. Sabah saat 06.00 ile 07.00, akşam saat 19.00 ile 20.00 arasında ulaşım yüzde 50 indirimli olacak." (Umut KARAKOYUN/DHA)