İzmir'in Çiğli ilçesindeki 4 komşu mahallenin 4 kadın muhtar adayı, seçmenleri için düzenledikleri tanışma toplantısında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Kadınların yerel yönetimlerde olmak istediğini anlatan adaylar, mutlu toplum için kadınlara görev verilmesini istedi.
 
Çiğli'de komşu mahallelerden Evka 2, Ahmet Taner Kışlalı, Maltepe ve Aydınlıkevler'deki kadın muhtar adayları seçime sayılı günler kala seçmenleriyle bir araya gelerek hem kendilerini tanıttı hem hedeflerini anlattı. Yaşadıkları mahallelerin yönetimlerinde göreve ilk kez talip olan kadınlar, adaylık sürecinde birlikte seminer ve eğitimlere katılarak örnek bir iş birliği sergiledi. Her biri farklı iş kollarında uzun yıllar çalışmış kadınlar, şimdi de yaşadıkları mahalleleri güzelleştirmek için yola çıktı.
Eski bankacı, evli ve 1 çocuk sahibi Maltepe Mahallesi muhtar adayı Zehra Kırkuşu Gökay (44), kadınların toplumsal sorunlara çözüm üretme konusunda daha başarılı olduğunu söyleyerek mahalle sakinlerinin sorunlarını annelik şefkatiyle kucaklayacağını dile getirdi. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Ege Kadın Dayanışma Vakfı ile Çiğli Kadın Emeğini Değerlendirme Dayanışma ve Kültür Evi Derneği'nin (ÇEKEV) de kendilerine destek verdiğini anlatan Gökay, "Kadınların yerel yönetimlerde söz sahibi olduğu sürece sorunların daha çabuk çözüleceğine inanıyorum. Tecrübesine güvendiğimiz yöneticilere danışarak mahallelerimiz için birlikte çalışacağız. Kadınların neler yapabileceğini gösterelim" dedi. Mahallesindeki çevre düzenlemesine özel önem göstereceğini anlatan Gökay, "Kadınların evde ürettikleri ürünleri kooperatif çatısı altında satışa sunması için çalışacağım. Çocukların sağlıklı ve verimli vakit geçirebilmesi için ufak tesisler kurulabilir. Kahvehaneler kafeterya heline getirilebilir. Kütüphane sayısı arttırılabilir. Bunları hayata geçirmek için dernekler ve yerel yönetimlerle iş birliği yapabiliriz" diye konuştu.
ÖNCELİĞİ KADINLAR
Evka 2 Mahallesi'nde yıllarca esnaflık yapan, 2 çocuk annesi muhtar adayı Emel Gelibolu Giderler (53) de 28 yıldır aynı yerde yaşadığını söyleyerek şunları anlattı:
 
"Muhtarlar bir aracıdır. Muhtarlar kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından destek alarak pek çok hizmeti mahalleye getirebilir. Ben önceliği kadın, engelli ve çocuklara vermek istiyorum. Çiğli Kadın Platformu tarafından bir kooperatif kuruluyor. Mahallemizdeki artan nüfusun yarıdan fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. ÇEKEV tarafından 10 haftalık girişimcilik eğitimi düzenlendi. Kadınlarımız her pazartesi 3'er saat ders alacak. Bu eğitimler sayesinde kadınlar hem kazanıp hem keyifli vakit geçirecek. Ben mahallemde bu etkinliklerin artmasını sağlayacağım."

'MAHALLEME KADIN ELİ DEĞMESİ İÇİN ADAYIM'
Aydınlıkevler Mahallesi muhtar adayı, 2 çocuk annesi Mürvet Karakoç (41) da 19 yıldır oturduğu mahallesini çok sevdiğini söyleyerek sorunları ve ihtiyaçları iyi bildiğine dikkat çekti. Daha önce muhtar azalığı yaptığını anlatan Karakoç, her yaştaki sakinlerin ihtiyaçlarına çözüm bulabileceğini dile getirdi. Sıkıntıları tespit ettiğini belirten Karakoç, "Genel ve yerel yönetimlerle iyi ilişkiler kuracağım. Ev ziyaretleri yapıyorum. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere verdiği seçme ve seçilme hakkını kullanarak yerel yönetimlerde kadınlar da var diyoruz. Mahalleme kadın eli değmesi için adayım" diye konuştu.
 
'KADIN MUTLUYSA TOPLUM MUTLUDUR'
Dört kadın muhtar adayı olarak düzenledikleri tanışma toplantısını 1.5 ay önce planladıklarını söyleyen Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi muhtar adayı, 2 çocuk annesi öğretmen Hüsniye Babacan Gömlekli (47) ise kadınların birlik içinde çalışabileceğini göstermeyi amaçladıklarını ifade etti. Gömlekli, "Bu buluşmanın duyurularını sosyal medya üzerinden yaptık. Dernekler ve whatsapp grupları aracılığıyla herkese ulaştık. Biz Evka 2'yi kadınlar yönetsin istiyoruz. Ben iki erkeğe karşı yarışıyorum. Mahallemdeki ilk kadın muhtar olmak istiyorum. Bir kadın başarılıysa mutludur, o mutluysa aile mutludur, toplum mutludur" dedi. (Nevra UÇKAÇ/DHA)