EGE MECLİSİ - Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Tunç Soyer, Kemeraltı’na UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsü kazandıracaklarını da söylerken, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nihat Zeybekci de UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine başvuru yapıldığının müjdesini verdi. Kemeraltı'nın 24 saat yaşanacak bir kent olacağını söyleyen 2 adaydan Kemeraltı vaatleri...

“Kemeraltı’nı baştan sonra restore edeceğiz" 

Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, Kemeraltı’nın İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacağını ve Kemeraltı’na UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsü kazandıracaklarını söyledi.

Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, İzmir’i Dünya’nın tanıdığı bir kent haline getirerek refahını artıracaklarını söyledi. Kemeraltı’nın 24 saat yaşayan bir yer olacağını ve kentin turizm aksının önemli bir parçası haline geleceğini anlatan Soyer, “Kemeraltı baştan sona restore edilerek, İzmir’de yetişen ürünler için çarşıda belli alanlar ayrılacak. Kemeraltı çarşısının gece de açık olması sağlanacak ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilecek. Yürüyüş rotaları belirlenerek, Kemeraltı rehberli turları başlatılacak” dedi. Kemeraltı’na UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsü kazandıracaklarını da söyleyen Soyer, Dünya’nın en eski ve en güzel alışveriş merkezi olarak Kemeraltı’nın İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacağını vurguladı.

“Kemeraltı büyüdükçe İzmir büyüyecek”

Kemeraltı başta olmak üzere İzmir’in tarihsel mirasını ayağa kaldıracaklarını söyleyen Soyer, “İzmir, yüzyıllar boyunca birçok uygarlığın etkileşimiyle şekillenmiş kadim bir şehirdir. 1750’lerde Akdeniz çanağındaki ticaret hacminin yüzde 30’u İzmir limanından yapılmış. Bu oran İstanbul’da yüzde 12’lerde, İskenderiye’de yüzde 8’lerde. Bu durum, kentin merkezinde bulunan Kemeraltı Çarşısı’nı da önemli bir ticaret merkezi haline getirmiş. Binlerce yıldır aralıksız alışverişin yapıldığı Dünya’nın en eski çarşılarından biri olan Kemeraltı, bu yüzden İzmir'in kültürel ve tarihi mirasının izini sürebileceğiniz yegâne alanlardan biri. Dünya’da örneği az bulunur bir yer. Bu yüzden Kemeraltı’nı ayağa kaldıracağız ve Dünya’ya tanıtacağız” dedi. Bu konuda Kemeraltı esnafı ve diğer sivil kuruluşlarla birlikte çalışacaklarını da vurgulayan Soyer, “İzmir’de oluşturacağımız sistem, tüm Türkiye’ye örnek olacak. Kemeraltı, İzmir’in kalbidir. Kemeraltı büyüdükçe, İzmir büyüyecek. Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksı, İzmir’i yeniden turizm ve cazibe merkezi haline getirecek” dedi.

"Kemeraltı’nın kapısına UNESCO arması takacağız"

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ise, TARKEM’e yaptığı ziyarette İzmirliye bir müjde daha verdi. Daha önce Karaburun’un Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini, Tekel Fabrikası’nın Kültür ve Sanat Kompleksi haline getirileceğini açıklayan Zeybekci, tarihi kent merkezi için UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine başvuru yapıldığının müjdesini verdi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici liste başvurusunun yapılacağı bilgisini veren Nihat Zeybekci, hemen akabinde başvuru dosyasının İzmir Valiliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderildiğini belirterek, çalışmaların hızla ilerleyeceğini, sonucun da Mayıs ayında belli olacağını müjdeledi. Nihat Zeybekci, İzmir Valiliği ile birlikte bu dosyanın hazırlanmasına büyük katkı koyan TARKEM’i tebrik etti.

MEDENİYETLER MÜZESİ 

252 hektarlık alanı kapsayan tarihi kent merkezinin UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine alınması için şu andan itibaren gerekeni yapacaklarının bilgisini veren Zeybekci, “Kemeraltı’nın alnına UNESCO armasını birlikte koyacağız. Bunun da takipçisi olacağız. Ayrıca dünyanın en iddialı, Türkiye’nin en büyük arkeoloji ve medeniyetler müzesini de bu tarihi alanının içine kuracağız” dedi.

Tarihi Kent Merkezi’nin, Bergama ve Efes’ten sonra dünya miras listesine önerilmesinin tarihi ve kültürel değerleri sahiplenmek, tarihsel dokuyu koruyarak gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamak amacı taşıdığını ifade eden Nihat Zeybekci, “Başvuru, tarihi kent merkezinin tanıtılması ile yurtiçi ve yurtdışı fonlarının bölgeye aktarılması açısından önemli katkı sağlayacak. Başta gençler olmak üzere gelen ziyaretçi ve turist sayısı ile İzmir şehir merkezindeki turizm potansiyelini artırma amacına ulaşma yolunda çok büyük önemi olacak” diye konuştu.

İzmir’de birleştirici bir işlev görecek bu adaylık sürecinde, tarihi kent merkezi için tüm ilgili aktörlerle iş birliği içerisinde çalışacaklarını aktaran Zeybekci, “Şehrimiz için ortak heyecan yaratacak bu proje ile İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin dünya örneklerinde görülen niteliğe kavuşturularak, hak ettiği değeri görmesi sağlanacaktır.” yorumunu yaptı.

“İzmir’e turistlerin akın akın geldiği güçlü bir kruvaziyer limanı da kuruluğunda, bu bölge dünyanın önemli turizm alanı haline gelecek” diyen Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı: Tanıtımını yaptığımız Kültür ve Sanat Kompleksi, o tarihi vadinin bir incisi olacak. “Tarih, turizm ve yaşam” üçgeni İzmir’in çehresini değiştirecek. Tarihi dokuları korunmuş tarihi kent merkezinin yarattığı nostaljik hava, vatandaşlarımızı yıllar öncesine taşıyacak. İnsanların ruhlarına dokunacak.