AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, seçim çalışmalarına destek vermek için gelen Boşnak kökenli Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic onuruna, İzmir’deki Balkan Dernekleri üyelerinin de katıldığı bir yemek verdi.
 
Boşnakça “hoş geldin Rasim Ljajic” diyerek konuşmasına başlayan Nihat Zeybekci, Türkiye ve Sırbistan ilişkilerinin bu noktaya gelmesinde birlikte yapılan çabalarının önemli yer tuttuğunu söyledi. Bosna Hersek-Sırbistan-Türkiye üçlü mekanizmasının kurularak başarıyla çalışmasında da önemli girişimlerin bulunduğunu aktaran Zeybekci, Sırbistan-Bosna Hersek arasındaki dostluk otoyolu tamamlandığında, İki ülkenin birbirlerine daha güçlü halde bağlanacağını, Türkiye’nin de bu bağın kurucusu olacağını söyledi.
BALKANLARDAN GÖNÜL DOLUSU SEVGİLER
Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ise Balkanlar’dan gönül dolusu sevgiyle geldiğini söyledi. İki ülke arasındaki en canlı ve samimi köprünün, Türkiye’de yaşayan balkan kökenliler olduğunu dile getirdi. “Türkiye’nin güçlü olması Balkanlar’ın güçlü durması demektir” ifadesini kullanan Ljajic, 30 yıldır siyasetin içerisinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
Bugüne kadar hiçbir ülkeye gidip, kimse için oy istemedim. O ülkede yaşayan insanlar, ülkeleri için en iyisini bilirler. Ama ilk kez bir ülkeye değerli dostum, kardeşim için destek istemeye geldim. Ona son derece güveniyorum, Balkan ülkeleri için çabalarını hizmetlerini bildiğim için, birlikte çalıştığımız için söylüyorum. Siyasette şeffaflık, dürüstlük güven çok önemlidir. İnsanın hamurunda bunlar yoksa siyasette işi olmaması gerekir. Nihat Zeybekci, hamurunda, özünde iyi bir insandır. İyi bir iş adamı, iyi bir siyasetçi ve başarılı bir insan. Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. 31 Mart’ta doğru kararı vereceğinize eminim. Doğru karar nedir; Nihat Zeybekçi için evet.”
 
Balkan göçmenlerinden Nihat Zeybekci ile birlikte Boşnak kökenli aday Reşat Gençtürk’e de sahip çıkmalarını isteyen Ljajic, seçimlerin ardından daha kalabalık bir kadroyla İzmir’i ziyaret etmek istediklerini söyledi.

"KARDEŞ KARDEŞE BÖYLE GÜÇ VERİR”
Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic’in kendilerine büyük güç verdiğini ifade eden Zeybekci, “Kardeş kardeşe işle böyle güç verir, destek olur” dedi. Zeybekci, İzmir’in muasır medeniyetler yarışında yerini almasının anahtarının İzmirlilerde olduğunu belirterek, oylarını kendilerine, çocuklarına, geleceklerine ve yaşadıkları kente kullanmalarını istedi. Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı döneminde Türkiye-Sırbistan arasındaki ilişkilerin, ticaretin gelişmesi için serbest ticaret anlaşmalarının altına birlikte imza attıklarını vurguladı.
 
İzmir’in o makus talihini değiştirmeye talip olduğunu duyduğunda Ljajic’in İzmir’e gelerek, hemşehrileriyle birlikte olmak istediğini söyleyen Zeybekci, “Bu vatanın evlatları Türk’ü, Kürt’ü, Boşnağı, Lazı, Çerkeziyle, bayrağı gördüğünde yüreği titreyenler, devlet ebet müddet diyenler, vatanın bölünmezliği için gerekirse Çanakkale’de, gerekirse Allahu Ekber Dağları’nda, gerekirse 15 Temmuz’da şehit olmayı göze alanlar, mevzu vatansa gerisi teferruattır anlayışına sahibiz. Bu anlayışla İzmir’i yönetmeye talip olduk” dedi.

İZMİR DÜNYANIN EN KÖTÜ 12 ŞEHRİ ARASINDA
Yaradılıştan dünyanın en güzel şehri, en bereketli toprakları olan İzmir’in varlık içinde yokluk çektiğini aktaran Zeybekci, Türkiye ilerlerken İzmir’in bunu seyrettiğini belirtti. Kentte yaşanan ve bugünün Türkiye’sinde ilkellik ölçütü sayılabilecek çöp, kanalizasyon, yollardaki, altyapıdaki bozukluklar, yeşil alan yetersizliği gibi konulara değinen Zeybekci, İzmir’in, trafikte kaybedilen zaman olarak dünyada en kötü 12 şehri arasında yer aldığını aktardı.
 
4 milyonluk metropoldeki vatandaşlar sahil şeridindeki bir alan mahkum edildiğini kaydeden Zeybekci, Türkiye’nin parmak ısıracağı yeşil alanları İzmir’e kazandıracaklarını dile getirirken, çocukları sokaktan kurtarıp sporla uğraşmasını sağlayacak projeleri kapsamında 2024’de 150 spor salonu ve 60 kadar havuzu hizmete sokmuş olacaklarını aktardı.
 
Zeybekci, “İzmir’e lazım olan sizsiniz. 21. yüzyıl dünyasında bir İzmir hikayesini yazacağız kahramanı sizsiniz. İzmir’in size ihtiyacı var, sahip çıkın. Kalan sürede hemşehrilerimizi kendilerine getirin. Bu milletin kahramanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü birilerine kullandırtmayın. Atatürk’ün kimseye ihtiyacı yok. Atatürk, yüzyıllarca binyıllarca bu topraklarda bu millet bu devlet var oldukça, korumak için kollanmak için kimseye ihtiyacı yok. Hele onu istismar edenlere hiç ihtiyacı yok” diye konuştu.