İZMİR'de, Bornova Belediyesi şirketlerinden Bornova Belediyesi Personel A.Ş.'de (Bor-Bel AŞ) bin 277 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, 21 Şubat'ta grev kararı alındı. İşçilerin greve çıkmasına bir gün kala belediye ile sendika uzlaşmaya vardı. Sendika, işçiler lehine yeni kazanımlar elde etti, ücretlere yüzde 27 oranında zam yapıldı. Buna göre maaşlarda en az 580, en yüksek ise bin 115 lira artış sağlandı. Sözleşmede, kadına şiddet uygulayan işçinin maaşının, 6 ay boyunca eşine ödenmesine yönelik bir madde de yer aldı.

Bornova Belediyesi'nde çalışan ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş İzmir 7 Nolu Şube'de örgütlü bulunan bin 277 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamayınca, geçen 21 Şubat'ta grev kararı alındı. İşçilerin greve çıkmasına bir gün kala, belediye ile sendika uzlaşmaya vardı. İşçilerin ücretlerine yüzde 27 oranında zam yapıldı. Buna göre maaşlarda en az 580, en yüksek ise bin 115 lira artış sağlandı. Sözleşmede kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında bulunan işçiler için de düzenlemeler yapıldı. Buna göre KHK ile kadroya geçenler, asgari ücrete gelen zamdan ve yüzdelik dilimlerden faydalanacak. Anlaşmaya varılan sözleşmeye göre, park bahçeler, temizlik işleri, fen işleri, veterinerlik ve sosyal hizmetlerde çalışan işçilere günlük 1 lira 25 kuruş parasal yardım verilecek. İl dışında görevli olan işçilere her gün için ek bir yevmiye ödenecek. Ayrıca 3 ayda bir bütün işçilere temizlik malzemesi yardımı yapılacak.

TİS'E KADINA ŞİDDETE KARŞI MADDE EKLENDİ

TİS'in en dikkat çeken maddelerinden biri de, kadına yönelik şiddetle ilgili oldu. Sendika, eşine şiddet uygulayan işçinin eşi tarafından şikayet edilmesi halinde, maaşını 6 ay boyunca kadına ödeme kararı aldı. Ücretli sosyal izinlerde de artış sağlandı. Hükümetin belirlediği idari izinli günlerde çalışılan işçilere her gün için bir gün ücretli izin verilecek. En az yüzde 40 engelli çocuğu olan işçiler günlük 1 saat izin, yılda 10 günlük izin alabilecek. Engelli işçilerin, SGK'nın karşılamadığı protez, sandalye, koltuk değneği gibi ihtiyaçları başkanlık oluru ile karşılanacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde tüm kadın işçiler izinli sayılacak.

Belediyenin 20'ye yakın biriminde çalışan işçileri kapsayan toplu iş sözleşmesinde önemli kazanımlar elde ettiklerini açıklayan Genel İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, çalışanların da imzalanan sözleşmedeki maddelerden oldukça memnun olduklarını aktardı. Uzun bir süredir masada kazanım elde etmek için çabaladıklarını vurgulayan Köroğlu, "Daha iyi bir toplu iş sözleşmesinin mücadelesini bugünden vermek zorundayız. Bugün taslağımızda olup da hayata geçmeyen maddelerin bir sonraki sözleşme döneminde hayata geçeceğine inancım tam. Bu sözleşmedeki buruk olduğumuz tek şey şirket kapsamında olan güvenlik görevlilerinin sözleşmeye dahil olamaması" dedi. (Umut KARAKOYUN/DHA)