EGE MECLİSİ - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.22’de merkez üssü Muğla’nın Ula ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem çevre il ve ilçelerden de hissedildi.

Muğla'nın Ula ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 8 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Saat 23.22’de merkez üssünü Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Arıcılar Mahallesi olarak saptanan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından geçen yarım saatlik süre zarfında bölgede 1.8 ila 3.6 büyüklüklerinde 8 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Deprem 2 evde hasar oluşturdu 

Muğla’nın Ula ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremde iki evde çatlaklar oluştuğu bildirildi. 

Saat 23.22’de merkez üssü Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Arıcılar Mahallesi olarak saptanan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından geçen 1 saatlik süre zarfında bölgede 1.8 ila 3.6 büyüklüklerinde 10 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Ula ilçesi ve çevresinde kısa süreli paniğe neden olan deprem sonrası, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne sadece merkez üssü Arıcılar Mahallesi’nden arama yapıldığı ve iki ayrı evde çatlaklar oluştuğunun ihbar edildiği öğrenildi.

Gelen ihbarın adından AFAD İl Müdürlüğü, 112 Acil Servis ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından 4 ekip inceleme yapmak üzere Arıcılar Mahallesi’ne hareket etti.

25 haneli mahalledeki tüm binalarda hasar oluştu

Muğla’nın Ula ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Arıcılar Mahallesi’ndeki tüm binalarda hasar oluştu. Devrilen kaya ve ağaçlar nedeniyle ulaşımın aksadığı kırsal mahalle sakinleri, devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle geceyi dışarıda geçirdi. 

Saat 23.22’de merkez üssü Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Arıcılar Mahallesi olarak saptanan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 1.8 ila 3.6 büyüklüklerinde 20’den fazla artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Ula ilçesine bağlı Arıcılar Mahallesi deprem sonrası 25 haneli mahalledeki binaların tamamında küçük ve büyük çaplı çatlaklar oluştu. Mahalle sakinlerinin tamamı devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremedi. Soğuk havada ateş yakarak meydanlarda ısınmaya çalışan mahalle sakinleri, geceyi dışarıda ve araçlarının içerisinde geçirmeye başladı.

Deprem ve ardından oluşan artçılar nedeniyle Arıcılar Mahallesinin Ula ilçe merkeziyle ulaşımını sağlayan yol büyüklü küçüklü kaya paraları ve çam ağaçlarının devrilmesi sonucu ulamına kapandı. Bölgeye AFAD İl Müdürlüğü, 112 Acil Servis ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile jandarma ekipleri sevk edildi. İlçe merkezine 40 kilometre mesafede bulunan kırsal mahallenin ulaşımını sağlayan yolun büyük bölümünde kısmı çatlaklar oluştu. Yol ekiplerin müdahalesiyle yeniden ulaşıma açıldı.

Avcılar Mahallesi Muhtarı Salim Uysal, yaptığı açıklamada; “Gece bir anda çok şiddetli bir sarsıntı oldu. Mahalle sakinleri büyük bir korkuyla dışarı çıktı. Biz ilgili makamları arayıp yardım istedik. Jandarma, AFAD ve itfaiye geldi. Mahallemizde bulunan 25 hanenin tamamında çatlaklar var. Vatandaşlarımız evlerine girmeye korkuyor. Çünkü hala sallanmaya devam ediyoruz. Bu nedenle sabaha kadar dışarıda kalacağız” dedi.

BÖLGE, 38 KEZ DAHA SALLANDI

Muğla'nın Ula ilçesinde, dün saat 23.22'de, meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremden sonra bugün saat 13.00'e kadar bölgede en küçüğü 1.2, en büyüğü ise 3.8 olan 38 sarsıntısı meydana geldi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "5.0 büyüklüğündeki deprem, 30 kilometre uzunluğundaki Muğla fayı tarafından üretilmiştir. Bölgede, Muğla fayı ile Gökova fay zonu ve Milas fayı arasında faylanma mekanizması anlamında kinematik bir ilişki vardır. Bu nedenle bölgede fayların birbirini tetikleme olasılığı yüksektir. Özellikle Muğla, Milas ve Ören yerleşim yerlerinden geçen fayların ayrıntılı olarak imar haritalarına işlenmesi ve bu fay zonları boyunca yüzey faylanma tehlikesi kuşağı oluşturması açısından değerlendirilmesi önem arz etmektedir" dedi.

 

KORKU, SÜRÜYOR

Depremin ardından sabaha kadar evlerine giremeyenlerin korkusu, gündüz süren artçı sarsıntılar nedeniyle devam etti. Gece uykusuz kalan çocukların, kamyon kasalarında uyuduğu ve bahçede yakılan ateşle ısınmaya çalıştığı görüldü. Muğla Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi denetiminde, bölgeye yardım desteğiyle lojistik destek gelmeye başladı. Bölgede, ayrıca hasar tespit çalışmalarına da başlandı.

Depremden en çok zarar gören Arıcılar Mahallesi'nin muhtar yardımcısı 1'inci aza, 9 çocuk ve 22 torun sahibi 65 yaşındaki Süleyman Asma, "Bu yaşıma kadar böyle bir deprem görmedim. Neredeyse 30 hanenin tamamının duvarları, çatladı. Bazı evlerin bacaları yıkıldı, yollarda derin yarıklar oluştu. Kayalar, mahalle yolunu kapattı. İş makineleri, erken geldi; yolu açtı. Şu anda sıkıntımız yok; ancak art arda gelen artçı depremler nedeniyle köylüler evlerine girmeye çekiniyorlar" diye konuştu. 

 

'BAŞIMIZA TAŞ YAĞDI'

Marmaris'teki bir otelde aşçı olarak çalışan Arıcılar Mahallesi sakini 35 yaşındaki Mehmet Çoban ise evinin her yerinde çatlaklar oluştuğunu belirterek, "Tam yataklarımızı serdik yatacakken, evin dört tarafı sallanmaya başladı. Büyük kabus yaşadık. Hemen çocukları ve büyüklerimizi bahçeye çıkardık. Ben, böyle bir korku, heyecan, sarsıntı ve yaşamadım. En büyük tesellimiz, can kaybı olmaması" dedi.

 

GEYİK KANYONU YOLU, KAPANDI

Arıcılar Mahallesi'nden geçen ve 5 kilometre uzaklıktaki Geyik Kanyonu'na giden yol, heyelan nedeniyle kapandı. Asırlık çam ağaçları ise yola devrildi. Yol üzerinde derin çatlaklar ve yarıklar oluştu. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün ve Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, bölgede inceleme yaptı. Yılmaz, hasar tespit çalışmalarının başladığını ve çalışmaların bugün sona ereceğini belirterek, "Sekiz evimizde hasar var, tespit çalışmaları devam ediyor. Devlet olarak ne gerekliyse tüm ekipleri araçları hemen getirdik. Mağdur olan vatandaşımız, yok. Sadece yaşanan gerginlik var" diye konuştu. 

 

Kesilen elektriğin mahalleye tekrar verildiği ve lojistik destek ekiplerinin ise bugün de mahallede kalacağı belirtildi. (İHA-DHA)