İZMİR’de, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası nedeniyle düzenlenen törende konuşan İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, yaya öncelikli trafik anlayışının, İzmir’de aslında 2018 yılında hayata geçirildiğini belirterek, "Geçen yıl yayaların karıştığı trafik kazalarında, 2017 yılına göre yüzde 35, yaya ölümlerinde de yüzde 38 oranında bir azalma oldu" dedi. İzmir’de, Türkiye geneline göre iki kat daha fazla trafik denetimi yapıldığını, ancak uygulanan ceza miktarının daha az olduğunu belirten Aşkın, İzmirlilere teşekkür etti.

Her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü Karayolu Güvenliği Günü ve bunu takip eden haftanın da Trafik Haftası olması dolayısıyla, Kültürpark'taki İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası açılış töreni yapıldı. İzmir Vali Yardımcısı Aydın Memük, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Selim Buhur, çok sayıda polis şefi, her yaştan öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı tören, karayolu güvenliğinin önemini anlatan iki kısa film gösterimiyle başladı. Özel bir okulun öğrencilerinin trafik andını okumasının ardından kürsüye çıkan İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İçişleri Bakanlığı’nın 2019 yılını yaya öncelikli trafik yılı ilan ettiğini ve ‘Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın’ sloganıyla tüm Türkiye’de etkinlikler düzenlediğini hatırlatarak, "Biz aslında İzmir’de, 2018 yılında yaya öncelikli trafik anlayışını hayata geçirmiştik. Nitekim, çalışmalarımız sonucunda 2017 yılına göre yayaların karıştığı trafik kazalarında yüzde 35, yaya ölümlerinde de yüzde 38 oranında azalma oldu. Trafik kazalarında hem yayaların hem de araç içindeki kişilerin can güvenliği bizim önceliğimizdir" diye konuştu.

Vatandaşların okullarına, evlerine, işlerine ve gitmek istedikleri her yere en kısa sürede ve en güvenli şekilde gitmelerinin de önemli olduğunu, ancak en önemli şeyin can güvenliği olduğunu belirterek, "Dünyada geçen yıl 1 milyon 350 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Ülkemizde de bu sayı her geçen gün azalmakla birlikte hala çok büyük rakamlarda. Biz geçen yıl aldığımız tedbirlerle ölümlü trafik kazalarının oluşumunda yüzde 21, trafik kazalarında ölenlerin sayısında da yüzde 10 oranında bir azalma oldu" dedi.

'İZMİR’DE TRAFİĞE KAYITLI 1 MİLYON 400 BİN ARAÇ VAR'

Trafiğin bir kültür ve bilinç meselesi olduğunu dikkat çeken Aşkın, "Biz, bizden sonraki nesillere trafik kültürünü iyi yerleştirmek zorundayız. Bizim neslimize maalesef bu istenen düzeyde yerleşmedi. Bu sayede biz dünyanın birçok ülkesinden daha fazla trafik kazalarına maruz kaldık" diye konuştu. Aşkın sözlerini şöyle sürürdü:

"Bugün İzmir’de yaklaşık 1 milyon 400 bin trafiğe kayıtlı araç var. Bu, şu anlama geliyor; neredeyse her üç İzmirliden birinin aracı var. Bu, oldukça büyük bir rakamdır. Yollarımızın ve altyapımızın yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz ve trafik sorununu çözmek için de tek yöntem denetlemedir. Biz İzmir’de her akşam alkollü araç kullanma denetlemesi yapıyoruz ve her geçen gün İzmir’de alkollü araç kullanımının azaldığını görüyoruz."

'TÜRKİYE’NİN İKİ KATI DENETLEME YAPTIK'

İzmir Emniyet Müdürlüğü olarak bütün Türkiye’nin çok çok üzerinde trafik denetlemesi yaptıklarını belirten Aşkın, "Geçen yıl İzmir’de, neredeyse Türkiye'nin iki katı denetleme yaptık. Ama sevindirici olan taraf şu ki denetlemeler sonucunda uyguladığımız ceza miktarlarında azalma var. Hem denetim fazla hem de ceza azalıyor. İzmirlilere teşekkür ediyorum, çünkü hem daha fazla denetleniyorlar hem de daha az ceza uyguluyoruz. Bizim polis olarak hiçbir zaman insanlara para cezası kesmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim düşüncemiz sadece trafiği çok sıkı kontrol ederek, trafik ihlallerini azaltmak ve kazaların olumsuz sonuçlarıyla karşılaşmamak" dedi.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMINDA DA AZALMA VAR

Emniyet kemeri kullanmanın yüzde 65 oranında hayat kurtardığını belirten Hüseyin Aşkın, İzmir’de, "Hayatının 28 yılını engelli bir babayla yaşamış biri olarak, engelli yaşamanın ve ona bakmanın çok zor olduğunu söyleyebilirim. Emniyet kemerinin takılı olması, insanları yüzde 85 oranında engelli kalmaktan koruyor. Bunun için ilk işimiz emniyet kemerlerimizi takmak olmalıdır" diye konuştu. Aşkın, her gece yaptıkları denetimlerle birlikte alkollü araç kullanımında da büyük azalma meydana geldiğini söyledi.

İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ın ardından kürsüye çıkan ve kısa bir konuşma yapan İzmir Vali Yardımcısı Aydın Memük, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de trafik konusunda yaptığı önemli çalışmaların da kaza oranlarının azalmasında etkili olduğunu söyledi. Memük, herkesin ramazan ayını tebrik etti.

Konuşmaların ardından, işindeki gayret ve genel özellikleri itibariyle yılın trafik polisi seçilen Erdal Aytekin’e başarını belgesini Hüseyin Aşkın, yılın jandarma trafik görevlisi seçilen Jandarma Kıdemli Astsubay Güner Özşahin’e de Jandarma Albay Selim Buhur verdi. Bağlı oldukları odalarca görevlerinde başarılı bulunan servis, kamyon ve taksi şoförleri de, başarı belgelerini İzmir Vali yardımcısı Aydın Memük’ün elinden aldı.

Program, öğrencilerle birlikte trafik konulu sergilerin gezilmesinin ardından sona erdi. (DHA)