EGE MECLİSİ - Harcını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kardığı gazetemizin kuruluşunun 95. yılı ve “Ege” ekimizin yeniden yayımlanmaya başlaması, İzmir’de özel bir etkinlikle kutlandı. Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki buluşmada yer alan gazetemiz yöneticileri, belediye başkanları ve okurlarımız, “95 yıllık çınar” olarak nitelendirdikleri Cumhuriyet’in Aydınlanma mücadelesine katkı vermeye devam edeceğini vurguladılar.

Yoğun katılımın gözlendiği buluşmaya, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi ve yazarımız Mustafa Balbay, genel yayın yönetmenimiz Aykut Küçükkaya, yazarlarımız, yöneticilerimiz, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, ilçe belediye başkanları, eski ve yeni milletvekilleri, sendika, sivil toplum ve meslek örgütü temsilcileriyle okurlarımızın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte, 95. yılımız için özel olarak basılan Ege ekimiz de okurlarımıza, küçük Cumhuriyetçiler tarafından dağıtıldı.

RENKLERE TUVAL

95. yıl buluşmasını, darağacında katledilen “üç fidanı” anarak başlatan gazetemiz İzmir Temsilcisi Hakan Dirik, “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan tam bağımsız Türkiye için canlarını verdiler. Bizlere bıraktığı anılar önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi. İzmir Bürosu’nun bir dönem kapatılarak kesintiye uğradığını anımsatan Dirik, “Büromuzu yeniden açarken, ‘Ege Bölgesi’nde öyle çok ses, öyle çok renk var ki..’ diye seslenmiştik. Şimdi yeniden okurlarla buluşturacağımız Cumhuriyet Ege’yle bu seslere aracı, o renklere tuval olacağız. Cumhuriyet gibi, Cumhuriyet Ege’yi de yaşatacağız” dedi.

100 YILLIK ÇINAR

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, gazetemizin “100 yıllık çınar” olduğunu vurgulayarak, “Şimdi bu 95. yılın bir önemi daha var. Kuvayi Milliye’nin başladığı İzmir’in bağrında, Ege ekimiz yeniden yayına başlayacak. İhmal edilmiş, gecikmiş olmakla beraber bunun başlaması çok önemli. Bize destek veren sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e özellikle teşekkür ediyorum. Bu ek İzmir’in bayrağını dalgalandıracaktır. Çünkü İzmir, yaptıklarıyla, eylemleriyle, belediyeleri ve sivil toplum örgütleriyle, CUMOK’ları Köy Enstitülüler’le birlikte en ilerici, en devrimci hareketlerin yapıldığı yerdi. Ekimiz tüm örgütlerin sesi olacaktır” dedi.

Cumhuriyet’in patronu olmadığını ve hiç kimse bağlı bulunmadığını da anımsatan Coşkun, şunları söyledi:

“Cumhuryet’in gerçek sahibi halk, yani sizsiniz. Bize de sizler yön veriyorsunuz. Bildiğiniz gibi Cumhuriyet apayrı bir gazetedir. Gazetenin ruhu var. O ruhun içinde Kuvayi Milliye var. 95 yıl önce Cumhuriyet’i kurduran, yaratan büyük önder Atatürk’tür. Onu kuran Yunus Nadi o dönem İzmir milletvekili idi. Yunus Nadi, 1. Meclis 2. Meclis’e Kuvayi Milliyeci olarak katılmıştır. Aynı zamanda Cumhuriyet gazetesi Atatürk’ün kurduğu cumhuriyet temel felsefesini savunmak için var. Onun için Aydınlanma devrimlerinin de yılmaz savunucusudur. Bugünlerde bu sözlerim çok önemli. bugünlerde böylesi savunmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz, en kritik günlerini yaşıyoruz. Bu çerçeve içinde 7 mayıstan 1 gün önce İzmir’de toplandık. Atatürk ilkelerinin savunuculuğunu hep beraber yapacağız.”

YÜKÜMÜZ AĞIR

Gazetemiz genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya da , “Bu kalabalıkları gördüğüm zaman omzumuzdaki yükün ağırlığını hissediyorum” diyerek konuşmasına başladı. Cumhuriyet’in sadece Türkiye’nin değil dünyanın en özel gazetelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Hangi gazete vardır ki kuruluşunda, o ülkenin kurtuluş mücaledesini yürüten ismin harcı olsun... Hangi gazete vardır ki o isim, hem gazeteye adını hem de kuruluş parasını versin. O gazete Cumhuriyet gazetesi. 95 yaşında genç bir gazeteyiz. Ve dimdik ayaktayız. Hiçbir zaman yüzünüzü kara çıkarmayacağız. Bundan emin ve mutlu olun. İzmirden aldığımız bu havayı istanbuldaki çalışma arkadaşlarıma da götüreceğim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Türkiye’nin İzmir’den, Ege’den değişebileceği görüşüne katıldığını belirtenz Küçükkaya, “Ege ekimizle buna kadar katkı yapabilirsek yapacağız. Şimdilik haftada 1 gün okurlarımızla buluşacak olan ekimizi, 2-3 ay sonra her gün buluşturmak için çabalayacağız. Ege’nin nabzını tutmaya çalışacağız” diye konuştu.

ÖNCELİK GAZETE VE CUMHURİYET

Vakıf yöneticimiz ve yazarımız Mustafa Balbay da, Cumhuriyetçiler ve Atatürkçülerin koşulları ne olursa olsun mücadeleyi bırakmadıklarını ve “önce laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak Türkiye” dediğini vurguladı. Sorumluluklarının Cumhuriyet’i güçlendirmek olduğunu belirterek, gazetemizin tarihteki önemini şu iki örnekle anlattı:

“Bugün katledilişlerinin yıldönümünde Deniz Gezmişleri anıyoruz. Deniz Gezmiş aranırken, oğluna mesaj göndermek isteyen baba Cemil Gezmiş, açık mektubunu Cumhuriyet gazetesine yolluyor ve o mektup yayınlanıyor. Turhan Feyzioğlu’nun araştırmalarında bunun gibi pek çok örnek göreceksinitz. Cumhuriyet 20. yüzyılda bu ülkede ne yaşandıysa hepsini yaşadı. Payını aldı, zorluklar çekti ve ama şu anda dimdik karşınızda, dimdik ayakta ve dimdik geleceğe bakıyor.

2. vermek istediğim örnek gazetenin tarihinden... 1934 yılında soyadı kanunu çıktığında halk şaşırıyor. Herkes lakapla ya da baba adıyla anılıyor çünkü. Cumhuriyet gazetesi o dönem her güne bir harf koyarak isim önermiş. Bazılarının soyadı annne babasından ama bazılarını Cumhuriyet koymuş. Gazetemiz geçmişten geleceğe dönüşümü hep sağlamış. Bundan sonraki cumhuriyet gazetesini ve cumhuriyeti güçlendirmektir. Gelecek bizimdir.”

BÜYÜK DEĞİŞİM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de konuşmasında, Türkiye’nin çok önemli bir değişim sürecinden geçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Cumhuriyet cumhuriyettir. Cumhuriyet bugün başka bir misyonu üstlenmek zorunda. 31 Mart’ta büyük bir değişiklik yaşandı Türkiye’de. Herkesin, ‘bunlardan asla kurtulamayız bunları gönderemeyeceğiz’ dediği bir kabul yıkıldı gerçekten bir umut doğdu başka bir şeyin mümkün olduğuna dair umut doğdu. Bu bir zafer değil çünkü daha hala bize kapılar açılmış falan değil. Bu sadece bir başlangıç, ‘evet size bir şans veriyoruz bakalım ne yapacaksınız?’ diyen bir şans bir fırsat. Öncelikle yerel yönetimler bizim üzerimize çok şey düşüyor. Biz bu umuda toz kondurmamak, bu umudu büyütmemek zorundayız. İzmir’in kurtuluşun ve kuruluşun şehri olduğunu bilerek bu umudu besleyeceğiz. Bu iş hepimizin işi. Objektif gazetecilik yapanların, demokrat sivil toplum kuruluşlarının, cumhuriyete, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerine inanan herkesin işi. Aramızdan su sızmamalı. Birbirimizin eksiğini, açığını kapatarak, birbirimizin kusurunu örterek yol almak zorundayız. Aksi takdirde bu fırsatı heba ederiz ki bu fırsatlar bu coğrafyada onlarca kez karşımıza çıkmaz.”

Cumhuriyet’in Ege eki çıkartarak yayın hayatını zenginleştirmesini, bu fırsatın çok iyi kullanıldığı bir hamle olarak değerlendiren Soyer, “Biz Büyükşehir olarak can suyunu vereceğiz. Elimizden ne geliyorsa destek olacağız. Ondan sonra tüm belediyelere, İzmirlilere iş düşüyor. Cumhuriyet’in tirajını İzmir’de artırmak zorundayız. Bunu burada başarmak zorundayız. Eğer bu fırsat Türkiye’yi değiştirecek bir kaldıraçsa, bugüne kadar yaptığımızdan çok daha fazlasını yapmak zorundayız. Denizlerin bıraktığı bayrağın yere düşmememesinin fırsatıdır bu. Onu tekrar yukarıya kaldırmak hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Konuşmaların ardından 95. yıl pastası kesildi. 95. yıl anı fotoğrafı çektirildi.

KATILANLAR

Buluşmamıza, gazetemizin eski çalışanlarının yanı sıra, yazarımız Miyase İlknur, Yenigün AŞ yöneticisi Adnan Arslan, gazetemiz mali ve idari işler müdürü Osman Selçuk Özer, reklam müdürümüz Ayla Atamer Törün, CHP milletvekilleri Atila Sertel, Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Bedri Serter, Tacettin Bayır, eski milletvekillerden Musa Çam, Zeynep Altıok, Alaattin Yüksel, Erdal Aksünger, Rıfat Nalbantoğlu, Hakkı Ülkü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugal, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, Genel Sekreteri Buğra Gökçe, DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı ve şube başkanları, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, ÇYDD İzmir Şube Başkanı Onur Hava Ertürkan, eski ÇYDD Şube Başkanı Gönül Kaya, EGEÇEP yöneticileri, TMMOB İl Temsilcisi Melih Yalçın, Mimarlar Odası’ndan Nilüfer Çınarlı, TGS İzmir Temsicisi Halil Hüner,

SODEV İzmir Şube Başkanı Hüseyin Çorlu, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Yaşar Üniversitesi’nden Mesut Yılmaz ve Arda Yavuz, ADD Balçova Şube Başkanı Mesut Eroğlu, Folkart Kurumsal İletişim Müdürü Ünal Ersözlü, Folkart haber yöneticisi Soner Çağlar, TÜLOV Başkanı Aytekin Tunus ve yönetici Nüket Avunduk, Eski CHP İzmir il başkanlarından Asuman Ali Güven, Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Hidayet Karakuş, Yaşar Aksoy, Bekir Yurdakul, Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu, Haluk Işık, Okan Yüksel, Lütfü Dağtaş, Gülseren Alçı, CUMOK İzmir Temsilcisi Demet Günoğlu, Ayhan Kara, gazeteci Sait Temur, Avukat tarihçi Vehbi Moğul, Avukat Gökhan Ersezen, Birgün gazetesi İzmir Temsilcisi Namık Alkan’la çok sayıda okurumuz katıldı.

Bu arada CHP İzmir milletvekilleri Selin Sayek Böke, Murat Bakan ve Mahir Polat’la, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Murat Aydın da gönderdikleri mesajlarımızla sevincimize ortak oldu.