AYDIN'ın Didim ilçesinde, turizmde pazar çeşitliliğini arttırılması çalışmaları çerçevesinde, İran'dan gelen seyahat acentesi temsilcileri Didimli turizmcilerle bir araya geldi.
 
İran'dan seyahat acentesi yetkilileri Didim'de misafir edildi. Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Turizm Meslek Komitesi Başkanı Deniz Aktaş'ın koordinatörlüğü ile Didim'e davet edilen heyet, ilçede bir dizi geziye katıldı, görüşmeler gerçekleştirdi. İran'ın en büyük tur operatörlerinden birinin sahibi ve yöneticisi Omid Nikoukar başta olmak üzere Tahran, Tebriz, Mazenderan, Meşhed ve Kiş şehirlerinde faaliyet gösteren 18 acenteden 26 turizmci ve İran Turizm Bakanlığı'ndan yetkililer, Didim protokolü ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile Didim Ticaret Odası'nda bir araya geldi. Toplantıya Didim Kaymakamı Mehmet Türköz, CHP'li Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği Başkanı (DİTAB) Sevinç Karataş, Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Turizm Meslek Komitesi Başkanı Deniz Aktaş ile turizmciler katıldı. Toplantıda, Türkiye ve İran'ın iki iyi komşu olduğu dile getirilirken, gelişmekte olan ticari ortaklıklarla da ilişkilerin daha iyiye gittiği vurgulandı. Turizm ve yatırım amacıyla Didim'e gelen İranlı turizmciler, Didim'e olan hayranlıklarını dile getirip, gelişecek yatırımlar için heyecan duyduklarını söyledi.
 
Toplantının açılışında konuşan Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, İranlı heyete Didim'i ziyaret ettikleri için teşekkür edip, İran ile yaklaşık 10 milyar dolarlık karşılıklı bir ticaretin söz konusu olduğunu söyledi. 2016 yılından bu yana Türkiye'yi ziyaret eden İranlı turist sayısının arttığını ifade eden Erbaş, "Hem ticaretimizin, hem de turizm potansiyelimizin arttırılmaya ihtiyacı var. İran'dan Didim'e gelen ziyaretçi sayısı çok az. Yapacağımız girişimlerle daha fazla İranlı turist ağırlamak arzusundayız" dedi.
 
'BİRÇOK ÜLKEDEN MİSAFİR AĞIRLIYORUZ'
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay da İran'dan gelen seyahat acentelerinin Didim ile ilgilenmelerinin turizmi çeşitlendirme açısından önemli bir atılım olduğunu belirtip, "Turizmde İngiliz ağırlıklı bir ilçe olarak başladık. Bugün geldiğimiz noktada birçok ülkeden misafir ağırlıyoruz. Turizmde çok önemli değerleri olan bir ilçeyiz ama bunu bu güne kadar çok iyi ortaya koyabilmiş değiliz. Yeni yatırımın ve özellikle Didim'e turist gelmeyen bir coğrafyadan yatırım gelmesi bizim için önemli" diye konuştu.
 
'İRANLI TURİZMCİLER, DİDİM'İ PUSULALARINA ALMIŞ'
Didim Kaymakamı Mehmet Türköz de "İlçemize gelen İranlı misafirlerimiz Didim'i pusulalarına almış görünüyor" dedi. Türköz, "İran ile yıllardır artarak gelen başta enerji olmak üzere birçok alanda ticari işbirliğimiz var. Son yıllarda artarak devam eden turizm ilişkilerine Didim'de dahil olacak inşallah. 81 vilayetten insanımızın yaşadığı ilçemizde 50'ye yakın ülkeden yabancı misafiri de ağırlıyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Bu toplantıdan sonra işbirliği temelleri hızlı bir şekilde inşa edilerek, İranlı dostlarımızı turist ve yatırımcı olarak ilçemizde göreceğiz" diye koruştu.
 
'İRAN'DAN DİDİM'E TURİST GÖNDERECEĞİZ'
İran'ın en büyük tur operatörlerinden birinin sahibi ve yöneticisi Omid Nikoukar, İran'ın birçok bölgesinden acenteleri Didim'e getirdiklerini söyledi. Nikoukar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Didim'in güzel deniz ve doğasından ziyade halkını çok beğendik. 21 senedir acente sahibiyim, 17 senedir Türkiye'ye charter seferi yapıyorum. Türkiye dost ve Müslüman bir ülke. Türkiye'yi çok seviyoruz ve bu destinasyona önem veriyoruz. Didim'i tanıtmak amacıyla en iyi acentelerle buraya geldik. Benim acentem yıl boyunca charter seferleri yapıyor. Antalya ve İzmir'e olan seferlere iki sene önce Denizli'yi ekledik. Şimdi İstanbul'dan sonra en fazla uçak Denizli'ye geliyor. Denizli'den Marmaris, Bodrum, Antalya, Alanya ve Kuşadası'na turist gönderiyoruz. İran'da benim yaptığım iş, yeni destinasyon bulmak ve tanıtmak. Yakın zamanda Didim'e de sefer koyacağız. Haftalık 50-100 arası turist göndereceğiz ve bunu arttıracağız. Sezonda başlayan seferleri önce yedi aya, sonra da tüm yıla yayacağız."
 
Konuşmaların ardından İranlı heyet, ilçedeki konaklama tesisleri yöneticileri ve acentelerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. (DHA)