EGE MECLİSİ - İzmir Filateli ve Efemera Derneği yeni başkanı Hakan Kazım Taşkıran ile derneği ve filateli ve efemeranın günümüzdeki yerini konuştuk. Henüz 7 yaşında iken gittiği ve o zaman adı İzmir Filateli Derneği olan derneğe başkan olan Taşkıran, günümüz çocuklarının pulun ne olduğunu bile bilmediğini söyleyerek, gençlere filateli ve efemerayı aşılamak gerektiğini dile getirdi. 

Ege Filateli İhtisas Derneği, yapılan genel kurul sonrasında adını İzmir Filateli ve Efemera Derneği olarak değiştirdi. Dernek, filatelinin yanı sıra efemerayı da çalışmaları kapsamına alarak bu özelliği ile Türkiye'de de bir ilke imza attı. Kurucu başkan Kemal Alpayım'ın sağlık sorunları sebebiyle görevi devrettiği ve derneğin yeni başkanı olan Hakan Kazım Taşkıran, derneğin asli amacının filateli ve efemera kültürünü tanıtmak, geliştirmek ve genç nesillere arktarmak olduğunu söyledi. 

Kendisi de bir filatelist olan ve aynı zamanda kitap evi işletmecisi ve yazar olan Taşkıran'ın dernek üyesi eşi de efemerist. Filatelistler, posta pulları koleksiyonu yaparken, efemeracılar ise; fatura, gazete, bilet, afiş ve benzeri belgelerin koleksiyonunu yapıyorlar. İzmir'de bir dernek çatısı altında bu iki koleksiyon kolunun birleşmesiyle de dernek açısı daha çok genişlemiş oldu. 

"POSTA PULUNU TANIMAYAN ÇOCUK VAR"

Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte bu tarz hobilere ilgilin azaldığını, posta pulunun ne demek olduğunu bile bilmeyen çocuk ve gençlerin olduğunu gözlemleyen Taşkıran, "Türkiye’de olduğu gibi İzmir'de de filateli biraz sıkıntılı bir dönem yaşıyor Yaş ortalaması genellikle yüksek ancak genç insanlara ihtiyaç var. Teknolojinin de ilerlemesiyle gençler bu tarz hobileri bıraktılar farklı alanlara yöneldiler" dedi. 

YENİ DÖNEMDE DERNEK NELER YAPACAK? 

Son İzmir Kitap Fuarı'nda dernek adına bir yer açtıklarını ve ilgi ile karşılaştıklarını dile getiren Taşkıran, "Olumlu tepkiler var ama tanıtım eksikliği mevcut. Yapacağımız sergiler ve fuarlarla bir ivme kazandıracağımıza inanıyorum. Okullarda ya da gençlerin ziyaret ettiği yerlerde stantlar açarak ya da sergiler düzenleyerek gençlere tanıtım yapmak en öncelikli hedefimiz. Derneğimizde ailesinden dolayı ilgili olan genç, öğrenci çocuklarımız var. Bu ilgiyi çoğaltmayı amaçlıyoruz. Ben de etrafımdaki genç ve çocuklara aşılamaya çalışıyorum. Özellikle 7 yaş altı çocuklar pulları ilk gördüklerinde renkleri ve çizimleri sebebiyle ilgi gösterebiliyorlar" şeklinde konuştu. 

ÇOCUKKEN GİTTİĞİ DERNEĞİN ARTIK BAŞKANI

Filateliye 6 yaşında başladığını ve ilk kez 7 yaşında derneğe gittiğini anlatan Taşkıran, "Şu anda derneğimizin olduğu yer ben 7 yaşımda iken İzmir Filateli Derneği idi ve ilk gittiğim dernektir. İzmir'in de ilk filateli derneğidir aynı zamanda. Şimdi aynı yerde İFED var ve ben de o derneğe başkan oldum. O zamanlarda hiç hayal edemezdim. O dönemlerde derneğe gelen çok genç vardı, ilgi çok yüksekti. Umuyoruz ki tekrar o ivmeyi yakalayabiliriz" ifadelerine yer verdi.