Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkemede nasıl öldü? Mursi'yi ölüme götüren koşullar neydi?
 
Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan ancak tüm yetkileri elinde toplayan bir kararname çıkarınca kitlesel protestolarla karşılaşan, geri adım atmayınca da kanlı bir darbe ile görevden alınan Muhammed Mursi, dün mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Peki Mursi’yi mahkeme salonunda ölüme götüren koşullar neydi? Ölümü nasıl gerçekleşti?
 
KAFES İÇİNDE SAVUNMA YAPIYORDU
67 yaşındaki Mursi dün, hakkındaki casusluk suçlamaları üzerine açılan dava için Kahire’deki mahkeme salonuna getirilmişti. Mısır yasaları uyarınca, salonda bir kafes içinde tutuluyordu.
 
15 DAKİKA KONUŞTU, ŞİİR OKUDU
Mısır Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Mursi mahkemeye hitaben bir konuşma yaptıktan sonra, sanıkların tutulduğu bu kafeste yere yığıldı. Olay sırasında mahkeme salonunda bulunan bir kaynak, Mursi’nin 15 dakikalık bir konuşma yaptığını ve sözlerine, Mısır’a duyduğu sevgiyi anlatan bir şiir ile son verdiğini söyledi.
 
DİĞER SANIKLAR SES GEÇİRMEZ KAFESE VURDU
 
Reuters’a konuşan kaynak, Mursi’nin hemen sonrasında yere yığıldığını, kafeste birlikte tutulduğu diğer sanıkların ses geçirmez kafese vurarak yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştığını anlattı.
 
SAVCILIK: DARP İZİ YOK
Mursi sonrasında hastaneye götürüldü ve burada, yerel saatle 16.50’de (TSİ 17.50) öldüğü açıklandı. Savcılık, Mursi’nin bedeninde yakın zamanda oluşmuş herhangi bir darp izi olmadığını da duyurdu.
 
TEDAVİDE İHMAL İDDİASI
Reuters ajansının adli tıptan bir kaynağı ise Mursi’nin kalp krizinden öldüğünü söyledi. Kaynak, diyabet ve yüksek tansiyon hastası olan Mursi’nin hem özel bir hastanede hem de polis hastanesinde tedavi gördüğünü ekleyerek, eski cumhurbaşkanına tıbbi destek sağlanmadığı iddialarını reddetti. Avukatı Abdel-Menem Abdel-Maqsood ise Mursi’nin sağlığının cezaevinde kötüleştiğini, tedavi taleplerinden bazılarının kabul görmediğini söyledi. (DUVAR)