EGE MECLİSİ - Ege Üniversitesi (EÜ) ile İzmir Ticaret Borsası (İTB) ortaklığında EÜ Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde, tarımda bilişim teknolojileri ve yüksek teknoloji kullanılarak, gerçek kullanıcılarla ve gerçek ürünler üzerinde çalışılacak bir yaşam laboratuvarı ortamında İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) kurulması çalışmaları sürüyor. Proje paydaşlarından, JTI Türkiye’nin temsilcileri ile Japonya’dan gelen heyeti konuk eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin hem bölgeye hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

İTB ile EÜ arasında bir süre önce tarımda etkin ve ileri teknoloji kullanımı ile yüksek verim ve kalitede tarımsal üretimin ve gıda işlemenin geliştirilmesi, çevreye duyarlı üretim modelleri oluşturulması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, EÜ Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde, tarımda bilişim teknolojileri ve yüksek teknoloji kullanılarak, gerçek kullanıcılarla ve gerçek ürünler üzerinde çalışılacak bir yaşam laboratuvarı ortamında İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin (İTTM) kurulması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Fizibilite raporunun yanı sıra iki kurum arasında İTTM’nin nasıl bir model ve yönetim yapısı ile oluşturulmasıyla ilgili de araştırmalar devam ediyor.

REKTÖR BUDAK, PROJE PAYDAŞLARINI KONUK ETTİ

Proje paydaşlarından JTI Türkiye ile Japonya’dan gelen heyet, İTB ve EÜ temsilcilerinden çalışmalarla ilgili görüşmelerde bulundu. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, JTI Türkiye adına Mehmet Ateş ve Japonya’dan gelen heyeti konuk etti. Eski Senato Salonundaki değerlendirme toplantısında, kurumların temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler de katıldı.

“BİLİMİ TOPLUMLA PAYLAŞIYORUZ”

Üniversitelerin amacının topluma hizmet etmek ve bilim üretmek olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Bu amaçlardan biri de bilimi toplumla paylaşmak ve toplum yararına kullanmaktır. Biz de bilgi birikimimizi, bilimsel çalışmalarımızı toplumumuzla paylaşıyoruz. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin kurulmasına Ege Üniversitesi olarak tam destek veriyoruz. Bu projeyi geliştirebileceğimize inanıyorum. Güçlü akademik kadromuzla Tarım 4.0 anlamında birikimimizi üreticilerle ve STK’larla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Gerek yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekse de Japonya’dan teknoloji transferi anlamında önem taşıyan projenin ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

“KONUMUZ AKILLI TARIM UYGULAMALARI”

Üniversite, STK ve özel sektörün bir arada olmasının önemine değinen Başkan Kestelli, “Burada konumuz akıllı tarım uygulamaları. Borsa olarak, akıllı tarım ve bilişim teknolojilerine yatırım yapma hedefine öncelik veriyoruz. Sektörümüzün en temel hedefi, tarımda verimliliğin artması. Ve elbette eksenimizde sürdürülebilirlik mevcut. Bundan hareketle İzmir Ticaret Borsası olarak Ege Üniversitesi ile ‘Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0’ adlı heyecan verici bir proje başlattık. Projemizden, tarımın geleceğini tasarlamak misyonu ile ‘İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ kurulması vizyonu ortaya çıktı. Bütüncül bir bakış açısı ile üreticileri, teknoloji üretenleri, girişimcileri ve araştırmacıları bir araya getiren oluşum hedefledik. Merkezin, araştırma, deneyimleme, tasarım ve inovasyon ortamı olmasını, üretim sahalarında, eğitim merkezinde, model atölyelerinde, akıllı seralarında, laboratuvarlarında, tüm aktörleri buluşturan bir tasarım ve üretim ortamı olmasını hayal ettik. Ege Üniversitesi ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu yolda bizimle olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, akademisyenlerimize, Japonya ile ortak çalışma şansı yaratan JTI Türkiye temsilcilerine teşekkür ediyor, projemizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ TRANSFERİNİ HEDEFLİYORUZ”

JTI Türkiye adına toplantıya katılan Mehmet Ateş, Türkiye’nin en büyük 21’inci firması olduklarını dile getirip, “Bizim buradaki amacımız, tütüne yönelik destek değil, İzmir’deki tarımı desteklemeyi arzu ediyoruz. Elbette bunu tek başımıza yapmamız mümkün değil. Üniversitemizin ve borsamızın desteği olmadan bunu başaramayız, o yüzden teşekkür ediyorum. Maddi desteğin yanında teknoloji transferini de amaçlıyoruz. Benzer bir toplantıyı Tokyo’da yapmak istiyoruz. Hangi alanda en ideal desteği verebiliriz ve oradaki teknolojiyi ülkemize nasıl getirebiliriz diye görüşmek istiyoruz. İki ülke arasında tarım alanında da köprü kurabilirsek bunun önemli bir avantajı olacaktır” dedi. (Ege Ajans)