Google ve Facebook'un, kullanıcıların hangi içeriği izlediğini takip ettiğini izlediği belirtiliyor. New York Times haberi, 22 bin 484 sitesinin incelendiği bir araştırmaya dayandırdı.
 
Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Google ve Facebook’un, kullanıcıların hangi içeriği izlediğini takip ettiğinin belirlendiğini yazdı.
 
NYT’nin haberine göre Mart 2018’de Microsoft, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan araştırma kapsamında 22 bin 484 sitesi incelendi. Bu sitelerin yüzde 74’ünde Google’ın, izleyenleri takip edebildiği yazılımı olduğu belirlendi. Sitelerin yüzde 24’ünde Oracle, yüzde 10’unda da Facebook’un izleme yazılımları bulundu. Bu sonuçlar Google’ın 16 bin 638, Oracle’ın 5 bin 396, Facebook’un da 2 bin 248 sitesinde yazılımlarının olduğu anlamına geliyor.
 
Araştırmada “webXray” adlı programla sitelerde üçüncü taraflara kullanıcılarla ilgili bilgiler gönderen yazılımlar arandı.
 
‘SİTELERİN YÜZDE 93’Ü BİLGİ SIZDIRIYOR’
 
Araştırma raporunda “Sonuçlarımız sitelerinde izlemenin çok yaygın olduğuna işaret ediyor. Sitelerin yüzde 93’ü üçüncü taraflara kullanıcı bilgilerini sızdırıyor” denildi. Bu uzmanlara göre, bu sitelere “gizli” (incognito) modunda girmek bir fark yaratmıyor. Kullanıcıların girdiği  sayfaların listesi bilgisayarda görünmese de bu yazılımlar, bilgi sızdırmaya devam ediyor.
 
Araştırmada ortaya çıkan başka bir çarpıcı sonuç da incelenen sitelerinin sadece yüzde 17’sinin kriptolu olması. Bu durum, kullanıcıları bilgisayar korsanlarının saldırılarına açık hale getiriyor. Bu tür yazılımlar, sitelere farklı nedenlerle yerleştiriliyor. Örneğin Google Analytics, internet sitelerine, trafiklerini izleyebilmeleri için bu kodlar aracılığıyla bilgi gönderiyor.
 
Facebook, internet sitelerine “beğen” butonunu koyuyor ve bu bilgi Facebook sayfasına yansıtılıyor. Bunun karşılığında, söz konusu siteler, yazılımlarının olduğu sitelerden veri alıyor. Bu verilere ne olduğu ve hangilerinin özellikle toplandığını belirlemek güç.
 
‘VERİLER PAZARLAMA PROFİLİ İÇİN TOPLANMIYOR’
Google ve Facebook, sitelerinden bu kodlar yoluyla topladıkları bilgileri kullanıcılarla ilgili pazarlama profilleri oluşturmak için kullanmadıklarını açıkladı. Google’dan Business Insider sitesine yapılan açıklamada, “ içerikli sitelerde Google reklamlara izin vermiyoruz. Kişilerin cinsel ilgi alanları ve bunlarla bağlantılı aktivitelerine dayalı kişisel reklam ve reklam profilleri oluşturulması da yasak” denildi.
 
Facebook’un New York Times’a açıklamasında da benzer ifadeler yer aldı. Açıklamada şirketin sitelerinin Facebook’un izleme kodlarını reklam gibi amaçlar için kullanmasına izin verilmediği kaydedildi. Oracle’dan ise haberle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. (BBC Türkçe)