5. Dönem Toplu Sözleşmelerini yetersiz bulan İzmirli memurlar, İzmir'de 'Memurların Ruhuna Fatiha' pankartı ile lokma döktürdü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, şöyle konuştu:

"5. dönem toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlamış, 20 Ağustos olarak belirlenen müzakere süresi içinde uzlaşma sağlanamamış ve Hakem Kuruluna gitmişti.

Hakem Kurulu 3 milyon 200 bin memur ile, 2 milyona yakın memur emeklisinin önümüzdeki iki yılı kapsayan maaş zammını dün itibarıyla açıklamış, aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyon vatandaşımızı etkileyen maaş zamlarını, hükümetin son teklifini dikkate alarak açıklayan hakem kurulu, memur ve memur emeklisi maaş zamlarını 2020'nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021'nn ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam yapılmasına karar verdi.

Görülmektedir ki hakem kurulu, hükümetin 18 Ağustos'ta 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan teklifini, noktasına virgülüne dokunmadan aynen kabul etmiştir. Yani yıllardır ifade ettiğimiz, hakem kurulunun 11 üyeden oluştuğu ve 6 üyenin hükümet tarafından olduğu, memurun lehine bir kazanımın çıkmasını beklemenin hayalden ileriye gidemeyeceği söylemlerimiz 4 dönemdir yaşadığımız toplu sözleşmelerin 5.sinde de gerçekleşmiştir.

Mevcut yetkili sendikanın var olma sebebi olan mevcut iktidara karşı direnmesinin mümkün olmadığını, 3 milyon 200 bin memurun, yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin haklarının nasıl gasp edildiğini, hükümetle yetkili sendika arasında oynanan tiyatronun 5.perdesinde bir kez daha gördük.  

Maalesef mevcut hükümet ülkemizde yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntıların faturasını yine memur ve memur emeklilerine kesmiştir.

Cep telefonu harcına %1000, Cep telefonu  ÖTV sine %300, yurt dışı harcına %300, Köprü geçişlerine %47, Elektriğe%37, doğalgaza %15, Çaya %15, Şekere %16, sigaraya %50 zam yapılan bir ortamda memura bir yılda 4+4 ve 3+3 zam verilmesi haksızlıktır. Adaletsizliktir.

Enflasyonun %20 olduğu ortamda memura 4+4, 3+3 zam vermek ardından enflasyon farkı da verilecek demek memurla alay etmektir.

Memurlarımız, başlarını iki ellerinin arasını alarak, işverenin yanında olan, yetkili ancak etkili olamayan, siyasetin güdümüne girmiş, farklı sebeplerle  üye oldukları sendikaları yeniden değerlendirmelidirler.

Görülmektedir ki, mevcut iktidar toplu sözleşmeye katılan memur sendikalarını tanımamaktadır.

Yetkili sendikaların, istedikleri zammın enflasyonun altında olmasına rağmen, istedikleri zam ile verilen zamların hiçbir alakası yoktur.

Yetkilendirilmiş sendikanın masaya 800 den fazla taleple gidip, vergi dilimlerinin düzeltilmesi, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçmesi gibi pek çok konuda adım atılmamış olması da düşündürücü ve üzücüdür.

Tek yetkinin mevcut hükümette olduğu bu ortamda, tüm memur sendikalarının siyasetin etkisinden kurtularak çalışanın hakkını hukukunu araması için çabalamalıdır.

“Siyaset İçin Değil, Sendikacılık İçin Varız” sloganıyla yola çıkan Demokratik Sağlık Sen’in böyle bir toplu sözleşmeyi kabul etmesi mümkün değildir.

Yetkili sendika, hükümet ve hakem kurulu el ele vermiş, memuru öldürmüşlerdir.

Sendika olarak bizde “MEMURUN RUHUNA FATİHA” diyerek lokma döktürüyoruz."