10.02.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 2018/11190 sayılı karar ile bu yılın sonuna kadar bütün işverenler için malullük ,yaşlılık ve ölüm sigortası primi işveren hissesinde uygulanmakta olan beş puanlık prim teşvikine ilave olarak bazı illerde (51 il ve 2 ilçe ) sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan daha ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacaktır.

 

Prim Teşviğinden Hangi İşverenler Faydalanacaktır?

Ana Kural olarak ,Mart 2016 tarihinden itibaren yanından işçi çalıştıran 51 il ve 2 ilçede faaliyet gösteren tüm işverenler beş puanlık prim teşvikine ilave olarak altı puanlık sigorta primi teşvikinden faydalanacaktır. Yararlanacak işverenler;

1.Altı puanlık ilave sigorta prim teşviğinden faydalanmak için öncelikle kapsamda olan illerde işveren olarak  faaliyette olmak veya faaliyete geçecek olan işveren  olmak,

2. Bu iller kapsamında işyeri olması koşuluyla 30.05.2013 tarihinden önce işe alınan ve sigortalılığı devam eden gerekse bu tarihten sonra işe alınacak olan sigortalıların tamamından bu indirimi  alacaktır.

3.Sigorta primi teşviği öncelikle 5510 sayılı kanunun 81.maddesinin birinci fıkrasına göre prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kazançlar üzerinden hesaplanacak prim tutarından 5 puanlık prim indirimi hesaplanacak , ardından ilave 6 puan prime esas kazanç alt sınırına kadar olan kazançlar üzerinden hesaplanacak işveren hissesi sigorta primi teşviki indirimi böylece toplam %11 olacaktır.

4.Beş puanlık sigorta prim indiriminden yararlanamayan işveren ilave 6 puanlık teşvik indiriminden de faydalanamaz.

5.Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını yapılandırma kapsamında düzenli ödeyenler 6 puanlık teşvikten faydalanır.

6.Yapılan kontrollerde sigortasız işçi çalıştırıldığı tespit edilen veya fiilen çalışmayan kişileri sigortalı gösterdiği tespit edilen işveren bir ay süre ile teşvikten faydalanamaz.

7.Teşvikten haksız yere faydalanan işveren teşvik tutarlarını gecikme zam ve faizi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna geri öder.

8.Kapsam dahilinde olan iller  ; Afyonkarahisar, Amasya,Artvin,Bartın,Çorum,Düzce,Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale,Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon, Uşak, Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada, Gökçeada'dır.

Sonuç olarak istihdamı artıran ve işvereni destekleyen bu uygulamanın sevindirici olmakla birlikte işçi tarafında bir fayda yaratmadığı için tek taraflı bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Umarım işsizliği azaltan istihdamı artıran etkilerini kısa sürede görürüz.