5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1.10.2008 tarihinden sonra 4b kapsamında iken kendi şirketi dışında 4a statüsünde çalışmaya başlayanların 1.03.2011 tarihinden itibaren sigortalılıkları 4a statüsünde kabul edilecektir.

Kendi işyerinde veya ortak oldukları şirkette sigortalı olarak çalışmayanların 4b den dolayı Bağkur ‘a prim ödeme zorunlulukları da 1.03.2011 tarihinden itibaren ortadan kaldırılmıştır.

Durum bu kadar basit olmakla birlikte hali hazırda emeklilik zamanı geldiğinde bazı karışıklıklar ortaya çıkmaktadır.

Bu karışıklıklardan biri 1.10.2008 öncesi 4a (SSK ) statüsünde sigortalı olarak kendi işyerinde çalışanlar veya ortak oldukları şirkette 4a statüsünde çalışanların durumudur.

1.10.2008 öncesi sahibi olduğu veya ortak olduğu şirkette 4a statüsünde çalışanların sigortalılık statüsü kesintiye uğrayıncaya kadar 4a olarak devam edecektir. Sigortalılık işten çıkış veya herhangi bir nedenle son bulduğunda 4a statüsü de sona erecek ve 4b (Bağ-Kur)  statüsünde prim ödemeye başlayacaklardır. Bu durumda olup ta 4a (SSK ) statüsünde prim ödeyenlerin emeklilik zamanı geldiğinde bu süreler 4b kapsamında süreler olarak değerlendirilir.

Yine  Nisan 2015 öncesi Bağ- Kur ‘a oniki aydan fazla prim borcu olanların borçları 6645 sayılı kanunla yapılan değişiklik ile silinmişti. Dolayısıyla kendi işyerlerinde veya ortak oldukları işyerlerinde kendilerini SSK lı olarak bildirenler hariç 2015/Nisan ve öncesine ilişkin 12 aydan fazla borcu olanların Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları geçerli olsa dahi 6645 sayılı kanunla yapılan değişikliğin ardından Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları ortadan kalkacağından SSK ‘lı sigortalılık yeniden geçerli hale gelecektir.

Sigortalılık sürelerinizde çakışma veya iki statünün bir arada olması gibi bir durum söz konusu ise mutlaka emeklilik dönemi gelmeden kontrol etmeniz gerekmektedir.Bu konuda danışmanlık almak en kestirme yoldur.

Aynı süreler içinde adına hem SSK (4a) hem de 4b(Bağ-Kur ) kapsamında prim ödenmiş ise geçersiz olan sigortalılık statüsünden ödenmiş primlerin kendi hisselerine isabet eden kısmının iadesi alınabilmektedir.

Kendi işyerlerinden kendilerini SSK (4a) statüsünde bildirmiş kişilerin Bağ-Kur kapsamındaki 12 aydan fazlaya ilişkin prim borçları durdurulmuş olsa da ,SSK kapsamında ödenen primlerin öncelikle Bağ-Kur kapsamındaki prim borçlarına aktarılması ,ardından Nisan 2015 ve öncesi aylardan kalan Bağ- Kur prim borcu oniki  aydan fazla ise fazla olan kısmın silinmesi gerekmektedir.

İşveren konumundaki kişilerin kendi işyerlerinden veya ortak oldukları işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirdiklerinin tespiti halinde şirket ortağı olan kişiler adına ödenen paraların sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin sigortalı hissesine isabet kısmı Bağ-Kur prim borcuna aktarılacak, kalan kısmı şirketin varsa SGK ‘naolan  borçlarına mahsup edilecek yoksa şirkete iade edilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumları arasında en karışık mevzuata sahip Bağ-Kur ‘dur.Bu nedenle Bağ- Kur a prim ödeyenler özellikle emekliliklerini hesaplatmalıdır.

DİLEK ETE

 

www.dilekete.com