Avrupa ülkelerininçoğunda çocuk yardımı olarak geçen bizde de 25.06.2015 itibariyle başlayan Avrupa Birliğinin maddi olarak desteklediği Evde Çocuk Bakımı projesinin genel hatlarından kısaca bahsetmek de yarar var.Aslında TV ve basında izlediğinizde çoğu zaman bu para yardımından faydalanmak için çocuk sahibi olmak yeterliymiş gibi geliyor.Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bu yardım annelere verilse de çalışan ve çocuğuna evde bakıcı tutan annelere veriliyor.Kesinlikle güzel bir uygulama inşallah daha fazla kadın faydalanabilir.

Bu proje kapsamından faydalanabilmek için öncelikle annenin çalışan kadın veya çalışmaya hayatına geri dönecek (  yardım başladıktan sonra annenin çalışması şart) anne  olması gerekiyor.

Proje  kapsamından 0-24 aya kadar çocuk sahibi annelerden   İzmir, Bursa, Antalya llerinde ikamet edenler 2015 ilk çeyreğinden 2017 yılının son çeyreğine kadar faydalanacaklar. Üç il için toplamda 5000 anne bu proje kapsamında para yardımından faydalanacaktır.Proje kapsamında başvuru yapan anneler çocukları 3 yaşını dolduruncaya kadar para yardımı almaya devam edecekler.

Çocuk yardımı için başvururken çocuğunuzun 0-24 ay aralığında olması gerekiyor. Proje kapsamında para almaya başladıktan sonra max 24 ay yardım alabiliyorsunuz. Yani 25.06.2015 den sonra çocuğunuz olduysa ve para almaya başladıysanız yardım aldığınız 24.ay sonrasında ödeme yapılmayacaktır. Yani evde çocuk bakımı için anneye yapılacak yardım 24 ayı geçemez .Çocuğunuz 36.ayı doldurduğunda 24 ay destek almasanız bile ödeme sona erir.

Yardım tutarı her ay için 300 Euro dur.Ancak anne tek ebeveyn ise hastane ile belirlenmiş %40 engelli bir çocuğu varsa ve onaylanmış sertifikası olan bakıcı çocuğa bakıyorsa  ödeme 390 Euro olacaktır.

Bu proje  kapsamında çocuk bakıcısı evinizde istihdam etmeye başladığınızda çocuk bakıcınız birinci derece yakınınız olamayacak ve en az ilkokul mezunu olacaktır.

Başvuru yapan anne TC vatandaşı olacaktır. Bu arada anne çalışacak ama aldığı ücret brüt asgari ücretin iki katını aşmayacaktır. Kadınların istihdamda ki yeri artsın ama ezik işlerde çalışsınlar aman kadınlara fazla para vermeyin.Bu tür kurallar bir hibe koşulu bile olsa sinir oluyorum. Anne her yerde anne asgari ücret ülkemizde zaten düşük illaki bir kurala bağlayacak iseniz en az brüt asgari ücretin dört katı olmalıydı. 

Çocuk bakıcısı emekli veya işyeri sahibi olamaz birinci derece akraba olamaz.Ayrıca başvuru yapmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumunda bakıcı için tescil şlemi de yapılmış olmalıdır.