Milli gelire , sanayi sektörüne ,ihracata katkı sağlayan çiftçilerimizin de  emekli olup emekli  maaşına  kavuşmaları mümkündür. Söz konusu faaliyetlerini Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında devam ettirmelerini temin etmek amacıyla 5510 sayılı kanunun 4.maddesinde hizmet akdine bağlı olmadan çalışan çiftçilerimiz zorunlu sigortalı olarak kabul edilmiştir.

1.10.2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunda tarımsal faaliyet; kendi mülkünde ortaklık  veya kiralamak suretiyle  ya da başkalarının mülkünde  , kamuya  mahsus arazilerde ekim,  dikim, bakım, üretme  suretiyle bitki, orman ,hayvan ve su ürünleri elde edilmesi ,taşınması, pazarlanması olarak tanımlanmıştır. Tarımsal   faaliyette bulunan kişi 18 yaşını doldurduysa zorunlu sigortalıdır. Bu kişiler öncelikle bulundukları yerde ziraat odasına veya tarım ilçe müdürlüğüne 30 gün içinde değilse en geç bir yıl içinde kayıt yaptırmalıdır.

Tarımsal faaliyette bulunanların sigortalılıkları Kuruma yapılan bildirim tarihine göre değişir.

*Kişi tarımsal faaliyetin başladığı tarihten itibaren bir yıl içinde bildirmesi durumunda ZİRAAT ODASINA KAYIT TARİHİNDEN

*Kişi bir yıl içinde bildirmez ise bildirimin KURUM KAYITLARINA GEÇTİĞİ TARİHTEN itibaren

sigortalılık hak ve yükümlülükleri başlar.

Sosyal Güvenlik Kurumunca tarımsal faaliyette bulunanlardan  ;

%20 malullük ,yaşlılık ve ölüm sigortası primi

%12.5 genel sağlık sigortası primi

%1 ile %6.5 arasında değişen İş Kazası ve Meslek Hastalığı primi kesilir.

Tarımsal faaliyette bulunan sigortalı  asgari ücret tutarı ile asgari ücretin 6.5 katına kadar kazanç beyanı seçerek bunun sigorta primini Sosyal Güvenlik Kurumuna öder. Tarımsal faaliyette bulunanlara 2008 de gelen bu düzenleme ile 2008 yılında 15 gün ve takip eden yıllarda da her yıl için 1 gün artırarak prim tahsil edilmesi sağlanmıştır. Tarımsal faaliyette bulunanlar kademeli bir şekilde 30 günden az prim ödemelerine rağmen gün sayıları 30 gün olarak kabul edilmektedir.

Primler  içinde bulunduğunuz ayı takip eden ayın sonuna kadar sigortalılar tarafından Kurumun anlaşmalı olduğu bankalara ödenir. Aylık ödeyeceği kazancı ve primi beyan eden sigortalı fazla ödeme yaparak gelecek ayların primini erken ödeyebilir. Takip eden ayın sonuna kadar ödenmeyen primlere sürenin bitim tarihinden itibaren gecikme cezası ve ardında gecikme zammı da uygulanmaktadır.

Tarımsal faaliyette bulunanların sosyal Güvenlik prim borçlarının sattıkları ürün bedelinden kesilmek suretiyle ödenmesi şeklinde tanımlanan TEVKİFAT uygulamasına 1.04.1994 yılında başlanmıştır.

Çiftçilerden satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden TEVKİFAT yapmak ve bu şekilde TEVKİF ettikleri tutarları  Sosyal Güvenlik Kurumu Hesaplarına yatırmakla yükümlü tutulan Kurumlar;Kamu İdare ve Müesseseleri ,İktisadi Kamu Müesseseleri, Kooperatifler, Ticaret Şirketleri, İş Ortakları, Dernekler, Vakıflar, Dernek ve Vakıfların İktisadi işletmeleri ,zirai kazançlarını bilanço ve zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler ,Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret serbest meslek erbaplarıdır.

Çiftçilerimiz prim borçlarını yukarıdaki firma veya kişilere sattıkları ürün bedellerinden %1 oranında kesinti yaptırmak suretiyle ödeyebilirler.

1.10.2008 den sonra  tarımsal faaliyette bulunmasına rağmen , sigortalılıkları başlatılmayan çiftçiler sattıkları ürün bedellerinden TEVKİFAT yapıldığına dair belgelerle sosyal güvenlik il merkezlerine müracaat etmeleri halinde TEVKİFAT tutarları Kurum hesaplarına ödenmesi şartıyla bir sonraki ay başından itibaren sigortalılıkları başlatılmaktadır. TEVKİFAT yapılan sigortalı vefat ederse bu işlemi yakınları da yapabilir.

 

Çiftçilerimizin emeklilik şartlarına da yarın ki yazımda yer vermeye çalışacağım. Sağlıcakla Kalın