Dolar kuru 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde, 14 Temmuz’da 2,87 lira idi. Türkiye’yi birbirine katan darbe girişiminin yarattığı tüm sarsıntıya rağmen ciddi bir artış yaşanmadı. Darbeyi takip eden hafta başında, 18 Temmuz Pazartesi günü dolar 2,97 lira idi. O darbe girişimine, ülkenin yaşadığı şoka rağmen sadece 10 kuruş artmış.

Benzer bir durum çeyrek altın için de geçerli… 15 Temmuz günü çeyrek altın 210 lira, 18 Temmuz Pazartesi günü ise 206 lira.

Çeyrek altın 28 Aralık’a kadar 210 lira…

Dolarda ve altındaki artış 2016 yılı sonlarında başladı. Peki neden?

Yanıt, MHP lideri Bahçeli’nin açtığı kapıdan girilen başkanlık tartışması ve bu bağlamda gündeme gelen anayasa değişikliği…

O süreçte altın ve dolar ciddi bir tırmanışa geçti. Denilebilir ki sadece iç dinamikler mi belirleyici? Burada şuna dikkat çekmek isterim son 2-3 ayda uluslararası piyasalarda doların değer kazanma oranı % 2. Doların TL karşısında değer kazanması ise % 25.

Bugün itibarıyla 1 dolar ise 3,79. Çeyrek altın ise 240 lira.

Bu ülkede yaklaşık 100 yıldır işleyen parlamenter sistemi çöpe atıp rejim değişikliğine giderseniz olacağı budur. İstikrar ararken istikrarsızlık getirirsiniz. Pandoranın kutusunu açmaktır bu…

Yol yakından bu gidişe dur demek, rejim değişikliğinden vazgeçmek gerekir. 15 Temmuz sarsıntısı milli birliği pekiştirmişti. O nedenle ciddi bir ekonomik kriz yaşanmadı. Ancak getirilen Anayasa değişikliği bir toplumsal uzlaşmanın ürünü değil… Beraberinde ciddi kutuplaşma getireceği açık.

Siyasal istikrarsızlık, ekonomik istikrarsızlığı tetikler. Üstelik bu kargaşa dönemi, Türkiye’yi daha kırılgan hale getirir.

Çözüm açıktır. Değişiklikten vazgeçmek. Parlamenter demokrasiyi güçlendirmektir. Referanduma gidildiğinde çıkacak hayır oyundan sonra da yapılması gereken mevcudun muhafazası olmamalıdır. Mevcut durum çatışmayı tetikler. Yapılacak olan şey, cumhurbaşkanını tekrar Meclis’in seçmesidir. Cumhurbaşkanının devletin başı olması ve uzlaştırmacı rolü esastır. Cumhurbaşkanı görünümlü başkan, ne hükümetin ne de bir siyasal partinin genel başkanı olmalıdır.