Bağ-Kur kapsamında olan ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyen esnaf,şirket ortakları işleri kötü gittiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından desteklenmiyordu.

Geçtiğimiz hafta Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasına ilişkin düzenleme TBMM ‘ne sunuldu. Yapılan düzenlemeye göre Bağ- Kur primlerini asgari ücrettenveya  daha fazla kazanç üzerinden yatıran Bağ- Kur’lu 1.422 TL varan işsizlik maaşı alabilecek.

YASA TASARISI KİMLERİ KAPSIYOR?

Öncelikle tasarı meclisten geçerse , 1.7.2017 ‘den itibaren Bağ-Kur ‘a prim yatıran esnaf veya şirket ortağı her ay 35.55 lira SGK’na ek prim ödeyerek Esnaf Ahilik  Sandığından yararlanmaya başlayacak. Yapılan bu ödemeler sonunda en erken 2020 de bu sandıktan para almaya başlanabilecektir.

Ahilik Sandığından Bağ- Kur kapsamında olup (4b) prim ödeyenler faydalanacaktır.Bağ-Kur kapsamında olup da aşağıdaki meslek gruplarına tabii olanlar ise faydalanamayacaktır.

*TARIM BAĞKUR PRİM ÖDEYENLER

*İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYENLER

*MUHTARLAR

*JOKEY VE ANTRENÖRLER, Ahilik sandığına alınmadılar.

Yukarıda sıraladığımız grup dışında kalan tüm BAĞK-KUR ‘lu ( 4b) olanlar kapsama dahil edilmiştir.

SANDIK NASIL YÖNETİLECEK?

 Sandık İŞKUR tarafından yönetilecek ve açık verdiği durumlarda devlet tarafından katkı sağlanması öngörülüyor. Sandığın gelir ve giderleri 3 ayda bir yeminli mali müşavirler tarafından denetlenecektir.Denetim raporları 3 ayda bir yayınlanacaktır.Ahilik Sandığına katılım zorunlu olacaktır.

Sigortalı çalışanlarda olduğu gibi işyerini kapatan veya ortaklığı son bulan Bağ-Kur ‘lu yeniden işyeri açması için girişimcilik eğitimleri verilecek ve işe dönmesi sağlanacaktır.Bunun için sandıkta toplanan gelirlerin %15 ine kadar sandığa para aktarılacaktır.

Ahilik Sandığından faydalanmak için en az 3 yıl sandığa prim ödenmesi gerekiyor.Ahilik Sandığına yapılan ödemelerde gecikme olması durumunda gecikme faiz ve cezaları SGK tarafından tahsil edilecektir.

ÖDENECEK PRİM TUTARI NE KADAR?

Ahilik Sandığına ödenecek primin Bağ-Kur’a bildirilen kazancın en az %2 si olması planlanıyor.Bugünkü rakamlarla asgari ücretin %2 si ile asgari ücretin 7.5 katının %2 si oranında farklı primler ödenebilecektir.

Örneğin Bağ- Kur ’a bildirdiğiniz kazanç asgari tutarda ise 1777 TL x %2=35.55 TL en az

Asgari Kazancın 3 katı Bağkur ‘a prim ödüyorsanız ; 1777x3x%2=107 TL  Ahilik Sandığına ek prim ödemeniz gerekecektir.

Ahilik Sandığına ödediğiniz %2 primin yarısı kadar da devlet katkı sağlayacaktır. Devlet katkısı prim ödenen her ay için minumum 18 TL ile 134 TL  arasında değişecektir.

AHİLİK SANDIĞINDAN BAĞ-KUR ‘LU NASIL PARA ALACAK?

İşsizlik parası alabilmek için işyerinin kapanması veya iflas talebi ile mahkemeye başvurulması gerekiyor.Sandığa ödenen primleri aksatan veya borcu olan sandıktan işsizlik parası alamayacaktır.İşyerini kapatmadan önce en fazla son 90 gün prim borcu olanların borç tutarları bağlanan işsizlik parasından mahsup edilecektir.Borcunu taksitle ödeyen veya yapılandıranlara da işsizlik parası bağlanacaktır.

İşini kapatan veya ortaklığı son bulan BAĞ-KUR’ lu  İşsizlik yardımı almak istediğinde sandığa ödediği son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınacaktır.Yatan 4 aylık ortalama kazancın %40 ı işsizlik parası olarak ödenecektir.Ödenecek rakam minumum 711 lira olacaktır.Asgari kazancın üstünde yatıran esnaf ise en fazla ayda 1.422 TL alacaktır.Ödenecek işsizlik parası brüt asgari ücretin %80 ini geçemez.

Buna göre Ahilik Sandığından prim alabilmek için ;

*Ahilik sandığına  işyerini kapatmadan önce son 120 gün prim ödenmesi,

*En az 3 yıllık sigortalı olmak gerekiyor.

*Son 3 yılda 720 gün prim ödeyenler 6 ay işsizlik parası,

*Son 3 yılda 900 gün prim ödeyenlere 8 ay işsizlik parası,

*Son 3 yılda 1080 gün prim ödeyenlere 10 ay boyunca işsizlik parası ödenecektir.

Maaş her ayın 5 inde hesaplara yatırılacaktır.Nafaka borcu dışında bu maaşlara haciz uygulanmayacaktır.

 

 

Bağ-Kur Sosyal Güvenlik sistemimizde hep üvey evlat muamelesi görmüştür.Yapılan bu düzenlemeler sevindiricidir. Toplanan primlerin doğru kanallarda değerlendirilmesi ve farklı şekilde harcanmaması ise ortak dileğimizdir.