Bir Japon atasözü okumuştum. ''Eğer bir nehrin kıyısında kalmayı başarabilirsen ve sabırlıysan düşmanların geçtiğini mutlaka görürsün.''


Düşündüren, yaşama anlam yanı sıra yön verebilen bir söz aslında bu atasözü. Dik durmanın, dürüst olmanın, doğrulardan ödün vermemenin karşılığını; birilerinin nehirden geçerken görerek alabiliyor insan demek istiyor. Bunun tarih sayfalarında , arşivlerde sayısız örnekleri var.


Yaşatılan, yaşatılması iç ve dış hain güçlerin işbirliği ile planlanan zorluklara, açmazlara karşın ilkelerden ödün vermeksizin içimizdeki ışığı aydınlık tutmanın, demokrasiye sahip çıkmanın çabası içinde olmalıyız ulus olarak.


Batılı ülkelere baktığımızda onların gerçek demokrasiye sahip çıkması ve bunu değişmez kılması hiç de kolay olmamıştır. Araştırmaya çok gerek yok, biraz tarih ve geçmişi okuyan herkes onların nasıl böyle bir uygar noktaya geldiklerini bilir. Batı palazlanan ve dini her şeyin önüne alan kilisenin iktidarını yıkarak demokrasiyi gerçekleştirdi.


Orta Doğuya ve Müslüman ülkelere gelince; bu ülkelerde halkı yönetmeye kalkanlar ellerini, dillerini ve icraatlarını dinden bir türlü çekmedikleri, dini kendi amaçları doğrultusunda kullandığından buralarda demokrasiden söz etmek mümkün olmuyor hiçbir zaman.


Demokrasinin olmadığı Müslüman toplumlarda gerekli-gereksiz yardım kampanyalarıyla rica ve karşılık sömürüsü üretildiği de bir başka gerçek. Toplumun Tanrı'yı kullanarak  aldatılması, bu yolun sahta din anlayışıyla inançmış gibigösterilmesi o dine en büyük saygısızlık olmuyor mu? Tanrı her yerde ve aynı zamanda tertemiz insanların yüreğinde, ruhundadır.


Dini sürekli olarak günlük yaşamda bombardıman aracı olarak kullanan ülkelerde ütülenmiş kafalar nedeniyle o toplum şiddet toplumu haline gelmektedir. Böyle bir ortamda sorgulama yeteneği yanı sıra eğitim de olmayan bireylerde hekimlik tabiriyle 'Konfüzyon' kafa karışıklığı ortaya çıkması doğaldır. Kafası karmakarışık olandan her türlü çağdışı ve insanlık dışı davranış beklenmez de ne olur?


Sabırla bir nehrin kıyısında kalabilmeyi başaranlara gelince;  ''Tarihten ders almayanların nehirden geçişini, kaybolup gittiğini bir gün mutlaka görecektir onlar.''