Nisan ayı baharın habercisidir. Hepimiz kışın karanlık yağmurlu depresif günlerinden güneşli günlere ,haberlere müjdelere yüzümüzü döneriz. Evlerde pencereler, balkonlar dışarıda doğa hep yenilenmeye kışın kasvetinden kurtulmaya çalışır.

Sosyal Güvenlik açısından da Nisan ayı aslında müjdelerin başlangıcıdır. Meclise yasa tasarıları gelmeye başlar. Ülkemiz de Sosyal Güvenlik denilince geniş kitleleri etkileyecek en az on yıldır bekleyen meclise gitmiş ama bir türlü kanunlaşmamış gündem maddeleri var.

Bunların bir kaçını sıralamak istersek;

*Kadınların ilk defa sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumları borçlanma hakkı,

*Staj Sigortası ve Çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması,

*Yaşı dolan sigortalıların eksik günlerini 60 aya kadar borçlanabilmesi,

*Geriye dönük oda ya da vergi kaydıyla Bağ-Kur ‘dan süre kazanma,

*Çalıştıkça emekli aylıklarının artması,

*2000 sonrası emekli olanlara intibak,

*Sağlıkta katkı payı uygulaması standart olması, gibi liste uzar gider.Amacım sizi sıkmak değil baharda gelmişken müjde vermek adına Nisan 2017 de hayatımıza giren Sosyal Güvenlikteki değişiklikleri sıralamak isterim.

Öncelikle 2012 den beri hayatımızda olan Genel sağlık sigortası uygulamasında bu aydan itibaren tek pirim uygulanmaya başladı.Artık Nisan 2017 den itibaren Genel Sağlık Sigortası herkes için 53 TL oldu. Biliyorsunuz ailede eşlerden biri çalışan,emekli veya isteğe bağlı pirim ödeyen değilse devlet resen TC kimlik numarasına her ay Genel Sağlık Sigortası primini borç kaydediyordu.Eğer gelir testi yaptırmamışsanız bu rakam en yüksek gelir diliminden hesaplanıyordu.En son en yüksek Genel Sağlık Sigortası primi 426 TL ye kadar çıkmıştı.Şimdi 1.Nisan 2017 den itibaren bu rakam gelir testi yaptırın yaptırmayın 53 TL olarak belirlendi.1.Nisan.2017 öncesi olan tüm borçlarda aylık 53 TL den yeniden düzenlendi  ve 12 taksitte ödeme imkanı verildi. Eğer ailede kişi başı geliriniz asgari ücretin üçte birinden düşükse bir yıl içinde  gelir testi yaptırmanız kaydıyla Genel Sağlık Sigortası pirimi ödemezsiniz ve sağlıktan yararlanırsınız.Bu değişiklik ile Sosyal Güvenlik Kurumuna olan Genel Sağlık Sigortası prim borcunuz düştü.Yapılandırması olanların da borçları 1.Nisan dan itibaren yeniden hesaplanacak ve bu tutarlar üzerinden ödeme yapacaklardır.

Bir başka değişiklik ise Muhtarları ilgilendiriyor.Biliyorsunuz Muhtarlarımıza her ay 1.417TL maaş ödeniyor.Muhtarlarımız zorunlu Bağkurlu oldukları için aldıkları maaşın neredeyse yarısını Bağkur primi olarak ödüyorlardı.Artık 1.Nisan.2017 den itibaren Bağkurpirimleri muhtarların devlet tarafından karşılanacaktır.

Yine geçici köy korucuları 15 yılda emekli olabiliyordu.Toplam 15 yılı dolmadan vefat ederlerse de yakınlarına geride kalanlara maaş bağlanamıyordu.Artık geçici köy korucuları da sigortalı  sayılacaktır. Sigortalıların emeklilik maaş ve haklarından aynı şekilde köy korucuları da yararlanacaktır.Muhtarlar ve köy korucuları için çıkacak olan kanunun KHK da yayınlanması bekleniyor.Genel Sağlık sigortası için yapılan değişiklik ise Sosyal Güvenlik Kurumunda uygulanmaya başlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumunda yine bu aydan itibaren Ocak ve Şubat 2017 aylarında emekli olan veya emeklilik dilekçesi verenlerin maaşı revize edilecektir.Ocak-Şubat-Mart 2017 de ilk kez emekli maaşı alan emeklilerin maaşında yaklaşık 0.9 oranında bir artış olacaktır.Nisan ayında alacakları maaşlara fark olarak yansıtılacak olan maaş bundan sonra alacakları maaş olacaktır.Tabii maaşlara gelecek zamlarda aynı şekilde yansıtılacaktır.

Önümüzdeki referandum dönemi sonrasında Sosyal Güvenlik Sisteminde beklentileri olan bütün vatandaşlarımızın beklentilerinin gerçekleşmesini diliyorum.

 

Sağlıcakla Kalın