İstemeyin! İstememeliyiz!

 

Amerika’daki başkanlık sistemini örnek almaya kalkmak abestir. Öyle bir sitemi  ülkemize uyarlayabilmek için yüzyılları devirmek, çeşitli insani ve ahlaki aşamaları geçmek, özgürlüklere sınıf atlatmak, detay sorunları çözmek gerekir. Biz bunun köşesinden bile tutamayız!

 

Onların sisteminde başkanın elini kolunu bağlayan, yetkilerini denetleyen pek çok organ bulunur. Sorumluluklar dağıtılmış, görevler delege edilmiştir. Devlet üst kademelerinde her birim, kendi yetkilisi  ile var olur. ‘Uzmanlık ‘ gerektiren bu birimler, başkanın her dediğini kabul etmek söyle dursun; kendi bilirkişi görüşlerinin öncelikli olarak dikkate alınmasını gerekli ve mümkün kılarlar.

 

Şimdi… Bu yöntem, size sunulan  başkan tanımına ve başkanlık sistemine benziyor mu?

 

Bir kere ABD Başkanı  herkese laf geçiremez, her aklına geleni estiremez, adaletin terazisini elinde tutamaz, hakimleri savcıları denetleyemez, emniyeti, polisi güdümüne alamaz, canının istediğini, istediği makama getiremez, görevden alamaz, örtülü ödenek benzeri bir birikimden, hesap vermeden kuruş harcayamaz.

 

Kolay mı öyle, istediği yayın organını açtırmak,  kapattırmak, beğenmediği yazarı susturmak, öğretmeni, memuru sürmek?  Nerede o bolluk?

 

Değil Amerika; Alim Allah, Mars’a kadar tüm  uzay yerinden oynar!!!

 

Özet olarak... Başkanlık başkadır. Tek adamlık bambaşka.

 

Ben de EVET diyorum…

 

Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türkiye Cumhuriyetinin varlığını sürdürmesine;  demokrasi gereği milletçe seçtiğimiz , seçeceğimiz milletvekillerine, bakanlarına ve dahi Cumhurbaşkanına  -her kim olursa olsun-  elbette EVET dir benim yanıtım...

 

Benim HAYIR’ım özgürlüklerimizin kısıtlanmasına, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin, adalet sisteminin  sendelemesine, özgürce seçtiğim kişiler tarafından değil de;  şimdi ve sonra, ne, kim ve nasıl olacağını bilemeyeceğim TEK BİR KİŞİNİN ülkemin tüm kararlarını vermesinedir.

 

ATATÜRK DE GELSE,  TEK ADAM SİSTEMİNİ İSTEMEM… İSTEMEYİZ… İSTEMEMELİYİZ.

 

Benzerleri görülmüş, denenmiş, acı sonuçları olan, nefessiz ve çaresiz kalınan bir sistemdir. Üstelik bir kez uygulandı mı,  geri adımı da çok zordur.